Έκτακτο συντονιστικό στα Χανιά παρουσία Σπίρτζη
ένα από πληγέντα σημεία του ΒΟΑΚ

Πρωτοφανείς καταστροφές στην Κρήτη. Έκτακτο συντονιστικό στα Χανιά παρουσία του Υπουργού Υποδομών, Γ Γ πολιτικής Προστασίας και Περιφερειάρχη Κρήτης 

Συνεχίζονται τα ακραία καιρικά φαινόμενα στην Κρήτη, με συνέπεια να υπάρχουν μεγάλες καταστροφές στις υποδομές και ιδιαίτερα στο οδικό δίκτυο στο νησί. Ειδικά στη Δυτική Κρήτη οι ζημιές είναι πρωτοφανείς και στον ΒΟΑΚ υπάρχουν πολλές κατολισθήσεις. Σε όλα τα σημεία σπεύδουν και επιχειρούν μηχανήματα της Περιφέρειας και των Δήμων.

Ο Περιφερειάρχης Κρήτης Σταύρος Αρναουτάκης στην πορεία του προς τα Χανιά σταμάτησε σε όλα τα σημεία που σημειώνονται κατολισθήσεις, μίλησε με τους τεχνικούς ώστε να μείνει ανοικτή η εθνική οδός και εφιστά την προσοχή στους οδηγούς

Πριν λίγο αφού πέρασε από πληγείσες περιοχές του Δήμου Πλατανιά, μετείχε σε μια πρώτη σύσκεψη στις Βουκολιές όπου μαζί με τον Αντιπεριφερειάρχη Χανίων Απόστολο Βουλγαράκη, τον Αντιπεριφερειάρχη Περιβαλλοντος Νίκο Καλογερή, τον Δήμαρχο Πλατανιά Γιάννη Μαλανδράκη, το Γενικό Αστυνομικό Διευθυντή Κρήτης Κώστα Λαγουδάκη, προχώρησαν στην πρώτη αποτύπωση των ζημιών και τον συντονισμό των ενεργειών, σε πλήρη συντονισμό και με τον Διοικητή της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας στην Κρήτη Νίκο Λαγουδάκη.

Ο περιφερειάρχης από το πρωί είναι σε επαφή με το Γενικό Γραμματέα Πολιτικής Προστασίας Γιάννη Ταφύλλη, ενημερώνοντας για τα πρωτοφανή φαινόμενα.

«Η κατάσταση που διαμορφώνεται μας δείχνει μια πρωτοφανή καταστροφή. Σήμερα αργά το απόγευμα θα γίνει σύσκεψη στην Περιφερειακή Ενότητα Χανίων όπου αναμένουμε τον Υπουργό Υποδομών Χρήστο Σπίρτζη και το Γενικό Γραμματέα, που θα έλθουν εκτάκτως στο νησί με σούπερ πούμα», δήλωσε ο κ. Αρναουτάκης.

Στο συντονιστικό ο Χρήστος Σπίρτζης

Στην Κρήτη μεταβαίνει ο Υπουργός Υποδομών και Μεταφορών κ. Χρήστος Σπίρτζης με ελικόπτερο super puma συνοδευόμενος από κλιμάκιο Μηχανικών  του Υπουργείου. Πρόκειται για εμπειρογνώμονες της Γενικής Διεύθυνσης Αποκατάστασης Φυσικών Καταστροφών. Μαζί του μεταβαίνει στο νησί και ο Γενικός Γραμματέας Πολιτικής Προστασίας κ. Γιάννης Ταφύλλης, ο οποίος συνοδεύεται από τον υποστράτηγο της ΕΜΑΚ κ. Γιάννη Πετρούτσο και 9μελές κλιμάκιο.

 Ο Υπουργός Υποδομών και Μεταφορών αναχώρησε σήμερα στις 16:30 μ. μ για τα Χανιά, προκειμένου να συντονίσει το πλέγμα των ενεργειών που πρέπει να τεθεί σε εφαρμογή, σε άμεση συνεννόηση με τον Περιφερειάρχη Κρήτης κ. Σταύρο Αρναουτάκη, ο  οποίος διατύπωσε σχετικό αίτημα βοήθειας και συνδρομής προς το Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών.

Παράλληλα, εντός των επόμενων ωρών έρχεται στην Κρήτη κλιμάκιο Μηχανικών της Γενικής Διεύθυνσης Συγκοινωνιακών Υποδομών, με εξειδικευμένες γνώσεις στα γεωτεχνικά προβλήματα και στις αποκαταστάσεις τεχνικών έργων (γεφυροποιία, διαβάσεις κτλ).

Οι εξειδικευμένοι μηχανικοί της αρμόδιας Διεύθυνσης του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών, θα ελέγξουν λεπτομερώς εκτός των άλλων και τα γεωτεχνικά προβλήματα του Βόρειου Οδικού Άξονα αλλά και του συνόλου του επαρχιακού δικτύου.

Σημειώνεται ότι ήδη από την περασμένη εβδομάδα βρίσκονται στην Κρήτη κλιμάκια Μηχανικών των αρμόδιων διευθύνσεων του Υπουργείου Υποδομών Μεταφορών. Πραγματοποιούν αυτοψίες στις προβληματικές θέσεις του νησιού, μετά τις καταστροφές που προκλήθηκαν (πλημμυρικά φαινόμενα και κατολισθήσεις), λόγω της πρόσφατης κακοκαιρίας που έπληξε το νησί στα μέσα Φεβρουαρίου.

Print Friendly, PDF & Email

Από giorgos