Σύλλογος συνταξιούχων ΙΚΑ Λασιθίου, πρωτομαγιά
από τη συγκέντρωση στον Άγιο Νικόλαο

Με επιτυχία ολοκληρώθηκαν οι συμβολικές κινητοποιήσεις για τον εορτασμό της εργατικής Πρωτομαγιάς σε Ιεράπετρα και Άγιο Νικόλαο. Οι συγκεντρωμένοι κράτησαν τα απαραίτητα μέτρα με μάσκες και αποστάσεις. Στις συγκεντρώσεις πήραν μέρος και παρέμβηκαν εκπρόσωποι από το Συνδικάτο Επισιτισμού-Τουρισμού- Ξενοδοχείων και Συναφών Επαγγελμάτων  «Τάλως», από το παράρτημα ΠΕΑΕΑ ν. Λασιθίου. 

Οι συγκεντρωμένοι ένωσαν την φωνή τους με τους διαδηλωτές σε όλη την Ελλάδα κάτω από το σύνθημα:

ΟΡΑΤΟΣ ΕΧΘΡΟΣ ΕΙΝΑΙ Ο ΚΑΠΙΤΑΛΙΣΜΟΣ

ΔΕΝ ΘΑ ΠΛΗΡΩΣΕΙ ΞΑΝΑ Ο ΛΑΟΣ  

Εργαζόμενες, εργαζόμενοι, νέες, νέοι, συνταξιούχοι,

Τιμούμε  σήμερα  1Η  ΜΑΗ  τους  νεκρούς  της  τάξης  μας.  

Με  μπροστάρηδες  τους  εργαζόμενους  στην  υγεία,  στα  super market,  αλλά  και  στα  εργοστάσια  και  σε  όλους  τους  χώρους  δουλειάς,  δυναμώνουμε  την  φωνή  μας  ενάντια  στην  προσπάθεια  κατάργησης  των  δικαιωμάτων  της  τάξης  μας  και  χειραγώγησης  κυρίως  των  λαϊκών  στρωμάτων  με  πρόφαση  τον  ιό  COVID-19.

Παραμένουμε στην πρώτη γραμμή του αγώνα για να ληφθούν άμεσα όλα τα αναγκαία μέτρα για την προστασία της υγείας και τη διασφάλιση των δικαιωμάτων της εργατικής τάξης και του λαού.

Μέσα σε αυτές τι σύνθετες και δύσκολες συνθήκες δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι η 1Η ΜΑΗ είναι μέρα σύμβολο στον αγώνα για την κατάργηση της εκμετάλλευσης ανθρώπου από άνθρωπο. Τιμάμε τους νεκρούς της τάξης μας. Τους νεκρούς του Σικάγου, της πρώτης πρωτομαγιάς το 1924, το Μάη του 36, τους 200 κομμουνιστές της Καισαριανής.

Αποδίδουμε φόρο τιμής στα χιλιάδες θύματα της εργατικής τάξης, στη χώρα μας αλλά και σε όλο το κόσμο, που βρέθηκαν εκτεθειμένα στην πανδημία του κορωνοϊού για τα κέρδη των λίγων. 

Δυναμώνουμε ακόμη περισσότερο την αλληλεγγύη και τη στήριξή μας στους γιατρούς, τους νοσηλευτές, σε όσους δίνουνε άνιση μάχη με την πανδημία, εξαιτίας των τεράστιων ελλείψεων στη Δημόσια Υγεία, που οδήγησαν οι εγκληματικές πολιτικές όλων των κυβερνήσεων σε όλες τις καπιταλιστικές χώρες. Πολιτικές που εμπορευματοποίησαν ακόμη περισσότερο την Υγεία, για να στηριχτεί η κερδοφορία των μονοπωλιακών ομίλων. Πού έστειλαν χιλιάδες εργαζόμενους και λαϊκά στρώματα ακόμα και σε ομαδικούς τάφους όπως στις ΗΠΑ.

Η κυβέρνηση και οι εργοδότες , μαζί με τους εργοδοτικούς – κυβερνητικούς συνδικαλιστές , από την αρχή της πανδημίας μεθόδευσαν όλα τα μέτρα που τσακίζουν κάθε εργατικό δικαίωμα. Φορτώνουν τα βάρη της νέας καπιταλιστικής κρίσης για άλλη μια φορά σε μας τους εργαζόμενους.

