Σητεία, το ελικόπτερο ρίχνει ....
Σητεία, το ελικόπτερο ρίχνει ….

Ανηφορίζουμε με μέλη της ΕΔΕΑΚ προς το χωριό Συκιά του Δήμου Σητείας, η φωτιά  μαίνεται απο χθες το βράδυ, καλύπτει τάχιστα τεράστιες αποστάσεις το πύρινο μέτωπο. Σκορδίλο, Κρυά, Συκιά, Βορρί, Λιθίνες…απειλούνται απο τις φλόγες που κατατρώνε  λαίμαργα χιλιόμετρα πράσινες εκτάσεις στο διάβα τους.

Η ώρα 16:30, πλήθος κόσμου σε μια διασταύρωση επιχειρεί με κάθε μέσο. Ο μηχανισμός της Πολιτικής προστασίας του δήμου Σητείας σε πλήρη ανάπτυξη. Το Πυροσβεστικό Κλιμάκιο Σητείας συνεπικουρούμενο απο υδροφόρες Ιεράπετρας και Αγίου Νικολάου, Ερυθρό Σταύρο, 3ο ΚΕΠ της Πολεμικής Αεροπορίας, εθελοντές ιδιώτες, μέλη πολιτιστικών συλλόγων (Συκιά,Τουρτούλοι, Γούδουρας κ.α.) και κατοίκους της περιοχής δίνουν μια πολύωρη μάχη.
Πρέπει να προλάβουμε στο φως της μέρας. Δυο ελικόπτερα επιχειρούν απο αέρος εναλλάξ. Ο άνεμος βορειοδυτικός σπρώχνει την φωτιά προς Λιθίνες, εκει δίνεται η μεγαλύτερη προσοχή. Μια ομάδα υπό τις οδηγίες τριών πυροσβεστών απο την Ιεράπετρα μένουμε στο επίμονο μέτωπο της Συκιάς.
Ώρα 17:30. Στόχος να μη φτάσει η φωτιά στο δρόμο. Άμεσα 22 εθελοντές με 8 οχήματα και ενα τρακτέρ προσεγγίζουμε στο σημείο. Πολλές και διάσπαρτες οι εστίες ανεβάζουν την θερμοκρασία τοπικά μιας και άνεμος δεν ειναι ισχυρός. Παλεύουμε με τις αναζωπυρώσεις. Οι ρίψεις απο αέρος συνεχείς και επίμονες.
Η ώρα 19.00 τα ελικόπτερα απο Ηράκλειο και Χανιά, σταματούν καθώς νυχτώνει.. Μα πριν προλάβουμε να απογοητευτούμε έρχονται έγκαιρα οι ενισχύσεις! Πεζοπόρα της ΕΜΑΚ απο το Ηράκλειο, οχήματα απο το Ρέθυμνο, έκαναν τρεις και πλέον ώρες δρόμου για να φτάσουν, κι όμως είναι ετοιμοπόλεμοι. Το πεζοπόρο εφοδιάζεται με τους φακούς και τις αξίνες κι αρχίζει την ανάβαση. Τα οχήματα τα οδηγούμε κυκλικά απο άλλο μονοπάτι με την βοήθεια των κατοίκων του χωριού.
Ώρα 21:00. Έχει νυχτώσει κι ακούμε στον ασύρματο οτι εχει πάθει βλάβη ενα όχημα απο το Γαράζο Ρεθύμνου. Ειδοποιούμε μηχανικό απο την περιοχή ο οποίος φτάνει άμεσα να βοηθήσει οπως μπορεί μέσα στο σκοτάδι. Πολίτες απο την Σητεία μας ενημερώνουν οτι έχουν στείλει φαγητό στον πυροσβεστικό σταθμό της πόλης για τους επισκέπτες πυροσβέστες που επιχειρούν απο χθες στην περιοχή των Κρυών κι έχουν μείνει οπισθοφυλακή.
Εχει νυχτώσει για τα καλά κι ενα μικρό αρχηγείο έχει στηθεί δίπλα στο δρόμο, υπό τις διαταγές του περιφερειακού διοικητή. Μέλη του πολιτιστικού συλλόγου Τουρτούλων φέρνουν προμήθειες για το βράδυ. Έχουν απομείνει λίγες μικρές εστίες πλέον αλλά όλοι φοβούνται την αυξημένη ένταση του ανέμου που περιμένουμε για αύριο.
Την ώρα που γράφονται αυτές οι γραμμές κάποιοι φυλάνε θερμό-πύλες..
Όταν θέλουμε ΜΠΟΡΟΥΜΕ..
Μιχάλης Περάκης
Πρόεδρος Περιηγητικής Λέσχης Σητείας
Print Friendly, PDF & Email

Από giorgos

Η θέση σας, χρήσιμη !!

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.