Δεν θα πληρώσουμε ξανά την κρίση τους, απολογισμός
από την εκδήλωση

Με επιτυχία ολοκληρώθηκε η συγκέντρωση του Κόμματος που πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 11 Ιουλίου στην λίμνη στον Άγιο Νικόλαο με θέμα «Δεν θα πληρώσουμε ξανά την κρίση τους. Με το ΚΚΕ ανοίγουμε νέο δρόμο στη ζωή μας. Για το δίκιο μας».

Κεντρικός ομιλητής της συγκέντρωσης ήταν ο Σάββας Βασιλειάδης, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ και γραμματέας της Επιτροπής Περιοχής Κρήτης. Ξεκινώντας την ομιλία του αναφέρθηκε στην φάση της οικονομίας που διανύουμε, τονίζοντας ότι:

 «Είμαστε πλέον μέσα σε μια νέα καπιταλιστική κρίση. Την κρίση ήδη τη ζουν οι χιλιάδες εργαζόμενοι στον κλάδο του Τουρισμού – Επισιτισμού, που αυτό το καλοκαίρι έμειναν άνεργοι, ή θα δουλεύουν για λίγες ώρες, λίγες μέρες. Οι μικροί επαγγελματίες στον κλάδο που απειλούνται με καταστροφή, οι φτωχοί αγρότες που παλεύουν για την επιβίωσή τους(…) η κυβέρνηση της ΝΔ κάνει ό, τι θα έκανε κάθε αστική κυβέρνηση. Ρίχνει το βάρος και της νέας κρίσης στις πλάτες των εργαζομένων.(…) Γι’ αυτό δεν αντιγράφει μόνο χουντικά διατάγματα όπως ο προχθεσινός νόμος για την απαγόρευση των διαδηλώσεων, αλλά βάζει στο στόχαστρο συνολικά το δικαίωμα στη λαϊκή διεκδίκηση.»

Στη συνέχεια τόνισε τη συνεισφορά της ΝΔ και του ΣΥΡΙΖΑ στην ελάφρυνση των επιχειρηματικών ομίλων αναφέροντας χαρακτηριστικά ότι:

«το κράτος αναλαμβάνει να ξελασπώσει τη μεγαλοεργοδοσία πληρώνοντας ακόμα και κάποιες υποχρεώσεις της, αλλά την ίδια στιγμή δεν παίρνει το μέτρο να εξασφαλίσει εισόδημα για όλους τους εργαζόμενους. Στις μεγάλες επιχειρήσεις κατευθύνονται και τα νέα πακέτα της ΕΕ, για τα οποία πανηγυρίζουν η ΝΔ και ο ΣΥΡΙΖΑ. Τα πακέτα αυτά, είτε με τη μορφή δανείων είτε με τη μορφή επιχορηγήσεων, θα πληρωθούν από τις τσέπες του λαού και με την αύξηση της φορολογίας, με τη μείωση των κοινωνικών δαπανών της Παιδείας, της Υγείας, της Πρόνοιας.»

 Συγκεκριμένα, για τον τομέα του τουρισμού τόνισε ότι:

«Η «ατμομηχανή» της ελληνικής οικονομίας, ο Τουρισμός, πηγαίνει με την όπισθεν και οδηγεί και την εγχώρια καπιταλιστική οικονομία σε βαθύτερη κρίση. Κι αυτό γιατί όλες οι ελληνικές κυβερνήσεις επένδυσαν στη «μονοκαλλιέργεια» του Τουρισμού, υπονόμευσαν τις υπαρκτές παραγωγικές δυνατότητες της χώρας, γιατί δεν αποτελούσαν «συγκριτικό πλεονέκτημα» για τα κέρδη των επενδυτών. Οι εργαζόμενοι, ιδιαίτερα στον Τουρισμό, ξέρουν καλά πως το «τουριστικό θαύμα», τα ρεκόρ και οι μεγάλοι ρυθμοί ανάπτυξης του κλάδου, επιτεύχθηκε πάνω στις δικές τους πλάτες. (…) Ακούμε τον κ. Μητσοτάκη να προετοιμάζει τους εργαζόμενους ότι «φέτος θα είναι μια δύσκολη χρονιά για τον Τουρισμό, αλλά περιμένουμε ανάκαμψη το 2021». Για ποιους όμως θα είναι μια δύσκολη χρονιά; Για τους ομίλους του Τουρισμού, που τα προηγούμενα χρόνια έσκασαν από τα κέρδη, ή για τους εργαζόμενους, που μένουν χωρίς εισόδημα; (…)Κανείς δεν λέει κάτι ουσιαστικό για τους χιλιάδες ξενοδ/λους που έχουν μείνει ξεκρέμαστοι, για την ασυδοσία των ομίλων, το ξεχαρβάλωμα των εργασιακών σχέσεων. Ακόμα και οι λίγοι που έπιασαν δουλειά στις περισσότερες περιπτώσεις εργάζονται κάτω από αντίξοες συνθήκες, με ανύπαρκτα μέτρα ασφάλειας και υγιεινής και πολλά ατυχήματα. Χωρίς ρεπό, με πάνω από 10 ώρες εργασίας τη μέρα και χωρίς ολόκληρο το ένσημο. Σ’ αυτό το αντεργατικό αλαλούμ έχει βάλει πλάτη και ο ΣΥΡΙΖΑ(…)Όσο για τα λεγόμενα υγειονομικά πρωτόκολλα, αυτά έγιναν λάστιχο και δεν λογαριάζουν ανθρώπινες ζωές για την εξασφάλιση του κέρδους.»

