Η περιβαλλοντική μελέτη του νομού Λασιθίου


- Ο νομός Λασιθίου είναι ένας από τους πιο αραιοκατοικημένους νομούς ση χώρα, με το μεγαλύτερο μέρος του πληθυσμού να συγκεντρώνεται στα αστικά κέντρα.
- Στο κατά κεφαλή προϊόν ο νομός κατατάσσεται δεύτερος σε ολόκληρη την επικράτεια.
- Απουσία εναλλακτικών μορφών τουρισμού. Η ενδοχώρα παραμένει άδεια ενώ τα βόρεια παράλια ασφυκτιούν.
- Προβλήματα στον αγροτικό τομέα κυρίως λόγω της χαμηλής ποιότητας των βσκοτόπων αλλά και των δυσμενών κλιματολογικών συνθηκών.
- Με εξαίρεση το έργο στον Αθερινόλακκο – για τη λειτουργία του οποίου υπάρχουν όροι- η ατμόσφαιρα δεν έχει επιβαρυνθεί αφού στο νομό απουσιάζουν οι μεγάλες βιομηχανικές μονάδες. Τα απόβλητα των ελαιουργείων προκαλούν από την ανεξέλεγκτη διάθεση τους.
- Η ποιότητα του περιβάλλοντος είναι σε γενικές γραμμές καλή. «Ο νομός έχει υψηλή αισθητική τοπίου» τόνισε η κα. Γεωργίου.
- Αντίθετα μεγάλο πρόβλημα δημιουργεί η διαχείριση στερεών αποβλήτων αφού δεν έχει προχωρήσει η συνεργασία με την Περιφέρεια, δεν έχει τεθεί δηλαδή ο Περιφερειακός Περιβαλλοντικός Σχεδιασμός. Ενώ και η ανακύκλωση βρίσκεται σε εμβρυακό στάδιο. Πολύ σημαντική κρίνεται και η ολοκλήρωση των δικτύων αποχέτευσης.
- Επίσης η υπερβόσκηση, οι πυρκαγιές που προκαλούνται από τους κτηνοτρόφους, η εκτεταμένη χρήση φυτοφαρμάκων και λιπασμάτων στη γεωργία, η εκτέλεση των δημοσών έργων χωρίς την έγκριση περιβαλλοντικής μελέτης, η αποψίλωση εκτάσεων και η λαθροθηρία είναι προβλήματα που μπορεί να ελεγχθούν.
- Σε ότι αφορά στη διαχείριση των υδάτινων πόρων πρόβλημα δημιουργείται με την ορθολοική διαχείριση της γεωργίας και της κτηνοτροφίας, αλλά και με τις γεωτρήσεις καθώς παρατηρούνται φαινόμενα υπεράντλησης.
Οι ειδικοί προτείνουν λύσεις και δράσεις τις οποίες κατηγοριοποιούν σε έντεκα άξονες οι οποίοι αφορούν – μεταξύ άλλων- στην προστασία της βιοποικιλότητας, στην αειφόρο διαχείριση αστικού περιβάλλοντος, στη διαχείριση παράκτιων περιοχών, υδάτινων πόρων, στερεών και υγρών αποβλήτων, στην ορθολογική διαχείριση ενέργειας, στην αντιμετώπιση της ερημοποιήσης αλλά και στο πιο σημαντικό κομμάτι που αφορά στην περιβαλλοντική ευαισθητοποίηση και στην «εκπαίδευση» του κοινού.
γράφει η Βίκυ Αγγελοπούλου