Χιονισμένο

Οροπέδιο Καθαρού

Την τοποθεσία «Τσιμπιστή» στο Οροπέδιο Καθαρού του δημοτικού διαμερίσματος Κριτσάς επισκέπτεται από τη Τετάρτη έως και την Παρασκευή 18 Ιανουαρίου κλιμάκιο του ΙΓΜΕ με επικεφαλής τον γεωλόγο κ. Βραχάτη. Σκοπός της επίσκεψης είναι η συλλογή στοιχείων για την εκπόνηση της μελέτης: «Πραγματογνωμοσύνη για την τεκμηρίωση της Μ.Π.Ε. φράγματος Καθαρού σχετικά με τις απόψεις του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας Κρήτης».

Όπως είναι γνωστό η Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Λασιθίου είχε υποβάλλει ολοκληρωμένο φάκελο στο ΠΕΧΩΔΕ για το έργο του Φράγματος Καθαρού. Κατόπιν αξιολογήσεως, η οποία στηρίχθηκε σε αστείες και έωλες αιτιάσεις ενός ορνιθολόγου του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας Κρήτης, ο φάκελος απερρίφθη από το Υπουργείο, με την αιτιολογία των υποτιθέμενων περιβαλλοντικών ασυμβατοτήτων του έργου.
Η Ν.Α δίνει μεγάλη βαρύτητα στην υλοποίηση του έργου, καθώς έχει έντονη αναπτυξιακή διάσταση, ιδιαίτερα σε ότι αφορά την αγροτική παραγωγή της ευρύτερης περιοχής της Κριτσάς. Αξίζει δε να αναφερθεί, ότι η επάρκεια νερού είναι αναγκαία για την απρόσκοπτη συνέχιση δραστηριοτήτων με οικολογικά συμβατές διαδικασίες.
Προκειμένου το έργο να προχωρήσει ανατέθηκε, πρόσφατα, στο ΙΓΜΕ η σύνταξη σχετικής μελέτης με σκοπό την αντίκρουση των όσων απαράδεκτων αναφέρονται στο σχετικό έγγραφο του Μουσείου προς το ΥΠΕΧΩΔΕ και τα οποία, δυστυχώς, έγιναν αποδεκτά από το τελευταίο.
Η προϋπολογιζόμενη δαπάνη είναι 15.000 € και διατίθενται από πιστώσεις της Νομαρχίας, ενώ ο συνολικός προϋπολογισμός του έργου ανέρχεται σε 5,5 εκ. € περίπου. Από τη Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση έχουν γίνει, με καταβολή και των σχετικών ποσών για την έγκαιρη ολοκλήρωσή τους, οι απαραίτητες προεργασίες όπως: γεωερευνητικές εργασίες, γεωλογική μελέτη, υδρολογική μελέτη, τοπογραφικές εργασίες, υδραυλική προμελέτη και μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων.
Όπως δήλωσε ο Νομάρχης Αντώνης Στρατάκης η απόρριψη του αρχικού φακέλου από το ΥΠΕΧΩΔΕ, στη βάση αστήρικτων, στην ουσία, αιτιάσεων, στέρησε τη δυνατότητα άμεσης υλοποίησης του έργου. Εμείς, γνωρίζοντας τη σπουδαιότητα κατασκευής του φράγματος, επιχειρούμε, εκ νέου, στη βάση της σύνταξης της νέας σχετικής μελέτης από το ΙΓΜΕ, αλλά και των ανάλογων προεργασιών, να πάρουμε την τελική έγκριση και να το εντάξουμε σε χρηματοδοτικό πρόγραμμα της νέας προγραμματικής περιόδου.
Βέβαια, συμπλήρωσε ο Νομάρχης, πρόκειται για σπατάλη χρημάτων του έλληνα φορολογούμενου, καθώς αναγκαζόμαστε να χρηματοδοτούμε νέες μελέτες για ένα έργο του οποίου ο φάκελος ήταν εξαρχής τεκμηριωμένος και ολοκληρωμένος. Εξάλλου πρόκειται για έργο μικρής κλίμακας το οποίο είναι, από κάθε άποψη, περιβαλλοντικά συμβατό και με αυτήν την έννοια υπηρετεί την αρχή της αειφορίας.
Print Friendly, PDF & Email

Από manos