Ίδρυση του δικτύου Οικοτεχνών Κρήτης
Ο πρόεδρος της εκπαιδευτικής-αναπτυξιακής «Πλοηγός» Χάρης Ροδιτάκης

Υπογράφηκε σήμερα το καταστατικό για τη δημιουργία του δικτύου Οικοτεχνών Κρήτης, του πρώτου δικτύου Οικοτεχνίας στην Ελλάδα, στο πλαίσιο σχετικής ημερίδας. Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε για την παρουσίαση του Προγράμματος «Στήριξη της Οικοτεχνίας στην Κρήτη» που χρηματοδοτείται από την Περιφέρεια Κρήτης.

Η περιφέρεια Κρήτης ανέλαβε την πρωτοβουλία, προώθησε τη νομοθετική ρύθμιση για τους μικρούς παραγωγούς και σήμερα έγινε η πρώτη εκδήλωση σε πανελλήνιο επίπεδο του δικτύου Οικοτεχνών, σηματοδοτώντας την έναρξη λειτουργίας του δικτύου με τη Συμμετοχή 16 Οικοτεχνών στην αφετηρία του. Πρόκειται δηλαδή για μια πρωτοβουλία που ξεκινά πιλοτικά από την Κρήτη και αφορά ολόκληρο το νησί, με τη συμμετοχή να χαρακτηρίζεται Εξαιρετικά σημαντική στο ξεκίνημα του Δικτύου.

«Δεν είναι εύκολο εγχείρημα, όμως μέσα από την προσπάθεια και την συνεργασία όλων μας μπορούμε να πετύχουμε το στόχο που είναι η ανάδειξη των κρητικών προϊόντων και η προώθηση τους από τους μικρούς παραγωγούς», δήλωσε ο Περιφερειάρχης Κρήτης Σταύρος Αρναουτάκης.

Ο πρόεδρος της εκπαιδευτικής-αναπτυξιακής «Πλοηγός» Χάρης Ροδιτάκης που υλοποιεί το έργο και έχει την ευθύνη του μίλησε για την μεγάλη προσπάθεια που έγινε για την ίδρυση του πρώτου δικτύου οικοτεχνίας στην Ελλάδα που αφορά αγρότες και κτηνοτρόφους με βάση την πρόβλεψη της νέας νομοθεσίας που εισηγήθηκε η Περιφέρεια Κρήτης στην Πολιτεία.

Ο πρόεδρος της εκπαιδευτικής-αναπτυξιακής «Πλοηγός» Χάρης Ροδιτάκης
Κοκοσάλης, Χνάρης, Αρναουτάκης

«Το Δίκτυο είναι παγκρήτιο και είναι ανοιχτό σε όλους αγρότες οικοτέχνες, αρκεί να δεσμευτούν με το καταστατικό και τις υποχρεώσεις που υπάρχουν. Εμείς θα στηρίξουμε το δίκτυο σε πολλές δράσεις μέχρι την αγορά του προϊόντος. Ακόμα και με Επιστημονική στήριξη και για το λόγο αυτό έχουμε υπογράψει σύμφωνο συνεργασίας με το τμήμα διατροφής και Διαιτολογίας του Ελληνικού Μεσογειακού Πανεπιστημίου», σημείωσε ο κ. Ροδιτάκης.

Να σημειωθεί πως για την κρητική διατροφή μίλησε ο Νίκος Ψιλάκης δημοσιογράφος – συγγραφέας ενώ ο πρόεδρος του Γεωτεχνικού επιμελητηρίου Κρήτης Αλέξανδρος Στεφανάκης μίλησε για την οικοτεχνία ως εργαλείο ανάπτυξης της ταυτότητας των τοπικών προϊόντων.

Παράλληλα έγινε η παρουσίαση του σήματος των οικοτεχνών από την Εβελίνα Μπάκιντα ακολούθησε παρουσίαση των ιδρυτικών μελών ενώ ο Γεώργιος Τομαδάκης μίλησε με θέμα «μια νέα ελπίδα γεννιέται…» αναφερόμενος στο δίκτυο.

Η εκδήλωση έκλεισε με την υπογραφή του καταστατικού. 

Print Friendly, PDF & Email

Από giorgos