Νομάρχες, ΠεριφερειάρχηςΑντίστροφα πλέον μετράει ο χρόνος για την υποδοχή των «Αγώνων των Νησιών- Κρήτη 2005» που θα φιλοξενηθούν 25-29 Μαΐου στις πόλεις του Ηρακλείου, των Χανίων, του Ρεθύμνου, του Αγίου Νικολάου και της Ιεράπετρας.
Περισσότεροι από 1000 αθλητές-τριες θα βρεθούν στην Κρήτη για νέες αθλητικές αλλά και πολιτιστικές εμπειρίες μίας και το γεγονός δεν εμπεριέχει μόνο το αθλητικό στοιχείο.
 
Σε κοινή συνέντευξη τύπου του Γ.Γ. της Πριφέρειας Κρήτης κ. Σεραφείμ Τσόκα με τους Νομάρχες Χανίων κ. Γ. Κατσανεβάκη, Ηρακλείου κ. Δ. Σαρρή, Λασιθίου κ. Α. Στρατάκη και τον Αντινομάρχη Ρεθύμνου κ. Μ. Αρχοντάκη, παρουσιάστηκε επίσημα το μεγάλο αυτό αθλητικό γεγονός.
«Είναι ένα γεγονός πολύ μεγαλύτερο από ότι υποψιαζόμασταν το 2002, όταν και ζητήσαμε τη διοργάνωση των Αγώνων. Είναι πάρα πολλοί οι άνθρωποι που αφιέρωσαν πολύ χρόνο και κόπο για να έχουμε επιτυχημένους Αγώνες», τόνισε ο Γ.Γ. κ. Σεραφείμ Τσόκας που στάθηκε ιδιαίτερα στην πολυδιάστατη σημασία των Αγώνων. «Δεν πρόκειται μόνο για ένα αθλητικό γεγονός αλλά για την ανταλλαγή κουλτούρας μεταξύ των λαών και φιλοδοξούμε μέσω του προγράμματος αυτού οι φιλοξενούμενοι μας να γίνουν πρεσβευτές της Κρήτης, με το μυαλό και την καρδιά, στις χώρες τους».
Ο κ. Τσόκας αφού παρουσίασε όλους τους συντελεστές της διοργάνωσης, το μεγάλο αριθμό των συμμετεχόντων, επισημαίνοντας ότι τα έντεκα αθλήματα θα «μοιραστούν» στους τέσσερις Νομούς της Κρήτης, έκανε ιδιαίτερη αναφορά στην αναγκαιότητα της στήριξης των Αγώνων από το κρητικό κοινό.
«Ξεκινώντας από την τελετή έναρξης όπου θα είναι μία μεγάλη γιορτή, καλούμε τον κόσμο να είναι εκεί αλλά και σε κάθε γήπεδο… Ουσιαστικά δεν είναι ένα αθλητικό γεγονός με την έννοια της διάκρισης, αλλά δίνουμε έμφαση στις πολιτισμικές νταλλαγές. Πρόκειται για το μεγαλύτερο αθλητικό γεγονός που έχει φιλοξενήσει η Κρήτη από πλευράς συμμετοχών».
Στη συνέχεια το λόγο πήραν οι εκπρόσωποι των τεσσάρων Νομών.
Γιώργος Κατσανεβάκης (Νομάρχης Χανίων): «Στην Κρήτη θα μαζευτεί η προεφηβική ηλικία και είναι μεγάλη η σημασία της πολιτισμικής ανταλλαγής, καθώς αυτά τα παιδιά και οι συνοδοί τους θα είναι οι πρεσβευτές της Κρήτης στις χώρες τους. Οργανωτικά και αγωνιστικά πιστεύω ότι θα είναι παρασάγγες οι καλύτεροι Αγώνες. Δουλεύουν σκληρά πολά άτομα και τους αξίζουν συγχαρητήρια και αυτό το γεγονός θα είναι η συνέχεια των επιτυχημένων Ολυμπιακών Αγώνων».
Μανόλης Αρχοντάκης (Αντινομάρχης Ρεθύμνου): «Καλωσορίζουμε τους Αγώνες στην Κρήτη. Είναι ένα μεγάλο αθλητικό γεγονός αφού θα επισεφτούν το νησί πολλοί άνθρωποι που θα γίνουν διαφημιστές και κήρυκες… Οι Αγώνες θα πετύχουν γιατί έχουμε εμπειρία από τους Ολυμπιακούς Αγώνες και έχει γίνει πολύ καλή προετοιμασία».
Δημήτρης Σαρρής (Νομάρχης Ηρακλείου): «Οι Αγώνες ένα αθλητικ γεγονός όμως δεν προσδοκούμε τα ρεκόρ που είναι αναπόσπαστο κομμάτι του αθλητισμού γιατί πάνω από όλα είναι ένα πολιτιστικό- τουριστικό- αναπτυξιακό γεγονός. Τα Νησιά της Μεσογείου έχουν κοινά χαρακτηριστικά και προβλήματα και η ανταλλαγή τεχνογνωσίας μπορεί να μας βοηθήσει όλους. Η Κρήτη στην ιστορία της είχε επαφές με τα περισσότερα Νησιά που μετέχουν στη διοργάνωση και θεωρώ ότι έχουμε επιστροφή στις ρίζες…Η Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση λόγω της σημαντικότητας του πολυσύνθετου αυτού γεγονότος ανταποκρίθηκε αμέσως στο κάλεσμα της Περιφέρειας».
Αντώνης Στρατάκης (Νομάρχης Λασιθίου): «Φιλοδοξούμε οι Αγώνες αυτοί να έχουν μεγάλη επιτυχία γιατί οι άνθρωποι της Κρήτης εργάστηκαν με ενδιαφέρον και ζήλο, δείχνοντας ότι το νησί είναι ενιαίο και αδιαίρετο. Ο Νομός Λασιθίου μπορεί να στερείται αθλητικών υποδομών έχει όμως τον κόλπο Μεραμπέλου που θα φιλοξενήσει την Ιστιοπλοΐα, και την Ιεράπετρα όπου θα γίνει το πινγκ πονγκ. Μέσα από αυτή την εμπειρία θα δημιουργηθούν νέοι δεσμοί και φιλίες που θα συμβάλουν θετικά στις σχέσεις των λαών».
 
Έρχονται οι αποστολές
Ολοκληρώνονται την Τετάρτη (25/5) οι αφίξεις των αποστολών, με την Γουαδελούπη να βρίσκεται από το βράδυ της Δευτέρας στο Ηράκλειο. Σε αγωνιστικό επίπεδο η αυλαία ανοίγει αύριο Τετάρτη με τους αγώνες πινγκ πονγκ που θα φιλοξενηθούν στο κλειστό Ιεράπετρας ενώ η τελετή έναρξης θα γίνει την Πέμπτη, στις 21:00, στο Εθνικό Στάδιο Ελευθερίας, με την παρουσίαση των αποστολών και πολλές εκπλήξεις για τον κόσμο.
 
Ανοίγει η αυλαία των Αγώνων των Νησιών
Στο Κολυμβητήριο Χανίων ανοίγει την Τετάρτη (25/5) η αυλαία των Αγώνων των Νησιών που φέτος φιλοξενεί η Κρήτη. Για την υδατοσφαίριση στις 19.30 θα παίξουν Σικελία –Κανάρια και στις 20.30 Σαρδηνία –Κρήτη. Οι αγώνες παρουσιάζουν εξαιρετικό ενδιαφέρον δεδομένου ότι η υδατοσφαίριση είναι άθλημα ιδιαίτερα διαδεδομένο στις νησιωτικές περιοχές ενώ και η Κρήτη έχει εξαιρετική παράδοση. Λίγο πριν την έναρξη των αγώνων θα πραγματοποιηθεί η τεχνική σύσκεψη. Για την ομάδα της Κρήτης τεχνικός διευθυντής έχει ορισθεί ο Ιάκωβος Κουμής και προπονητής ο Νίος Βλαζάκης.

Print Friendly, PDF & Email

Από manos