Για άλλη μια φορά μας ζητούν να βάλουμε πλάτη, να στηρίξουμε τα νέα ψέματα περί «εθνικής ενότητας». Μας λένε ότι θα κρατήσει καιρό αυτή η ιστορία γιατί το βασικό εμπόδιο μπροστά την υπεράσπιση της υγείας του λαού είναι το κέρδος των φαρμακοβιομηχανιών, συνολικά του κεφαλαίου. Αυτό θέλουν να εξασφαλίσουν πρώτα. Για αυτό και όλα τα μέτρα αντιμετώπισης της υγειονομικής κρίσης ,που παγιώνουν την εκ περιτροπής εργασία, που απαγορεύουν την απεργία και χρηματοδοτούν με νέα πακέτα δισεκατομμυρίων τις επιχειρήσεις από το ξεζούμισμα του λαού , ήρθαν για να μείνουν.

 Τα ρίχνουν όλα στον κορονοϊό για να κρύψουν την αλήθεια. Για να κρύψουν την πραγματική αιτία που είμαστε  απροστάτευτοι στην πανδημία. Για να κρύψουν την αιτία που οδηγεί μαζικά στην ανεργία, τη φτώχεια, στα νέα σκλαβοπάζαρα που στήνουν οι επιχειρηματικοί όμιλοι , η ΕΕ και οι κυβερνήσεις σε όλο τον κόσμο.

Στη προηγούμενη κρίση του 2008 μας έλεγαν ότι όλοι μαζί τα φάγαμε! Ότι φταίει η κακή διαχείριση και άλλα. Κάθε φορά βρίσκουν και ένα άλλο όνομα για να βαφτίσουν τη κρίση που δημιουργεί η δική τους περιβόητη ανάπτυξη.

Η ανάπτυξη που βασίζεται στο κέρδος , η ανάπτυξη για τους λίγους , για μια χούφτα πλουτοκράτες , είναι αυτή που δημιουργεί και την ανεργία, τη φτώχεια , τη δουλειά χωρίς δικαιώματα για τους πολλούς.

Το παράδειγμα της ανάπτυξης στο Τουρισμό και την εστίαση όλα αυτά τα χρόνια το επιβεβαιώνει. Τα τελευταία 10 χρόνια οι επιχειρηματικοί όμιλοι κέρδισαν πάνω από 120 δις. Σήμερα ενόψει πανδημίας οι επιχειρηματίες στο Τουρισμό και την εστίαση λένε ότι δεν υπάρχει ρευστότητα , ζητάνε ακόμα περισσότερα. Οι κλινικάρχες στην Ελλάδα διαπραγματεύονταν πόσα θα πάρουν από τους φορολογούμενους για να παραχωρήσουν τις ΜΕΘ, δεν τηρούσαν κανένα μέτρο προστασίας των εργαζόμενων και των ασθενών.  Στις ΗΠΑ χώρα πρότυπο των αντιασφαλιστικών ανατροπών κάθε ασθενής έπρεπε να πληρώσει 40.000 ευρώ για να έχει δικαίωμα στη θεραπεία. Οι καπιταλιστές στην υγεία, πατούσαν πάνω στην αγωνία του λαού και πουλούσαν τα τεστ από 150 μέχρι 300 ευρώ. Οι φαρμακοβιομηχανίες διαγκωνίζονται ποιος θα πουλήσει περισσότερα φάρμακα, ποιος θα αποκτήσει πρώτος την πατέντα για το εμβόλιο. Τα supermarket και οι βιομηχανίες τροφίμων αυξάνουν τα κέρδη τους όσο ποτέ μέχρι σήμερα.

Στην αντίπερα όχθη εμείς οι εργαζόμενοι βλέπαμε χρόνο με το χρόνο να χάνουμε όλο και περισσότερα σε μισθούς , σε δικαιώματα. Γενικεύτηκε η εκ περιτροπής εργασία, η ενοικίαση ,η σύμβαση μιας μέρας, οι ορισμένου χρόνου συμβάσεις, μειώθηκε το εισόδημα μας, εμπορευματοποιήθηκε η Υγεία ,μειώθηκαν οι συντάξεις και αυξήθηκαν τα όρια συνταξιοδότησης σε βαθμό που θα πηγαίνουμε απευθείας από τη δουλειά στο τάφο . Είδαμε κυβερνήσεις να αλλάζουν , είδαμε συνεργασίες , φιλελεύθερους – σοσιαλδημοκράτες, κόμματα να μπαίνουν και να βγαίνουν από τη βουλή , άλλα να εμφανίζονται , άλλα να εξαφανίζονται και όλοι οι μνημονιακοί νόμοι να είναι σε πλήρη εφαρμογή.