Ο ομιλητής κάλεσε τον λαό να μπει μπροστά και να διεκδικήσει με το ΚΚΕ στο πλάι του. Ανέφερε χαρακτηριστικά ότι:

        «Το ΚΚΕ δεν περιμένει, μπαίνει μπροστά – μέσα στην φωτιά. Σήμερα πρέπει να δυναμώσει η διεκδίκηση για να μη μείνει κανένας εργαζόμενος χωρίς εισόδημα. (…)

-Να οργανωθεί η πάλη για να καταργηθούν οι ελαστικές μορφές εργασίας και να ενταχθούν στο μηχανισμό στήριξης όλοι όσοι εργάζονταν, ανεξάρτητα από τη σχέση εργασίας και το επάγγελμα, σε επιχειρήσεις 12μηνης και εποχικής λειτουργίας.

-Ολοι οι εργαζόμενοι να ενταχθούν στις εποχιακές επιχειρήσεις, ακυρώνοντας όσες απολύσεις έγιναν, και να απαγορευτούν άλλες για το επόμενο διάστημα.

-Να διασφαλιστεί το εισόδημα όλων των εργαζομένων με βάση τις ΣΣΕ, καταργώντας την εκ περιτροπής εργασία.

-Να δοθεί επίδομα ανεργίας σε όλους τους εποχιακά εργαζόμενους για το 2020 – 2021, χωρίς προϋποθέσεις, μέχρι να αρχίσουν να δουλεύουν.

-Για όλο το διάστημα των μέτρων να μη χρεώνονται οι καταναλώσεις σε ΔΕΗ, νερό, τηλέφωνο, να απαλλάσσονται από οφειλές σε εφορία και τράπεζες, να απαγορευτούν οι πλειστηριασμοί.

-Να διασφαλιστεί ότι θα τηρηθούν όλα τα μέτρα ασφάλειας και υγιεινής, με έλεγχο από τα συνδικάτα και από ελεγκτικούς μηχανισμούς, για να μη χαθούν ζωές εργαζομένων στον Τουρισμό και παντού.

Βεβαίως τα προηγούμενα χρόνια η «ατμομηχανή» του Τουρισμού στα τελευταία βαγόνια τράβηξε μαζί της ένα μεγάλο κομμάτι από αυτοαπασχολούμενους και μικρούς επαγγελματίες και εδώ στον Άγιο Νικόλαο. Σήμερα όμως απειλεί να τους πετάξει στον γκρεμό.

Σήμερα δεν υπάρχει άλλη λύση από το να στηριχτούν εδώ και τώρα από το κράτος τα μικρά μαγαζιά, με βάση τα μέτρα ανακούφισης που προτείνει το ΚΚΕ.»

