Άγ. Νικόλαος, η Μάχη της Κρήτης όπως τη ζήσαμε στο Λασίθι

Φόρτωση Εκδηλώσεις

« Όλες οι Εκδηλώσεις

  • Αυτή η εκδήλωση έχει τελειώσει.

Άγ. Νικόλαος, η Μάχη της Κρήτης όπως τη ζήσαμε στο Λασίθι

23/05/2016 @ 20:00 - 21:00

Η ΜΑΧΗ ΤΗΣ ΚΡΗΤΗΣ (20-31/5/1941),

ΟΠΩΣ ΤΗ ΖΗΣΑΜΕ ΣΤΟ ΛΑΣΙΘΙ

Οργάνωση- παρουσίαση: Μαρία Γ. Σεργάκη

Το τελευταίο μεγάλο γεγονός της Κρητικής Ιστορίας είναι η περιώνυμη Μάχη της Κρήτης, όπως επικράτησε να ονομάζεται η επική αντίσταση των υπερασπιστών της νήσου κατά των Γερμανών εισβολέων το τελευταίο δεκαήμερο του Μαΐου 1941. Οι ιστορικοί δεν κουράζονται να αναζητούν νέα στοιχεία, ώστε ο ερευνητής είναι συχνά υποχρεωμένος να συνεκτιμήσει ποικίλες και πολλές φορές αντικρουόμενες απόψεις.

Αφήνοντας τα προβλήματα αυτά στους ειδικούς της ιστορίας των πολέμων, η εκδήλωση που είναι  αφιερωμένη στα 75 χρόνια από τη ΜΑΧΗ ΤΗΣ ΚΡΗΤΗΣ, επικεντρώνεται στο Χρονικό της παρουσίασης των πολεμικών γεγονότων, τα οποία συνέβηκαν εκείνο το διάστημα στο Νομό μας,  όπως τα βίωσε ο Λασιθιώτικος λαός. Περιγράφονται οι συνθήκες που επικράτησαν τότε στο Λασίθι, και οι μηχανισμοί που οδήγησαν στην μετά τη μάχη επιβολή της ιταλικής κατοχής στον τόπο μας.

Τα πολεμικά γεγονότα που διαδραματίστηκαν στο Λασίθι, όπου δεν έπεσαν αλεξιπτωτιστές, μπορεί να θεωρούνται  για το λόγο αυτό ήσσονος σημασίας από τους ιστορικούς,  όμως  για τους λασιθιώτες έχουν ιδιαίτερη σημασία και βαρύτητα αφού έκριναν και καθόρισαν ένα σημαντικό μέρος της νεώτερης τοπικής τους ιστορίας.

Η εκδήλωση συνοδεύεται από πλούσιο φωτογραφικό  και κινηματογραφικό υλικό των πολεμικών επιχειρήσεων, που έλαβαν χώρα εκείνο το διάστημα στο Λασίθι.

Επιμελητήριο Λασιθίου, Δευτέρα 23 Μαΐου 2016, Ώρα 20:00, Είσοδος ελεύθερη

Facebook Comments
Print Friendly, PDF & Email

Λεπτομέρειες

Ημερομηνία:
23/05/2016
Ώρα:
20:00 - 21:00
Κατηγορία Εκδήλωση:
Ετικέτες Εκδήλωση
, ,

Διοργανωτής

Π.Α.Ο.Δ.Α.Ν.
Τηλέφωνο:
2841026899

Χώρος Διεξαγωγής

REX
Sfakianaki
Agios Nikolaos, Κρήτη 72100 Greece
+ Χάρτης Google