Νίκος Δασκαλάκης, υποψήφιος  δήμαρχος Ιεράπετρας
Νίκος Δασκαλάκης

Αγαπητές φίλες, αγαπητοί φίλοι, τους τελευταίους μήνες αναπτύχθηκε μια  έντονη φημολογία αναφορικά με την πιθανή υποψηφιότητα μου στις επερχόμενες  δημοτικές εκλογές για την θέση του δημάρχου.

Όλο αυτό το διάστημα επέλεξα να κουβεντιάσω με πολλούς από εσάς, παλιούς συμμαθητές, φίλους, συγχωριανούς,  καθημερινούς ανθρώπους όπως εσείς και εγώ.

Ανθρώπους που συναναστρέφομαι καθημερινά στην πόλη μας, στα χωριά μας, στη δουλειά, στο χωράφι,  στη διασκέδαση,  στον καφέ,  στην αγορά,  στις εκδηλώσεις.

Με ενδιέφερε να μάθω αν αυτό που εγώ πίστευα για την πόλη μας και τα χωριά μας το συμμερίζονται και άλλοι.

Με απασχολούσε να δω αν οι άνθρωποι της διπλανής  πόρτας είχαν την ίδια αίσθηση, τα ίδια  ερωτηματικά,  τους ίδιους προβληματισμούς με μένα.

Ήθελα να γνωρίζω αν πιστεύουν όπως και εγώ  πόσο αποφασισμένοι είναι οι πολίτες να δουν την πόλη  τους αλλιώς.

Σαν πολύτιμο και ζωντανό κομμάτι της ζωής τους και όχι σαν χώρο που τους ανέχεται  και τον ανέχονται , παραδομένοι στη λογική του « δεν αλλάζει τίποτα ».

Αν πιστεύουν όπως και εγώ  πως ο τόπος μας μπορεί  να γίνει καλύτερο μέρος.

Μια πόλη που σέβεται τον πολίτη, κάνει τον πολίτη να σέβεται την πόλη.  Μια πόλη περισσότερο φιλική,  πιο ασφαλής, καθαρή και φωτεινή, με καλύτερες παροχές  υγείας,   με καλύτερα σχολεία,  περισσότερο πράσινο. Μια πόλη  ευγενής και φιλόξενη, που η κάθε  μέρα στη βόλτα,  στις διαδρομές,  στη δουλειά , στην κάθε λειτουργία της, στην πραγματική ζωή, να είναι ανεκτική  και πλήρης,  για  να μπορούν να την ζουν  οι πολίτες της.

Μια πόλη ανοιχτή στη θάλασσα,  που ο πολίτης και ο επισκέπτης να μπορεί να την περπατήσει και να αγναντεύει την απεραντοσύνη της. Διαμόρφωση του παραλιακού της μετώπου που να αποτελεί ταυτοτικό στοιχείο για την πόλη.

Μια πόλη που θα σέβεται τις ανάγκες των ανθρώπων,  που θα δίνει  την δυνατότητα στον πολίτη,  στο παιδί,  στη μητέρα,  στη γυναίκα,  στο συνταξιούχο,  στο νέο για μια δημιουργική  και αξιοπρεπή ζωή

Μια πόλη που  ο πολιτισμός της θα κρίνεται καθημερινά στο πόσο  σέβεται  και στηρίζει  τις ευπαθείς  κοινωνικές  ομάδες, τα άτομα τρίτης ηλικίας και τα άτομα με ειδικές  ανάγκες για   να αισθανθούν ότι η πόλη  τους ανήκει.

Ένα τόπο  πιο όμορφο, αισθητικά και λειτουργικά.

 Ένα τόπο  που  θα σέβεται  και θα προστατεύει το περιβάλλον σαν αναπόσπαστο κομμάτι μίας ποιοτικής ζωής.

Από ένα τόπο που  ξέβαψε  και ξεθώριασέ,  θαμπώνοντας  τις δυνατότητες του να τον ξανά κάνουμε τόπο  αναφοράς, γεωγραφικά,  ιστορικά,  αναπτυξιακά,  πολιτιστικά και πολιτισμικά,  τόπο μεγαλείου.

Προσπαθούσα να καταλάβω αν οι υπόλοιποι  συμμερίζονται την δική μου πίστη.  Πώς με απλά  πρακτικά μέτρα μπορούμε να  αξιοποιήσουμε  περισσότερους  πόρους,  να εισάγουμε  καινοτομίες  που θα κάνουν τη ζωή μας πιο εύκολη, να χρησιμοποιούμε  προς όφελος της συμμετοχής και  της επικοινωνίας τις νέες τεχνολογίες.  

Να σχεδιάσουμε την ανάπτυξη που οραματιζόμαστε για το μέλλον   του τόπου μας.  Μια ανάπτυξη δίκαιη  που θα απευθύνεται σ όλη την κοινωνία .

Να ιεραρχήσουμε και να απαιτήσουμε  τα  μεγάλα  έργα υποδομών   ( προσβασιμότητα , οδικοί άξονες,  νερό ύδρευσης / άρδευσης, ζωτικής σημασίας  συντελεστές για την γεωργική και τουριστική  ανάπτυξη).

Να ξανά δώσουμε ανάσα στα εγκαταλειμμένα χωριά του  δήμου μας με την αξιοποίηση της απαράμιλλης  ομορφιάς και βιοποικιλότητας του βόρειου ορεινού  όγκου της νότιας Δικτης,  και των περιοχών Natura , Θριπτής,  Σελεκάνου,  Χρυσής.

Για μια  δίκαιη και ισόρροπη ανάπτυξη της πόλης και των χωριών.

