Άγιος Νικόλαος, πολιούχος της πρωτεύουσας
στη προβλήτα κάτω από το ναό, ο αγιασμός των υδάτων

Με τη προσήκουσα επισημότητα, παρά το κρύο, εορτάστηκε η ημέρα του Αγίου Νικολάου, στον μικρό Βυζαντινό ναΐσκο που βρίσκεται λίγο έξω από τη πόλη, στον όρμο του Καθολικού, απ’ όπου έχει προέλθει και η ονομασία της πρωτεύουσας του νομού Λασιθίου.

Τη παραμονή (5/12), έγινε ο πανηγυρικός εσπερινός, στο ναό, ενώ ανήμερα της εορτής, το πρωί της 6ης Δεκεμβρίου, ο όρθρος και η πανηγυρική θεία λειτουργία, χοροστατούντων των μητροπολιτών, Πέτρας και Χερρονήσου Γερασίμου και Ιεραπύτνης και Σητείας Κυρίλλου.

Άγιος Νικόλαος, πολιούχος της πρωτεύουσας
οι μητροπολίτες, Πέτρας και Χερρονήσου και Ιεραπύτνης και Σητείας και οι αρχές του τόπου

Μετά το τέλος της λειτουργίας, ακολούθησε η καθιερωμένη λιτανεία της εικόνας του Αγίου Νικολάου, από το εκκλησάκι προς τη προβλήτα που βρίσκεται κάτω από αυτό, στον όρμο του Καθολικού. Την εικόνα μετέφεραν άνδρες του λιμενικού σώματος.

Στη προβλήτα έγινε ο αγιασμός των υδάτων και από τους δυο μητροπολίτες, παρουσία του βουλευτή Λασιθίου Γιάννη Πλακιωτάκη, του περιφερειάρχη και της αντιπεριφερειάρχη Αρναουτάκη και Πετράκη, του δημάρχου Αγίου Νικολάου, των αρχών και δυνάμεων ασφαλείας.

Ο Άγιος Νικόλαος, προστάτης των ναυτικών και πολιούχος της πρωτεύουσας είχε για άλλη μια χρονιά τη τιμητική του. Χρόνια πολλά σε όσους και όσες εορτάζουν και στη πόλη.

Print Friendly, PDF & Email

Από giorgos