        Στη συνέχεια, ο Ο Βασιλειάδης Σάββας αφού προειδοποίησε ότι ένα δεύτερο κύμα της πανδημίας είναι πιθανό, αναφερόμενος στην εμπειρία της πρόσφατης καραντίνας,  τόνισε ότι: «Η περίοδος της καραντίνας, παρά τα όσα προκλητικά λέει η κυβέρνηση, δεν αξιοποιήθηκε για τη θωράκιση του δημόσιου συστήματος Υγείας, αλλά για να μπουν ξανά στο τραπέζι τα σχέδια για την ενίσχυση του ιδιωτικού τομέα Υγείας (…) στο διάστημα της πανδημίας στα δημόσια νοσοκομεία ανέστειλαν τη λειτουργία τους ολόκληρα τμήματα και κλινικές, μπήκε φρένο στη διάγνωση, στη θεραπεία και την παρακολούθηση ασθενών που αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα υγείας, όπως καρδιοπαθείς, καρκινοπαθείς κ.λπ.(…)Γι αυτό και τώρα που προβάλλει πάλι ο κίνδυνος δεν σταματάμε να διεκδικούμε μέτρα προστασίας της ζωής και της υγείας, απαιτούμε μαζικές προσλήψεις στο δημόσιο σύστημα Υγείας, αποκλειστικά δημόσιο και δωρεάν σύστημα Υγείας με έμφαση στην πρόληψη και την πρωτοβάθμια φροντίδα.  Για εξασφάλιση μαζικών τεστ για τον κορονοϊό και υποδομών περίθαλψης σε εργαζόμενους, το λαό της περιοχής και τους τουρίστες.»

        Στη συνέχεια, αναφέρθηκε στις ελληνοτουρκικές σχέσεις και γενικότερα στις διεθνείς εξελίξεις τονίζοντας ότι: «Ο εξελίξεις, που διαγράφονται στις ελληνοτουρκικές σχέσεις, είναι προβληματικές και επικίνδυνες για τα λαϊκά συμφέροντα(…)Η τουρκική προκλητικότητα απογειώθηκε χθες με την απόφαση της κυβέρνησης Ερντογάν να μετατρέψει σε τζαμί την Αγιά Σοφιά, που αποτελεί Μνημείο Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς. (…) η κυβέρνηση της ΝΔ, όπως άλλωστε έκανε και η προηγούμενη του ΣΥΡΙΖΑ, εμφανίζεται καθησυχαστική και ισχυρίζεται πως οι «πλάτες» των ισχυρών μας συμμάχων, των ΗΠΑ, του ΝΑΤΟ, της ΕΕ, θα μας προστατέψουν από την τουρκική επιθετικότητα(…) με αυτές τις «πλάτες» η τουρκική αστική τάξη έχει «γκριζάρει» το Αιγαίο, με αυτές συνεχίζεται η κατοχή του 40% της Κύπρου, με αυτές υπογράφηκε το απαράδεκτο τουρκο-λιβυκό σύμφωνο, που καταπατά κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδας. Είναι το ίδιο το ΝΑΤΟ, οι ΗΠΑ που έχουν εμπλακεί σε μια όλο και πιο γενικευμένη αντιπαράθεση με άλλες ισχυρές παγκόσμιες δυνάμεις, όπως είναι η Κίνα και η Ρωσία.Στόχο όλοι τους έχουν να κερδίσουν τα δικά τους μονοπώλια μεγαλύτερα μερίδια στις αγορές.

Είναι, λοιπόν, διακηρυγμένη η πρόθεσή τους να «κρατήσουν» την Τουρκία στον δικό τους «άξονα», μακριά από την «κακόβουλη», όπως την χαρακτηρίζουν, «επιρροή» της Ρωσίας (…) Μέσα σ’ αυτόν τον «μύλο» της οικονομικής και πολιτικο-στρατιωτικής αναμέτρησης μεγάλων και ξένων προς τους λαούς συμφερόντων, έχουν χωθεί για τα καλά, οι αστικές τάξεις της Ελλάδας και της Τουρκίας και οι κυβερνήσεις που τις υπηρετούν μέσα στις δυο χώρες(…)Ανταγωνίζονται για το ποια χώρα θα γίνει «κόμβος» Ενέργειας. Αν θα περάσουν απ’ εδώ ή από εκεί οι αγωγοί Ενέργειας. Αν θα κερδίσουν απ’ αυτό οι καπιταλιστές της μιας ή της άλλης πλευράς.

        Κλείνοντας την ομιλία του τόνισε χαρακτηριστικά τον ρόλο των αστικών κυβερνήσεων αναφέροντας ότι: «η προηγούμενη κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, που είχε χαρακτηριστεί και «μεντεσές στα Βαλκάνια» για τα συμφέροντα των ΑμερικανοΝΑΤΟικών, προχώρησε στην επιζήμια συμφωνία των Πρεσπών, για να περαστεί το ταχύτερο η ΝΑΤΟική «θηλιά» σε μια ακόμη χώρα. Το ίδιο «άστρο» έχει οδηγό και η κυβέρνηση της ΝΔ, που προωθεί τον αγωγό «EastMed», καθώς και την παράδοση της Αλεξανδρούπολης και των Ναυπηγείων της χώρας στα στρατιωτικά και επιχειρηματικά «νύχια» του αμερικανικού ιμπεριαλισμού.

