Έλεγχος και Προστασία του Δομημένου Περιβάλλοντος
προεδρείο, υπουργός

Με ιδιαίτερη επιτυχία πραγματοποιήθηκε η εκδήλωση – συζήτηση με θέμα: «Έλεγχος και Προστασία του Δομημένου Περιβάλλοντος, Προοπτική και Ζητήματα Εφαρμογής του νέου Νόμου»

την Παρασκευή 10.11.2017 στο ΤΕΕ/ΤΑΚ με κεντρικό ομιλητή τον Υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας κ Γεώργιο Σταθάκη.  Την εκδήλωση παρακολούθησαν με ενδιαφέρον μεγάλο πλήθος μηχανικών και πολιτών καθώς και αρκετοί εκπρόσωποι φορέων που είχαν προσκληθεί.

Η εκδήλωση – συζήτηση μεταδόθηκε ζωντανά από το michanikos.gr παρέχοντας την ευκαιρία να παρακολουθήσουν την εκδήλωση και ενδιαφερόμενοι σε ολόκληρη την Ελλάδα. Το βίντεο της εκδήλωσης είναι προσβάσιμο στη διεύθυνση: https://www.youtube.com/watch?time_ continue=1559&v=L72ePXrsFGE για κάθε ενδιαφερόμενο.

Ο Υπουργός Περιβάλλοντος κι Ενέργειας κ. Σταθάκης, στην ομιλία του επισήμανε ότι ο πρόσφατος Νόμος εντάσσεται σε ένα ευρύτερο πλαίσιο στρατηγικής του Υπουργείου και συμπληρώνει μια σειρά νομοθετημάτων στην κατεύθυνση αυτή που αφορούν στο Κτηματολόγιο και τη λειτουργία του, στην κύρωση των δασικών χαρτών και στην αναδιοργάνωση του συστήματος του χωρικού σχεδιασμού. Τόνισε ότι ο νόμος ψηφίστηκε στη βουλή με ευρεία πλειοψηφία, πράγμα που καταδεικνύει την ομοθυμία για την αντιμετώπιση του ζητήματος. Τέλος, ανάλυσε βασικά σημεία του νόμου που αφορούν στην ίδρυση των Παρατηρητηρίων, το θεσμό της μεταφοράς Συντελεστή, την Τράπεζα Δικαιωμάτων ΜΣΔ, το νέο σύστημα αδειοδοτήσεων και παρακολούθησης της Δόμησης αλλά και ζητήματα ρυθμίσεων τακτοποίησης αυθαιρέτων.

Έλεγχος και Προστασία του Δομημένου Περιβάλλοντος
Την εκδήλωση παρακολούθησαν με ενδιαφέρον μεγάλο πλήθος μηχανικών και πολιτών

Ο Πρόεδρος της Δ.Ε. του ΤΕΕ/ΤΑΚ κ. Ι. Χαρωνίτης, στη τοποθέτηση του αφού επισήμανε τη σημαντική δουλειά που έχει γίνει στο ΤΕΕ/ΤΑΚ από το 2011 που ξεκίνησαν οι τακτοποιήσεις μέχρι σήμερα, για τη στήριξη των συναδέλφων μηχανικών αλλά και την έγκυρη πληροφόρηση των πολιτών της Ανατολικής Κρήτης, εξέφρασε τις εύλογες επιφυλάξεις του τεχνικού κόσμου απέναντι στο νέο Νόμο, μιας και μια σειρά ζητημάτων αντιμετωπίζονται πλημμελώς ή δεν αντιμετωπίζονται καθόλου, όπως το ζήτημα τακτοποιήσεων σε εξ αδιαιρέτου ιδιοκτησίες.

Σημείωσε επίσης ότι οι κίνδυνοι αποτυχίας εφαρμογής του νόμου εξαρτώνται από πολλούς παράγοντες όπως η σοβαρή υποστελέχωση των υπηρεσιών σε μηχανικούς, η πενιχρή χρηματοδότηση, η έλλειψη πληροφοριακών συστημάτων και κουλτούρας ηλεκτρονικών υπηρεσιών καθώς και η απουσία πολιτικών και στρατηγικής με μακροχρόνιο ορίζοντα.

Κλείνοντας ο Πρέδρος της Δ.Ε. του ΤΕΕ/ΤΑΚ τόνισε ότι «τα αυθαίρετα ΔΕΝ είναι πρόβλημα αλλά λύση σε κοινωνικά προβλήματα άλλων εποχών» καταδεικνύοντας τα προβλήματα στην εξέλιξη των πολεοδομικών σχεδίων αλλά και στην αδυναμία της πολιτείας να ανταποκριθεί μέχρι σήμερα στις οικιστικές ανάγκες των πολιτών οδηγώντας σε άναρχη ανάπτυξη αστικών συγκεντρώσεων στις πόλεις και μαρασμό των χωριών και των οικισμών της χώρας.

Στη συζήτηση που ακολούθησε η σύμβουλος του Υπουργού κ. Αγρίου ανάπτυξε περαιτέρω τεχνικά και διαδικαστικά ζητήματα εφαρμογής του νέου Νόμου απαντώντας σε τοποθετήσεις και ερωτήσεις συναδέλφων μηχανικών και πολιτών από το παρευρισκόμενο κοινό..

Print Friendly, PDF & Email

Από giorgos