¶γιος ΝικόλαοςΕρώτηση προς τον υπουργό Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης κ. Δημήτρη Αβραμόπουλο για την υγειονομική περίθαλψη των κατοίκων του Λασιθίου, την ελλείψεις αλλά και την εγκατάλεψη τους από την Κυβέρνηση απευθύνει ο βουλευτής Λασιθίου κ. Μιχάλης Καρχιμάκης.
 
Η ερώτηση
 
Με αφορμή τα τελευταία δημοσιεύματ στον τοπικό τύπο για τις σοβαρές ελλείψεις νοσηλευτικού προσωπικού στο Νοσοκομείο Αγίου Νικολάου, επανερχόμαστε στην υπ’ αριθμ 7432/7-2-06 ερώτησή μας. Με την ερώτηση αυτή σας είχαμε ενημερώσει για το πρόβλημα του Νοσοκομείου, του οποίου οι συνολικές ανάγκες ανέρχονται σε 40 επιπέον θέσεις προσωπικού σύμφωνα με δηλώσεις του Προέδρου του.
 
Σας υπενθυμίσαμε επίσης τις μεγαλόστομες εξαγγελίες του Υπουργού Υγείας για δήθεν γρήγορες προσλήψεις, που μένουν από καιρό ανεκπλήρωτες αφού καμία νέα πρόσηψη δεν έχει αποφασιστεί, ενώ οι λιγοστές θέσεις 14 νοσηλευτριών που έχουν ανακοινωθεί προ πολλού παραμένουν ακάλυπτες, καθώς μόνο 4 νοσηλεύτριες έχουν αποδεχθεί το διορισμό τους.
 
Και ζητήσαμε την κινητοποίηση των αρμοδίων φορέων του Υπουργείου σας για να βρεθεί λύση σε ένα θέμα που διακινδυνεύει την υγεία των κατοίκων του Νομού, ενώ, ταυτόχρονα αναγκάζει το προσωπικό του Νοσοκομείου να εργάζεται σε εξαντλητικά ωράρια. Η απάντησή σας, κατά πάγια τακτική της Κυβέρνησής σας, δεν μπήκε στην ουσία του θέματος, αφού δεν μας έδωσε τις αιτούμενες πληροφορίες για το πότε θα προχωρήσετε στις υπόλοιπες 10 προσλήψεις και για το πότε θα εκπληρώσετε την δέσμευσή σας για ακόμα περισσότερες προσλήψεις, ώστε να καλυφθούν οι επείγουσες ανάγκες του Νοσοκομείου για τουλάχιστον άλλους 40 νσηλευτές.
 
Συγκεκριμένα, η υπ’ αριθμ. 17210/3-3-06 απάντησή σας περιορίζεται να αναφέρει ότι έχουν προσληφθεί όχι 4, αλλά μόνο 3 από τις 14 νοσηλεύτριες, ενώ δεν αναφέρει τίποτα απολύτως σχετικά με το πότε θα προχωρήσετε στην πρόσληψη των υπολοίπων 11, ούτε πότε θα πραγματοποιήσετε τις εξαγγελίες σας για περαιτέρω προσλήψεις.
 
Στην ίδια ερώτησή μας σας γνωστοποιούσαμε το μέγεθος των λειτουργικών προβλημάτων που προκαλούν οι ελλείψεις προσωπιού, αφού χωρίς το απαιτούμενο προσωπικό, ένα ολόκληρο και πλήρως εξοπλισμένο με πανάκριβα μηχανήματα Τμήμα, το Τμήμα Επειγόντων Περιστατικών, παραμένει εκτός λειτουργίας!!! Στην απάντησή σας, παραλείψατε να αναφέρετε οτιδήποτε για το Τμήμα Επειγόντων Περιστατικών και το δημόσι χρήμα που κατασπαταλάτε καθημερινά, με το να αφήνετε αναξιοποίητο πανάκριβο εξοπλισμό να παλιώνει σε αχρησιμοποίητες κλινικές που δεν λειτουργούν λόγω ελλείψεως προσωπικού, απαξιώνοντας το ήδη συντελεσμένο έργο εκσυγχρονισμού του Νοσοκομείου. Αντίθετα, με περηφάνια (!) μας αναφέρατε ότι μειώθηκαν οι δαπάνες του νοσοκομείου το 2005.
 
