Αίτημα Λασιθιωτών φοροτεχνικών για παράταση υποβολής φορολογικών δηλώσεων έως 30/9

Κύριοι,

Καλούμε το ο Υπουργείο Οικονομικών με τους εμπλεκόμενους αρμοδίους στο θέμα της διορίας υποβολής των Φορολογικών Δηλώσεων να αναλάβουν τις ευθύνες τους και να απαντήσουν ξεκάθαρα και προς τον κλάδο των Λογιστών Φοροτεχνικών της Χώρας και στους φορολογουμένους γιατί αρνούνται το αυτονόητο και λογικό, να παραταθεί ο χρόνος υποβολής των Δηλώσεων Φορολογίας Εισοδήματος μέχρι 30/9/2021. Τα επιχειρήματα έχουν αποτυπωθεί και αναφερθεί από δεκάδες επιστολές των τελευταίων μηνών από όλα τα συλλογικά όργανα του κλάδου.

Τεκμηριώνουμε αναλυτικά μερικά αυτά τα επιχειρήματα  καθώς και τους λόγους που είναι εσφαλμένη η σκέψη σας ότι η παράταση αυτή κωλύει το θέμα του ΕΝΦΙΑ:

1.ΣΥΣΣΩΡΕΥΣΗ ΜΕΤΑΦΕΡΟΜΕΝΩΝ ΥΠΟΧΡΕΩΣΕΩΝ. Ο όγκος εργασιών των Λογιστών ήταν πολλαπλάσιος των προηγουμένων ετών χωρίς αύξηση της πελατείας μας και σχεδόν διατηρώντας την μηναία μας χρέωση. Είναι πολύ σπουδαίο αυτό για να κατανοήσετε τι ακριβώς συμβαίνει χωρίς να σας πούμε τίποτα παραπάνω.

2. ΚΡΑΤΙΚΗ ΕΥΘΥΝΗ ΣΤΗ ΜΕΤΑΦΟΡΑ ΤΩΝ ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΩΝ. Ο νομοθέτης ορθά όρισε στο άρθρου 67 του Ν.4172/13 έναρξη υποβολής δηλώσεων 1/2 και λήξη 30/6  καθώς θεώρησε ότι 5 μήνες είναι επαρκής και ικανός χρόνος για την υποβολή των δηλώσεών. Όμως το σύστημα υποβολής άνοιξε 27/5  με μύριες εκκρεμότητες και σε επόμενους μήνες. Το τραγικότερο όλων  ότι τα στοιχεία αναστολών που αφορούσαν την πλειοψηφία των πολιτών της χώρας ανέβηκαν στις 7 Ιουλίου.  Δηλαδή για 2,5 εκατομμύρια μισθωτούς απλά δεν μπορούσαμε να στείλουμε δηλώσεις από 27/5 έως 7/7 με  ΟΧΙ ΔΙΚΗ ΜΑΣ ΥΠΑΙΤΙΟΤΗΤΑ!! Και απλά  μετακινήθηκε προς τα μπρος η διορία όχι για να βοηθηθούν οι λογιστές αλλά γιατί καθυστερήσαν οι αρμόδιοι  να είναι έτοιμο το Taxis.  Και ορθώς αναφέρθηκε ότι αυτό  που δόθηκε δεν  λέγεται «παράταση» αλλά λέγεται «καθυστέρηση».  Και η καθυστέρηση αυτή είχε ως αποτέλεσμα να ζητείτε μέσα στον ΑΥΓΟΥΣΤΟ από ένα ολόκληρο κλάδο να υποβάλλει δηλώσεις σε εξαντλητικούς ρυθμούς για να βγει το χρονοδιάγραμμα της αυτής της καθυστέρησης.  Ένα κλάδο που είναι στην ασταμάτητη πίεση από τον Μάρτιο του 2020 και δεν είχε  την ξεκούραση ούτε μια ημέρα από τον Μάρτιο του 2020.   

3. ΥΠΟΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΣΥΣΤΗΜΑΤΩΝ ΤΑΧΙS. Και φτάνουμε τις τελευταίες μέρες που πια υπολειτουργεί συχνά πυκνά το Taxis. Ήδη τις πέντε τελευταίες μέρες το σύστημα υποβολής των δηλώσεων υπολειτουργούσε. Και αν δεν το γνωρίζουν οι υπεύθυνοι ας ρωτήσουν τους τεχνικούς της ΑΑΔΕ πόσες φορές σε αυτές τις 2 μέρες έγιναν χιλιάδες προσπάθειες να υποβληθούν έντυπα Ε1 και απλά το taxis μας πετούσε έξω. Μιλάνε στα παράθυρα των καναλιών για 100,000 υποβολές την ημέρα, αλλά δεν μας εξηγεί κάνεις που είδε αυτά τα νούμερα. Ο ανώτερος αριθμός είναι 80,000 τη μέρα και για αυτό δεν φταίμε εμείς αλλά απλά το σύστημα δεν δύναται να δεχτεί περισσότερες καθώς απλά σταματάει να λειτουργεί

4. ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΥΠΟΒΟΛΩΝ ΔΗΛΩΣΕΩΝ. Γνωρίζεται ότι υπάρχουν ακόμα 1,8 εκατομμύρια δηλώσεις εισοδήματος που δεν έχουν υποβληθεί? Ναι είναι 1,8 εκατομμύρια γιατί μέσα στον 5,2 εκατομμύρια απεσταλμένες που εμφανίζουν τα στατιστικά  που δίνει  η ΑΑΔΕ συμπεριλαμβάνονται και τουλάχιστον 500,000 τροποποιητικές δηλώσεις που έχουν πάρει πρωτόκολλο υποβολής και αφορούν δηλώσεις που υποβλήθηκαν λανθασμένα πάλι ΟΧΙ ΜΕ ΔΙΚΗ ΜΑΣ ΥΠΑΙΤΙΟΤΗΤΑ  καθ’ ότι στις 7 Ιουλίου, δηλαδή 1,5 μήνα μετά την έναρξη των δηλώσεων αναρτήθηκαν τα στοιχεία των αναστολών με αποτέλεσμα να υπάρξει ανάγκη  τροποποιητικών δηλώσεων για εκατοντάδες χιλιάδες μισθωτούς. Μιλάμε   στην ουσία λοιπόν μιλάμε για 4,7 εκατομμύρια δηλώσεις που έχουν υποβληθεί.  Γνωρίζουν οι υπεύθυνοι ότι απλά δεν μπορούν να σταλούν μέσα σε 10 μέρες 1,8 εκατομμύρια δηλώσεις?

5. ΣΥΓΚΡΙΣΗ ΜΕ ΑΛΛΕΣ ΧΩΡΕΣ. Γιατί σε άλλα κράτη όπως στην Κύπρο παρατάθηκε η διορία υποβολής των φορολογικών δηλώσεων μέχρι 30/11 ? Γιατί στη Γερμανία δόθηκε διορία υποβολής δηλώσεων έως 31/10/2021 και όταν αυτές απαιτούνται να υποβληθούν από λογιστή φοροτεχνικό έχουν δικαίωμα εμπρόθεσμης υποβολής έως 31/5/2022. Φορολογικές Δηλώσεις έτους 2020 να υποβληθούν μέχρι 31/5/22 (!!!!). Και αυτές οι χώρες έχουν ανάγκη να βεβαιώσουν και να εισπράξουν  φόρους αλλά βάζουν σε προτεραιότητα την ζωή, την σωματική και ψυχολογική υγειά, τις ανάγκες και τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν λογιστές και φορολογούμενοι 1,5 χρόνο τώρα λόγω της πανδημίας. Και ναι είμαστε κ εμείς άνθρωποι και όχι ρομπότ που 1,5 χρόνο και έχουμε υπερβεί τις αντοχές μας, έχουμε εγκαταλείψει σπίτι και οικογένεια για να είμαστε εδώ στα πληκτρολόγια και να βοηθήσουμε κράτος και πολίτες στην δύσκολη στιγμή. Και αντί να ακούσουμε ένα ευχαριστώ απλά μας ζητήθηκε και τον Αύγουστο να μην  ξεκουραστούμε, να μην δούμε τις οικογένειες μας , να μην πάμε σπίτι μας αλλά να συνεχίσουμε να δουλεύομε σε φουλ ρυθμούς για να  καλύψουμε τις αστοχίες  άλλων.