Να δώσουμε επιτέλους  χώρο στη νέα γενιά μας . Να την κάνουμε να αισθανθεί πως ο δήμος δεν είναι κάτι το ξένο από τη δική της ζωή.

Να δω  αν πραγματικά υπάρχει λόγος  για  μια διαφορετική υποψηφιότητα  που ξεκινά και καταλήγει στην κοινωνία.

Αν πιστεύουν πως ο Νίκος,  που ξέρουν από παιδί,  όπως και την μέχρι σήμερα  διαδρομή του, έχει  κάτι το  διαφορετικό,  έχει κάτι το ενδιαφέρον.

Αυτό που εισέπραξα από την επικοινωνία μου με τους  ανθρώπους είναι  ότι  αυτό  που μέχρι  χθες είχε  διαμορφωθεί δεν τους εκφράζει . Μια ανακύκλωση των ίδιων ανθρώπων,  των ίδιων πρακτικών και αντιλήψεων.

Από τις απαντήσεις που  πήρα όλο αυτόν τον καιρό,  την ενθάρρυνση  που εισέπραξα από την προθυμία πολλών  ανθρώπων να συμμετάσχουν,  στην όντως  δύσκολη αυτή  προσπάθεια, για μια διαφορετική  πορεία  του δήμου, από τις υπέροχες ιδέες που άκουσα,  αισθάνομαι  πως  πήρα το «χρίσμα»  της υποψηφιότητας  από εκεί  που για μένα κρίνονται όλα,  από την κοινωνία, από τους  ενεργούς,  δημιουργικούς,  ανιδιοτελείς,  προοδευτικούς  ανθρώπους.

Σήμερα νιώθω έτοιμος να προχωρήσω με  τη γνώση , την εμπειρία,  την αισιοδοξία,  με ενθουσιασμό και πείσμα,  που γίνεται  ακόμα  μεγαλύτερο από τις εξελίξεις  στα δημοτικά τεκταινόμενα    της  πόλης μας.

Πολλοί  φίλοι μου λένε,  «καθυστέρησες » και δυστυχώς  «δεσμευτήκαμε» σε άλλους  συνδυασμούς… τους καταλαβαίνω,    από την διάθεση τους να προσφέρουν  επέλεξαν μια από τις επιλογές  που  μέχρι χτες είχαν. Είμαι βέβαιος   πως μ αυτούς  τους φίλους σίγουρα θα συναντηθούμε . Υπάρχουν  και εκείνοι  που έκαναν τις επιλογές  τους με κριτήριο  την φιλία,  την συγγένεια,  την υποχρέωση.  Το σέβομαι.  Υπάρχουν  δυστυχώς όμως και εκείνοι που έκαναν τις επιλογές τους με ιδιοτέλεια και ανάγκη προσωπικής επιβεβαίωσης .  Προσωπικά, μια και μόνο δέσμευση έχω,  να υπερασπιστώ τα συμφέροντα του τόπου που γεννήθηκα και μεγάλωσα.

Ξεκινάει  για εμένα ένα, όχι πρωτόγνωρο ταξίδι .

Γεννήθηκα και μεγάλωσα σε μια οικογένεια που ο πατέρας  μου αφιέρωσε μια ολόκληρη ζωή στα κοινά και την αυτοδιοίκηση και μια ηρωίδα μάνα « την Φώτα  των φτωχών και των κυνηγημένων ».  Που με έμαθαν να αγαπώ τους ανθρώπους και να παλεύω για ένα καλύτερο κόσμο.  

 Σ αυτή   όμως  τη διαδρομή θα συναντηθούμε με τον κάθε ένα και  την  κάθε  μία  από εσάς στην κοινή προσπάθεια  και στην καθημερινή ζωή.

Εκεί  που χτυπά ο σφυγμός  των ανθρώπων της πόλης  και των χωριών. Θα κουβεντιάσουμε ξανά,  θα μοιραστώ μαζί σας  τις ιδέες  μου,  θα ακούσετε  τις προτάσεις  μου, θα μάθω από εσάς,  θα διαφωνήσουμε  αλλά μπορεί και να συμφωνήσουμε  και μαζί  να φτιάξουμε  ένα πρόγραμμα ριζοσπαστικό,  καινοτόμο,   αλλά  συνάμα ρεαλιστικό, ιεραρχημενο,  τεκμηριωμένο  και αποδοτικό. 

Ειλικρινά δεν ξέρω  ποιο θα είναι το εκλογικό  αποτέλεσμα της  26η Μαΐου.

« Τους Λαιστρυγόνες και  τους Κύκλωπας,  μην τους φοβάσαι …

Τον άγριο Ποσειδώνα δεν θα συναντήσεις,  αν δεν τους κουβανεις  μες στην ψυχή σου, αν η ψυχή  σου δεν τους στήνει  εμπρός  σου .

…Να εύχεσαι να είναι μακρύς ο δρόμος …  Πάντα στον νού σου να έχεις την Ιθάκη ».

Πιστεύω όμως βαθιά  μέσα  μου ,  πως με την δική σας βοήθεια η διαδρομή  θα είναι συναρπαστική και το μέλλον  ελπιδοφόρο.

Ξεκινάμε…

Νίκος Δασκαλάκης,

Περιφερειακός Σύμβουλος,

Υποψήφιος Δήμαρχος Ιεράπετρας

Σάββατο 30 Μαρτίου 2019

 ΤΗΛ. ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΊΑΣ:   6937477997, 6932329040                              e-mail: n_daskalakis@outlook.com.gr

Print Friendly, PDF & Email

Από giorgos