Κανένα όφελος δεν έχουν οι λαοί, ούτε της Ελλάδας, ούτε της Τουρκίας, ούτε κάποιας άλλης χώρας, τόσο από τα αλισβερίσια, όσο και από τις «κλοτσοπατινάδες» των εκμεταλλευτών, των αστικών τάξεων. Αντίθετα, κινδυνεύουν τόσο από θερμά επεισόδια ή πιο γενικευμένες συγκρούσεις, που θέτουν σε κίνδυνο τη ζωή χιλιάδων ανθρώπων, όπως και την εδαφική ακεραιότητα της χώρας όσο κι από τις συμφωνίες άνευ αρχών, που γίνονται στο σκοτάδι, με την καθοδήγηση και τις προτροπές των «ισχυρών συμμάχων» και τη «σημαία» της «συνεκμετάλλευσης».(…) Συνεκμετάλλευση, όμως, σημαίνει παραχώρηση δικαιωμάτων, σημαίνει παζάρι και μοιρασιά χωρίς αρχές. Τέτοιες ρυθμίσεις δεν λύνουν τα προβλήματα των τουρκικών αμφισβητήσεων για τα σύνορα ή την οριοθέτηση των θαλάσσιων ζωνών. Αντίθετα, περιπλέκουν τα προβλήματα αφού τα εμπλέκουν στους γενικότερους ιμπεριαλιστικούς ανταγωνισμούς(…)εγγυητές της ειρήνης και της σταθερότητας δεν μπορούν να είναι αυτοί που έχουν βάλει φωτιά στην περιοχή μας, που καταπιέζουν και δολοφονούν τον ίδιο τους το λαό.

Οι λαοί έχουμε κοινό συμφέρον να αγωνιστούμε ενάντια σε ΕΕ – ΝΑΤΟ – ΗΠΑ. Οι ανάγκες των λαών της περιοχής, η αμοιβαία επωφελής συνεργασία των χωρών μπορούν να διασφαλιστούν μόνο με την αποδέσμευση από την ΕΕ και το ΝΑΤΟ, όπως και από κάθε άλλη ιμπεριαλιστική ένωση, με τους λαούς νοικοκύρηδες στον τόπο τους, με την εξουσία στα χέρια τους.

Το ΚΚΕ έχει υποστηρίξει από καιρό πριν πως η οριοθέτηση των θαλασσίων ζωνών και το δικαίωμα των νησιών σε υφαλοκρηπίδα και ΑΟΖ απορρέει από την Διεθνή Σύμβαση για το Δίκαιο της Θάλασσας του 1982.

Το ΚΚΕ έχει καταδικάσει την απαράδεκτη συμφωνία Τουρκίας – Λιβύης αλλά και την αδειοδότηση της κρατικής εταιρείας πετρελαίου της Τουρκίας για έρευνες στην ελληνική υφαλοκρηπίδα που καταστρατηγεί δικαιώματα των ελληνικών νησιών.

Το ΚΚΕ πρωταγωνιστεί στον αγώνα κατά των ιμπεριαλιστικών πολέμων και επεμβάσεων και καλεί τον λαό να επαγρυπνεί και να δυναμώσει τον αγώνα για:

— Τη μη αλλαγή των συνόρων.

— Την απεμπλοκή της Ελλάδας από τα σχέδια των ΗΠΑ, του ΝΑΤΟ και της ΕΕ στην περιοχή και την αποχώρηση από όλες τις ιμπεριαλιστικές αποστολές στο εξωτερικό.

— Την αποδέσμευση από το ΝΑΤΟ και την ΕΕ, το κλείσιμο της βάσης της Σούδας και των άλλων αμερικανικών βάσεων.

— Την ακύρωση της Συμφωνίας ΕΕ – Τουρκίας για το Προσφυγικό, τον απεγκλωβισμό των προσφύγων από τα νησιά και τη μετάβαση στις χώρες προορισμού τους.

Αυτός είναι ο μόνος ρεαλιστικός δρόμος για τον λαό μας, για τους λαούς της περιοχής για να μην πληρώσουν την νύφη, για να εμποδίσουμε τα αιματοβαμμένα σχέδια των κυβερνήσεων και των μονοπωλιακών ομίλων που θέλουν να βάλουν χέρι στον πλούτο της περιοχής που δεν τους ανήκει.»

13 Ιουλίου 2020
ΚΟ Λασιθίου του ΚΚΕ

Print Friendly, PDF & Email

Από giorgos