6 ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΜΕΛΩΝ ΝΟΜΙΚΩΝ ΠΡΟΣΩΠΩΝ. Ειδικά στις δηλώσεις Φυσικών Προσώπων που συμμετέχουν σε νομικά πρόσωπα με απλογραφικά βιβλία ισχύει η παρ. 3 άρθρου 67 του Ν. 4172/2013) που ορίζει ότι αυτές υποβάλλονται μέχρι τις 15 του επόμενου μηνός από την ημερομηνία λήξης τους δηλαδή για φέτος εφόσον λήγουν οι δηλώσεις εντός Σεπτέμβρη, έπρεπε αυτές να λήξουν έως τις 15 του Οκτώβρη. Και φέτος αποφασίστηκε ξαφνικά  πριν μερικές μέρες να παρακαμφθεί ο νόμος και  να δοθεί διορία μέχρι τις 15 του Σεπτέμβρη δηλαδή  πέντε ολόκληρες  ημέρες. Πραγματικά δεν ξέρουμε ποιον να πρωτοευχαριστήσουμε για αυτή την διευκόλυνση που μας δόθηκε. Έκανε την εργασία μας πολύ ποιο εύκολη!

7. ΕΚΚΑΘΑΡΙΣΗ ΕΝΦΙΑ. Και ερχόμαστε μετά από όλα αυτά στον έναν κ μοναδικό λόγο που επαναλαμβάνετε ΣΥΝΕΧΩΣ γιατί δεν μπορούν να παραταθούν οι δηλώσεις μέχρι 30/9, η έναρξη εκκαθάρισης του ΕΝΦΙΑ. Και αλήθεια είναι τόσο δύσκολο να λυθεί? Όχι καθόλου και η λύση είναι πολύ απλή

Κατ’ αρχάς η υποβολή δηλώσεων Φορολογίας Εισοδήματος  ως εφαρμογή του taxis δεν έχει καμία σχέση με την εφαρμογή του ΕΝΦΙΑ και συνεπώς δεν υπάρχει πρόβλημα να λειτουργήσουν παράλληλα οι δυο εφαρμογές. Να αποστέλλονται φορολογικές δηλώσεις και παράλληλα να γίνετε και η διαδικασία εκκαθάρισης του ΕΝΦΙΑ

Οπότε ο μόνος λόγος που πρέπει να ολοκληρωθεί η υποβολή των Φορολογικών Δηλώσεων πριν την εκκαθάριση ΕΝΦΙΑ είναι οι περιπτώσεις των δικαιούχων έκπτωσης του ΕΝΦΙΑ. Όμως όπως γίνεται εκ των υστέρων εκκαθάριση του ΕΦΚΑ η όπως γίνεται εκ των υστέρων η εκκαθάριση του Α21 και αν δόθηκαν παραπάνω ζητούνται πίσω ενώ αν δόθηκαν λιγότερα πληρώνονται παραπάνω έτσι μπορεί  να γίνει η εκκαθάριση ΕΝΦΙΑ έτσι που το έχετε σχεδιάσει μετρά τις  10/9 δημιουργώντας σφάλματα στις εκπτώσεις μόνο σε όσους δεν έχουν υποβάλλει της Φορολογική τους Δήλωση, και μετά στις 10/10 να γίνει επανεκκαθάριση επιστρέφοντας στους ανθρώπους τα ποσά που πιθανόν να τους παρακρατηθούν παραπάνω. Και μιλάμε για κάποιες δεκάδες χιλιάδες περιπτώσεις, σίγουρα πολύ λιγότερες από τις εκατοντάδες χιλιάδες φορολογικές δηλώσεις που θα μείνουν ανυποβλητες αν κλείσει το σύστημα 10/9