Όλα τα μεγάλα λόγια που μας έλεγαν τόσα χρόνια για την ανάπτυξη και τις επενδύσεις έγιναν φύλλο και φτερό μέσα σε λίγες μέρες . Αποδείχτηκε ότι η προβολή αυτής της ανάπτυξης ως ωφέλιμη για τους εργαζόμενους είχε σκοπό να μας αφοπλίσει. Θέλανε να μας κρατήσουν μακριά από κάθε αγώνα που θα έβαζε στόχο τα δικά μας συμφέροντα, τη δική μας ζωή ,κόντρα στα κέρδη τους, στην εξουσία τους.

Σε αυτό αποσκοπεί η λογική που πρεσβεύουν οι συνδικαλιστές του ΠΑΣΟΚ , του ΣΥΡΙΖΑ και της ΝΔ μέσα στη ΓΣΕΕ. Η λογική του λεγόμενου «κοινωνικού διαλόγου» , του «κοινωνικού εταιρισμού». Σε αυτό αποσκοπούν όλοι αυτοί που με μεγάλο θράσος λίγες μέρες πριν την 1η Μάη λένε ότι η απεργία «έφαγε τα ψωμιά της» και ότι ο αγώνας γίνεται στους διαδρόμους των Υπουργείων και των γραφείων του ΣΕΒ και του ΣΕΤΕ.

Τώρα όμως ξέρουμε ότι η πολιτική που στηρίζουν όλα αυτά τα χρόνια, τα κόμματα του κεφαλαίου και της ΕΕ, οι εργοδοτικοί – κυβερνητικοί συνδικαλιστές, είναι η πολιτική που στηρίζει τους μεγάλους επιχειρηματικούς ομίλους και την εξουσία τους.

Είναι η αιτία που σπέρνει το θάνατο, την προσφυγιά, τη μαζική εξαθλίωση στη γειτονικές μας χώρες ,για του αφέντη το φαϊ. Είναι η πολιτική που μπλέκει τη χώρα μας όλο και πιο ενεργά στα σχέδια των ιμπεριαλιστών για να ξαναχαράξουν τα σύνορα, να μοιράσουν τα κέρδη από την ενέργεια, τους εμπορικούς δρόμους.

Αποδείχτηκε ξεκάθαρα ότι ακόμα και οι ΗΠΑ και άλλες μεγάλες καπιταλιστικές χώρες όπως η Γαλλία , που κατέχουν τον πιο σύγχρονο πολεμικό εξοπλισμό , είχαν τα πιο αδύναμα συστήματα Υγείας, δεν είχαν κανένα σχεδιασμό για τη προστασία της Υγείας , της ζωής του λαού τους.

Η 1η Μάη μας θυμίζει την τεράστια αλήθεια ότι ο πιο θανατηφόρος ιός είναι ο καπιταλισμός.

Επιδίωξη του μεγάλου κεφαλαίου, της ΕΕ και των κυβερνήσεών τους είναι τα «έκτακτα» αντεργατικά μέτρα που πάρθηκαν με αφορμή της πανδημίας να παραμείνουν. Ήδη κυβέρνηση και μεγαλοεργοδότες ετοιμάζουν γενίκευση της εκ περιτροπής απασχόλησης, απογείωση της ευελιξίας και της κινητικότητας των εργαζομένων. Μαζί με τις παχυλές χρηματοδοτήσεις στο μεγάλο κεφάλαιο, για τους εργαζόμενους ετοιμάζεται το καθεστώς της μισής δουλειάς – του μισού μισθού ενώ η ανεργία θα εκτιναχτεί πάλι.

Προετοιμαζόμαστε από τώρα και για την επόμενη μέρα, με ενίσχυση της οργάνωσής μας σε κάθε χώρο δουλειάς για να διεκδικήσουμε ζωή και δουλειά με δικαιώματα, να διεκδικήσουμε όλες τις ανάγκες μας.

Οι εργαζόμενοι και οι λαοί ούτε μπορούμε, ούτε πρέπει να πληρώσουμε ξανά!

Τιμάμε τη φετινή Εργατική Πρωτομαγιά τους χιλιάδες νεκρούς εργάτες που έπεσαν στην ανειρήνευτη πάλη με τους εκμεταλλευτές μας και συνεχίζουμε να μένουμε δυνατοί, στον αγώνα ενάντια στην ΕΕ και το σάπιο εκμεταλλευτικό σύστημα.

