Έφυγε ο γιατρός Γιώργος Μαρκάκης, ιδρυτής του μουσείου Λυχνοστάτης
ο Γιώργος Μαρκάκης

ο Γιώργος Μαρκάκης, ο γιατρός, ο καθηγητής, ο Στειακός, ο άνθρωπος, ο θερμός υποστηρικτής της παράδοσης, έφυγε τη Κυριακή (29/10). Ήταν 90 χρονών. Καθηγητής οφθαλμολογίας, δημιουργός του μουσείου Λυχνοστάτης, έσβησε σπίτι του το απόγευμα της Παρασκευής, όπως αναφέρει η ανακοίνωση του μουσείου:

Ο Γιώργος Μαρκάκης, ο γιατρός και δημιουργός του Μουσείου “ΛΥΧΝΟΣΤΑΤΗΣ” δεν είναι πια μαζί μας. Έσβησε ξαφνικά και ήσυχα, σήμερα το απόγευμα, στο σπίτι του, περιστοιχισμένος από όσα αγάπησε. Το φως του θα μας συνοδεύει. Θα τον αποχαιρετήσουμε το Σάββατο 30 Οκτωβρίου, στις 16.00, στον Ι.Ν. Αγίου Τίτου, στο Ηράκλειο. Η σορός θα βρίσκεται στο ναό στις 15.00. Επιθυμίες του εκλιπόντος αντί στεφάνων τα χρήματα να δοθούν για φιλανθρωπικούς σκοπούς και να μην εκφωνηθούν επικήδειοι.

Το καλοκαίρι είχε γίνει στο Ηράκλειο εκδήλωση προς τιμήν του στην οποία δεν μπόρεσε να παραστεί.

για τον Γιώργο Μαρκάκη, είπαν:

ο δήμαρχος Χερσονήσου:

«Αύριο αποχαιρετούμε το Γιώργο Μαρκάκη. έναν ευπατρίδη, πιστό στις αρχές και στις αξίες του, ένα λόγιο γιατρό, λαογράφο, συγγραφέα, που τίμησε με τη στάση και τη διαδρομή του τον τόπο καταγωγής του, αλλά πρωτίστως αγάπησε τον άνθρωπο.

Συλλέκτης, εξαιρετικά καλλιεργημένος και με πολυσχιδή δράση, οραματίστηκε και δημιούργησε εξαρχής με προσωπική δουλειά το μουσείο «Λυχνοστάτης» στο Λιμ. Χερσονήσου, που σήμερα διαθέτει μια θαυμαστή λαογραφική, φυσιογνωστική και καλλιτεχνική συλλογή με πηγή έμπνευσης την Κρήτη.

Η σεμνή ζωή και το έργο ενός προσφιλούς και καταδεκτικού ανθρώπου που επέλεξε να αφιερώσει το βίο του στην υπηρεσία της κοινωνίας αποτελεί παράδειγμα προς μίμηση.

Τα ειλικρινή μου συλλυπητήρια στην οικογένειά του, με την ευχή να διατηρήσουν ανεξίτηλο στη συλλογική μνήμη το φωτεινό του παράδειγμα.»

ο περιφερειάρχης Κρήτης:

«Με σεβασμό, ως Περιφέρεια Κρήτης, αποχαιρετούμε τον Γιώργο Μαρκάκη, τον επιστήμονα, τον οφθαλμίατρο, τον ακούραστο εργάτη του πολιτισμού, τον Κρητικό που αγάπησε την ευθύνη. Ο θάνατός του αφήνει ένα μεγάλο κενό στην ιατρική επιστήμη που υπηρέτησε με συνέπεια. Ως Ιδρυτής του Μουσείου «Λυχνοστάτης» αναλαμβάνοντας την ευθύνη της διάσωσης και διάδοσης των πολιτιστικών στοιχείων του τόπου μας, αφήνει σπουδαία παρακαταθήκη στις επόμενες γενιές.

Θερμά συλλυπητήρια στην οικογένειά του».

ο δήμαρχος Ηρακλείου:

O Γιώργος Μαρκάκης ήταν από εκείνους τους ξεχωριστούς ανθρώπους, που, από κοινού με την προσωπική τους διαδρομή, το οικογενειακό και το επαγγελματικό τους πεδίο, νιώθουν την ανάγκη να προσφέρουν στην κοινωνία στην οποία ζουν, και στις γενιές που θα ακολουθήσουν.  

Υπηρετώντας με αφοσίωση, επί δεκαετίες, την ιατρική επιστήμη, αφιερώθηκε, συνάμα, με τον ίδιο ζήλο στην ανάδειξη του Λαϊκού Πολιτισμού της Κρήτης. Το Μουσείο «Λυχνοστάτης», που με ακαταπόνητες προσπάθειες δημιούργησε, θα παραμείνει εσαεί μια «κιβωτός» της παραδοσιακής ζωής του τόπου μας. 

Συλλυπούμαι θερμώς την οικογένειά του. 

Διαβάστε:

Home | Lychnostatis.gr

Άσπρο Ράσο, η αποτύπωση της σχέσης γιατρού ασθενή – 104fm.gr

Θερμό χειροκρότημα στον καθηγητή οφθαλμολογίας Γιώργο Μαρκάκη

Print Friendly, PDF & Email

Από giorgos