Δώστε επιτέλους μια δίκαιη λύση.  Γιατί  να είστε σίγουροι ότι το 10/9 θα αφήσει χωρίς να έχουν υποβληθεί εκατοντάδες χιλιάδες δηλώσεις, και ο λογαριασμός θα πέσει στο κεφάλι των φορολογουμένων και όχι στο δικό μας , καθώς οι πελάτες μας που ζουν τον καθημερινό αγώνα μας, και που είμαστε διπλά τους σε όλη την πανδημία και έχουν γνώση ποιος κλάδος βοήθησε να μείνουν όρθιοι αυτό τον 1,5 χρόνο και ποιος κλάδος ήταν ο καταλυτής να απορροφήσουν ότι βοήθεια δόθηκε από το κράτος, είναι ενήμεροι για όλη αυτή την κατάσταση και ξέρουν πολύ καλά σε ποιον θα επιρρίψουν τις ευθύνες για τα πρόστιμα που θα τους καταλογιστούν. Και σίγουρα δεν θα τις επιρρίψουν σε εμάς.

8. ΠΑΓΙΟ ΧΡΟΝΟΔΙΑΓΡΑΜΜΑ ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΩΝ ΔΗΛΩΣΕΩΝ.Και ας βάλουμε πια στο τραπέζι το πάγιο  αίτημα μας σαν Κλάδος να νομοθετηθεί  η έναρξη και η λήξη της υποβολής των Φορολογικών Δηλώσεων κάθε έτους σε τακτές ημερομηνίες που θα μας επιτρέψουν να οργανώσουμε και την εργασία μας αλλά και την ζωή μας και να σταματήσει πια αυτό το ανεπίτρεπτο πράγμα κάθε χρόνο να επαιτούμε παρατάσεις γιατί απλά δεν προλαβαίνουμε τα ασφυκτικά και παράλογα χρονοδιαγράμματα που μας επιβάλλονται κατά το δοκούν. Γιατί να είστε σίγουροι αν υπάρχει νομοθετημένο ότι κάθε χρόνο θα ανοίγει το σύστημα υποβολής με έτοιμα όλα τα απαραίτητα στοιχεία 1/4 και κλείνει 1/8 εμείς σαν κλάδος δεν θέλουμε και δεν θα ζητήσουμε  ποτέ παρατάσεις.

Αποφασίστε άμεσα την παράταση των φορολογικών δηλώσεων μέχρι 30/9 για να μπορέσουν λογιστές και φορολογούμενοι να ολοκληρώσουν τις φορολογικές τους δηλώσεις χωρίς να κινδυνεύουν με νευρικό κλονισμό και χωρίς να έχουν τη δαμόκλειο σπάθη των προστίμων πάνω από το κεφάλι τους

Εσείς έχετε το μαχαίρι, εμείς την πληγή και οι φορολογούμενοι θα παραλάβουν τον λογαριασμό

Με τιμή

Για το Δ.Σ

Προέδρος             Ανδρουλιδάκης Νικόλαος              

Αντιπρόεδρος      Μαρκάκης Εμμανουηλ                                   

Γραμματέας         Ζαβερδινού Αμαλία

Ταμίας                  Ζαχαρόπουλος Οταπασίδης Αλκης             

Μέλος                   Κασωτάκης Γεώργιος                                       

Μέλος                   Κοντοπόδης Δημήτριος                                  

Μέλος                   Κουτρουμπάς Αντώνιος 

Προς:

  • Υπουργό Οικονομικών, Κο Σταϊκούρα Χρήστο
  • Αναπλ. Υπουργό Οικονομικών, Κο Σκυλακάκη Θεόδωρο
  • Υφυπουργό Οικονομικών, Κο Βεσυρόπουλο Απόστολο
  • Διοικητή ΑΑΔΕ, Κο Πιτσιλή Γεώργιο

Κοινοποίηση

  • Υπουργό Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής

Βουλευτή Λασιθίου Κο Ιωάννη Πλακιωτάκη

  • Βουλευτή Λασιθίου Κο Εμμανουηλ Θραψανιώτη
  • Οικονομικό Επιμελητήριο Ελλάδος
  • Πανελλήνια. Ομοσπονδία. Φ.Ε.Ε.
Print Friendly, PDF & Email

Από giorgos