Γιατί επιβεβαιώνεται για μια ακόμη φορά, ότι η λυκοσυμμαχία της ΕΕ ούτε την κατάρρευση των δημόσιων συστημάτων Υγείας εμπόδισε, ούτε τα εκατομμύρια απολύσεις σε όλες τις χώρες, προκειμένου να μη χαθούν τα κέρδη των μονοπωλίων.

Την ίδια ώρα που μαίνονται οι σφοδρές αντιπαραθέσεις μεταξύ των καπιταλιστικών κρατών για το πώς θα μοιραστούν τα νέα δάνεια και οι χρηματοδοτήσεις στους επιχειρηματικούς ομίλους και στις τράπεζες, το ΝΑΤΟ αποφάσισε ακόμη πιο βαθιά εμπλοκή σε Μέση Ανατολή και Βόρεια Αφρική. Το «κοινό σπίτι» των συμμάχων σε ΕΕ και ΝΑΤΟ, δεν είναι παρά το πεδίο των πιο επικίνδυνων εξελίξεων που μυρίζει πολέμους και συγκρούσεις, που δεν σταματούν ούτε οι πανδημίες, ούτε οι κρίσεις. Αντίθετα, τρέφονται από αυτές, γιγαντώνουν, απειλώντας όλους τους λαούς με νέες εκατόμβες, πρόσφυγες και μετανάστες.

Παραμένουμε όρθιοι και δυνατοί γιατί ο αγώνας τώρα ξεκινά

ΑΓΩΝΑΣ ΡΗΞΗ ΑΝΑΤΡΟΠΗ Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΓΡΑΦΕΤΑΙ ΜΕ ΑΝΥΠΑΚΟΗ ΚΑΙ ΠΑΛΗ ΤΑΞΙΚΗ

Ο δικός μας αγώνας για την επόμενη ημέρα αφορά την υγεία, τη ζωή, την καθημερινή μας επιβίωση.

Ο δικός μας δρόμος έχει ως μοναδικό κίνητρο την ικανοποίηση των σύγχρονων λαϊκών αναγκών.

Γιαυτό και απαιτούμε:

 • Να παρθούν πίσω καταργηθούν όλες οι ΠΝΠ και οι αντεργατικές διατάξεις.
 • Διαγραφή των χρεών όλων των εργατικών οικογενειών.
 • Επίδομα ανεργίας σε όλους τους ανέργους χωρίς όρους και προϋποθέσεις.
 • Απαλλαγή από τις χρεώσεις σε ρεύμα, επικοινωνία, νερό, φυσικό αέριο.
 • Να μην υπάρχουν διακοπές ηλεκτρικού ρεύματος, τηλεπικοινωνιών, νερού.
 • Να ανασταλούν όλες οι πληρωμές προς Δημόσιο, τράπεζες. Να καταργηθούν οι πλειστηριασμοί κύριας κατοικίας και οι κατασχέσεις.
 • Να καταργηθεί ο ΦΠΑ στα βασικά είδη κατανάλωσης.
 • Άμεση κρατική χρηματοδότηση του δημόσιου συστήματος Υγείας με προσλήψεις μόνιμου ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού με πλήρη δικαιώματα. Κάλυψη όλων των αναγκών σε Μονάδες Εντατικής Θεραπείας και υποδομές που απαιτούνται για την πλήρη λειτουργία των δημόσιων υπηρεσιών υγειονομικής περίθαλψης και έρευνας.
 • Να παρθούν άμεσα όλα τα μέτρα προστασίας της υγείας και της ασφάλειας των εργαζομένων στους χώρους δουλειάς.
 • Σταθερή δουλειά με δικαιώματα. Κατάργηση όλων των αρνητικών μεταβολών στις συμβάσεις των εργαζομένων.
 • Να ανακληθούν όλες οι απολύσεις και να διασφαλιστούν οι πολιτικές και συνδικαλιστικές ελευθερίες, κι όλα τα δικαιώματα στο μισθό, στο χρόνο εργασίας, στην άδεια.

Εμείς διαλέξαμε πλευρό με όλους τους λαούς που αγωνίζονται, με φάρο τις εργατικές εξεγέρσεις και επαναστάσεις, τους χιλιάδες νεκρούς αγωνιστές στο μεγάλο αγώνα της απελευθέρωσης των εργατών και των καταπιεσμένων από τα δεσμά της εκμετάλλευσης!

Σε αυτόν τον δρόμο συνεχίζουμε, για την ικανοποίηση όλων των συγχρόνων κοινωνικών λαϊκών αναγκών.

Προλετάριοι όλων των χωρών, ενωθείτε!

Facebook Comments
Print Friendly, PDF & Email

Από giorgos

Αρέσει σε %d bloggers: