Αλκοόλ και Νέοι, ευχαριστήριο στο Επιμελητήριο Λασιθίου
η ημερίδα έγινε στην αίθουσα του επιμελητηρίου Λασιθίου

Με μεγάλη συμμετοχή πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή στις 8/3/19 και ώρα 17.30 στο Εμπορικό Επιμελητήριο Λασιθίου η Επιστημονική ημερίδα «Αλκοόλ και Νέοι». Ευχαριστούμε ιδιαίτερα το Επιμελητήριο Λασιθίου για την παραχώρηση της αίθουσας όπου διεξήχθη η ημερίδα.

Η συλλογική προσπάθεια πρέπει να συνεχιστεί, για μια υγιή κοινωνία χωρίς εξαρτήσεις και «ουτοπικούς παράδεισους». Το φαινόμενο της κατάχρησης του αλκοόλ εμφανίζεται ήδη από τις ευαίσθητες ηλικίες κάτω των 11 ετών.  Τα ποσοστά της καθημερινής κατανάλωσης αλκοόλ από τους εφήβους των 15 ετών αγγίζουν το 70%, δίνοντας τη ώθηση να ενταθούν οι προσπάθειες για την σωστή ενημέρωση της κοινωνίας των πολιτών σε καίρια ζητήματα, αγωγής και προαγωγής της υγείας, όπως εκείνα των  καταχρήσεων, κάπνισμα, κακή διατροφή, ναρκωτικά, αλκοόλ, κ.α.

 Η αυτοέκφραση και ο ατομισμός δεν είναι οι καλύτεροι σύμβουλοι καθώς οδηγούν σε υποκειμενικές πράξεις, με εκείνον που τις πράττει να κάνει εξαίρεση κάθε φορά μόνο για τον εαυτό του.  Η κατάχρηση του αλκοόλ δεν αποτελεί μια απόδειξη δύναμης, υπεροχής, μαγκιάς,  το αντίθετο μάλιστα.

Είμαστε ανθρωποκεντρικοί, η άμεση προτεραιότητα και το επίκεντρο είναι ο άνθρωπος, όμως ο απώτερος σκοπός πρέπει να είναι το κοινωνικό σύνολο. Η θυσία το μέλλοντος μας δεν μπορεί να γίνεται για κάτι εφήμερο και μικρό. Δεν θα πρέπει να επιδιώκουμε να είμαστε ευτυχισμένοι αλλά να είμαστε «άξιοι για την ευτυχία» όπως λέει κι ο μεγάλος φιλόσοφος του διαφωτισμού Ιμμάνουελ Κάντ. Θα το ερμηνεύσουμε απλά, να μην επιζητούμε εκείνο το μικρό που θα μας βγάλει ουτοπικά από τα αδιέξοδα μας αλλά εκείνο που θα μας οδηγήσει σε ένα αισιόδοξο και φωτισμένο μέλλον. Η ύπαρξη μας είναι μοναδική, όμως παίρνει αξία μέσα από τους δεσμούς που αναπτύσσουμε ως άνθρωποι. Είμαστε ελεύθεροι, αλλά η ελευθερία μας δεν είναι αυθαίρετη, τελειώνει εκεί που αρχίζει η ελευθερία των άλλων. Η επιστημονικά και οργανωτικά υπεύθυνη, Αν. Συντονίστρια προγραμμάτων Αγωγής και Προαγωγής υγείας.

Λαμπράκη Μαρίζα

Προϊσταμένη ΤΕΙ-ΤΕΠ

MPH, MSc Bioethics ΓΝΑΝ

Print Friendly, PDF & Email

Από giorgos