Μα, προφανώς, ένα νοσοκομείο που εξαιτίας της αδιαφορίας σας υπολειτουργεί με μειωμένο προσωπικό και με μειωμένη υλικοτεχνική υποδομή, έχει εκ των πραγμάτων λιγότρες δαπάνες. Υπάρχουν καταγγελίες για ελλείψεις ακόμα και σε γάντια που αναγκάζουν τους εργαζομένους να φορούν τα ίδια γάντια σε είκοσι ασθενείς, πράγμα υγειονομικά ανεπίτρεπτο! Δεν κατανοείτε προφανώς ότι το να δίνεται χρήματα για την υγεία των πολιτών του Λασιθίου, δεν είναι ατασπατάληση δημόσιου χρήματος, είναι αξιοποίηση του προς όφελος των κατοίκων του Νομού. Κατασπατάληση είναι να αφήνετε υπερσύχρονα μηχανήματα να σαπίζουν σε κλινικές που δεν λειτουργούν επειδή δεν προσλαμβάνετε το απαιτούμενο προσωπικό.
 
Αλλά προφανώς οι προτεραιότητες της ΝΔ διαφέρουν…. Αυτό αποδεικνύεται και από τις δηλώσεις του Διοικητή του Νοσοκομείου ότι ο Υπουργός θα εγκρίνει προσλήψεις εκτός ΑΣΕΠ για όλα τα νοσοκομεία της Ελλάδας, την ώρα που εκκρεμεί η ολοκλήρωση των προσλήψεων ου αξιοκρατικά κρίθηκαν από τον ΑΣΕΠ.
 
Με άλλα λόγια, προτίθεστε να διαθέσετε δημόσιο χρήμα για προσλήψεις στο Ν. Λασιθίου, μόνο εάν αυτές είναι εκτός της διαδικασίας διαφάνειας του ΑΣΕΠ… όταν λοιπόν τα «γαλάζια» παιδά θα μπορούν αναξιοκρατικά και ανεξέλεγκτα να προσληφθούν στο νοσοκομείο, τότε πια θα αυξήσετε τις δαπάνες… μέχρι όμως να εξασφαλιστεί ότι οι δαπάνες αυτές θα καταλήξουν σε «γαλάζιες» προσλήψεις, αδιαφορείτε παντελώς για το μείζον πρόβλημα παροχής επαρκών υπηρεσιών υγείας το Λασίθι. Αυτό είναι το σύστημα αξιών της ΝΔ, στο οποίο πάντα προηγείται το κομματικό συμφέρον έναντι του εθνικού συμφέροντος.
 
Η αδιαφορία σας, που έχει απαξιώσει το σύστημα υγείας στο Νομό, αποδεικνύεται και από τα καθημερινά πλέον δημοσιεύματα στον τύπο που καταγγέλλουν την ανεπίτρεπτη εγκατάλειψη του Νοσοκομείου του Αγ. Νικολάου και που καταδεικνύουν την απόγνωση των εργαζομένων που με υπεράνθρωπες θυσίες προσπαθούν να προσφέρουν τις υπηρεσίες τους στους κατοίκους.
 
Η αγανάκτησή τους είναι δικαιολογημένη αφού ενδεικτικά: – στη Νεφρολογική Μονάδα εργάζονται 9 νοσηλεύτριες για 60 αρρώστους – σε κάθε όροφο υπάρχει μία μόνο νοσηλεύτρια – η Μαιευτική κλινική που αντιμετωπίζει τις ανάγκες ολόκληρου του Νομού έχι σημαντικές ελλείψεις προσωπικού – το Αιματολογικό υπολειτουργεί αντιμετωπίζοντας ακόμα και τον Κίνδυνο του κλεισίματος – σημειώθηκε περιστατικό νευροπαθούς με σακχαρώδη διαβήτη, που έπαθε κρίση την ώρα της νυχτερινής βάρδιας, ενώ μόνο μία νοσηλεύτρια εργαζόταν στην κλινική έχοντας υπό την επίβλεψή της 32 ασθενείς και παράλληλά είχε και την ευθύνη της Παιδιατρικής Κλινικής!!!
 
