από την υποδοχή αριθμού μεταναστών το 2013
από την υποδοχή αριθμού μεταναστών το 2013

Εδώ και αρκετές ώρες, έπλεε ακυβέρνητο 60 με 70 μίλια νοτιοανατολικά της Ιεράπετρας, το σκάφος «Μπάρις», υπό σημαία Κιριμπάντι, με 600 περίπου μετανάστες, οι οποίοι κατευθύνονταν στην Ιταλία. Άμεσα έσπευσαν παραπλέοντα πλοία, και η φρεγάτα του πολεμικού ναυτικού Ύδρα.

Τελικά η φρεγάτα ανέλαβε το έργο της ρυμούλκησης του πλοίου ανοικτά της Ιεράπετρας, όπου έγινε ήδη σύσκεψη υπό τη προεδρία του Δημάρχου Θεοδόση Καλαντζάκη. Εκφράστηκε η άποψη ότι δεν υπάρχει δυνατότητα υποδοχής τέτοιου αριθμού μεταναστών, αλλά θα γίνει κάθε δυνατή προσπάθεια.

Το ενδιαφέρον της υπόθεσης είναι ότι ανάμεσα στους μετανάστες υπάρχουν και ένοπλοι οι οποίοι θέλησαν να διαπραγματευτούν με τους άνδρες του πολεμικού πλοίου. Για το λόγο αυτό έχουν ληφθεί όλα τα απαραίτητα μέτρα στη φρεγάτα. Άλλο ένα πλοίο που ξεκίνησε μαζί με αυτό, έδεσε κατά πληροφορίες στα κατεχόμενα της Κύπρου.

Εν αναμονή της άφιξης του πλοίου ανοικτά της Ιεράπετρας (γύρω στις 10:00 το πρωί), αφού έτσι κι αλλιώς δεν υπάρχει τρόπος να δέσει κάπου στη περιοχή, στην βρίσκεται ήδη ο Γενικός αστυνομικός επιθεωρητής Νοτίου Ελλάδας, αλλά και ο Γενικός Γραμματέας Πολιτικής Προστασίας Σεραφείμ Τσόκας, υπό τη προεδρία του οποίου έγινε σύσκεψη για την υποδοχή και φιλοξενία των μεταναστών στο κλειστό γήπεδο μπάσκετ. Ο υγειονομικός έλεγχος θα γίνει πάνω στο πλοίο, όσοι αποδειχτεί ότι είναι Σύριοι, θα αφεθούν ελεύθεροι, λόγω συμφωνιών της χώρας και οι υπόλοιποι θα βρεθεί χώρος να φιλοξενηθούν έως ότου προωθηθούν σε κάποιο χώρο φιλοξενίας ανά την Ελλάδα.

Διαβάστε ακόμα:

Τα επίχειρα των γεωπολιτικών παιγνιδιών, 139 λαθρομετανάστες στην Ιεράπετρα

Λαθρομετανάστες στη Κάτω Ζάκρο

Λαθρομετανάστες στην Ελούντα

Λαθρομετανάστες στην Ιεράπετρα

Print Friendly, PDF & Email

Από giorgos