Οι εργαζόμενοι καταγγέλλουν ότι το πρόβλημα έχει φτάσει στο απροχώρητο και το προσωπικό έχει φτάσει στα φυσικά του όια. Το χειρουργείο του Νοσοκομείου είναι από τις 10 Απριλίου κλειστό επ’ αόριστον ενώ η απόφασή των εργαζομένων για συνολικές απεργιακές κινητοποιήσεις μετά το Πάσχα φανερώνει ότι η κατάσταση είναι οριακή και η ανάγκη παρέμβασής άμεση. Είναι καθήκον της πολιτικής ηγεσίας να πάψει πλέον να υπεκφεύγει και να απαντά αόριστα και παραπλανητικά, αλλά να σκύψει επιτέλους με υπευθυνότητα πάνω από το πρόβλημα της υγειονομικής περίθαλψης των κατοίκων του Λασιθίου, τηρώντας, έστω και στο ελάχιστο, τις μεγαλόστομες προεκλογικές δεσμεύσεις της.
 
Μετά από τα παραπάνω Ερωτάστε:
  • Γιατί υπεκφεύγετε με απαντήσεις που δεν θίγουν την ουσία του προβλήματος και αντιμετωπίζετε με απροκάλυπτη αδιαφορία ένα τόσο σημαντικό ζήτημα που απειλεί την υγεία των κατοίκων ενός ακριτικού και ταλαιπωρημένου από την πολιτική εγκατάλειψής σας και τις ψεύτικες υποσχέσεις σας; 
  • Θα δώσετε μια σαφή απάντηση ως προς το πότε θα καλυφθούν οι θέσεις αυτές και πότε θα δρομολογήσετε τις νέες προσλήψεις, για τις ποίες είχατε ρητά δεσμευθεί και οι οποίες είναι απαραίτητες για την εύρυθμη λειτουργία του Νοσοκομείου; 
  • Θα προχωρήσετε άμεσα στην πρόσληψη μόνιμου νοσηλευτικού και ιατρικού προσωπικού, προκειμένου να καλυφθούν όλες οι ανάγκες των τμημάτω, για την απρόσκοπτη και ομαλή λειτουργία του Νοσοκομείου; Κατανοείτε ότι το υπάρχον προσωπικό έχει φτάσει στα φυσικά του όρια εργαζόμενο εδώ και καιρό σε απάνθρωπους ρυθμούς για να ανταπεξέλθει στις ανάγκες που δημιουργεί η έλλειψη προσλήψεων; 
  • Αντιλαμβάνεσθε ότι δεν είναι δυνατό να επαίρεστε για μείωση των δαπανών σε ένα Νοσοκομείο που υπολειτουργεί και διακινδυνεύει την υγεία των πολιτών εξαιτίας ακριβώς της ολιγωρίας σας να το ενισχύσετε οικονομικά σε επίπεδο ανθρώπινου δυναμικού και υλικοτεχνικής υποδομής; Γνωρίζετε τις καταγγελίες για ελλείψεις ακόμα και σε γάντια που αναγκάζουν τους εργαζομένους να φορούν τα ίδια γάντια σε είκοσι ασθενείς, πράγμα υγειονομικά ανεπίτρεπτο; Θα προχωρήσετε σε γενναία αύξηση των πιστώσεων στο ίδρυμα για την αγορά του αναγκαίου υγειονομικού υλικού και την πραγματοποίηση των αναγκαίων προσλήψεων; 
  • Κατανοείτε ότι κατασπατάληση δημοσίου χρήματος δεν είναι η αξιοποίηση του για την κάλυψη των υγειονομικών αναγκών των κατοίκων της Περιφέρειας, αλλά η απαξίωση του έργου που έχει συντελεστεί με το να θέτετε σε αχρησία πλήρως εξοπλισμένα με σύγχρονα μηχανήματα τμήματα, επειδή δεν προχωρείτε στην επάνδρωσή τους; 
  • Αληθεύει ότι σκοπεύετε να προχωρήσετε σε εκτός ΑΣΕΠ προσλήψεις με αδιαφανείς μεθόδους, την ίδια στιγμή που δεν προβαίνετε σε ενέργειες επίσπευσης της αξιοκρατικής κάλυψης των θέσεων με επιτυχόντες του ΑΣΕΠ;

Ο ερωτών Βουλευτής

 Μιχάλης Καρχιμάκης

Print Friendly, PDF & Email

Από manos