ανάβαση στη κορυφή Τούμπα Μουτσούνα
η κορυφή Τούμπα Μουτσούνα

O E.O.Σ. Λασιθίου στα πλαίσια του εορτασμού της Παγκόσμιας Ημέρας Περιβάλλοντος, διοργανώνει για τα μέλη του την Κυριακή 7 Ιουνίου 2020 ανάβαση στην κορυφή Τούμπα Μουτσούνα (1538μ). της οροσειράς της Δίκτης.  Η Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος γιορτάζεται κάθε χρόνο στις 5 Ιουνίου και αποτελεί την κύρια εκδήλωση του ΟΗΕ από το 1972 για την ενημέρωση του παγκόσμιου κοινού σχετικά με περιβαλλοντικά προβλήματα που αντιμετωπίζει η ανθρωπότητα. 

Η κορυφή Τούμπα Μουτσούνα αποτελεί μια από τις 9 κορυφές της οροσειράς της Δίκτης, βρίσκεται μέσα σε περιοχή NATURA 2000  στα νότιο-δυτικά του Οροπεδίου Λασιθίου πάνω από τα χωριά Ψυχρό και Πλάτη. Στην  πλαγιά – καρδιά  της  (1025μ).  φιλοξενεί  το φημισμένο σπήλαιο Δικταίο Άντρο τόπο γέννησης  του θεού Δία , και στους πρόποδες της την υπό  ανασκαφή Αρχαία Πλάτα !

Η  ανάβαση μας  έχει συμβολικό χαρακτήρα  διαμαρτυρίας  γιατί  όπως σε όλη την οροσειρά  της Δίκτης  έτσι και στην  Τούμπα Μουτσούνα έχει  αδειοδοτηθεί από την ΡΑΕ  το 2011 (για την ΤΕΡΝΑ)   η  εγκατάσταση   11 γιγαντιαίων   ανεμογεννητριών με ύψος ρότορα  112 μέτρα !  

Υποχρέωση όλων μας σήμερα είναι ο σεβασμός και η προστασία του περιβάλλοντος περισσότερο από ποτέ, η αλλαγή νοοτροπίας και η ενίσχυση της περιβαλλοντικής συνείδησης όλων μας αποτελεί  πρωταρχικό στόχο για την σωτηρία του.

Η ανάβαση θα ξεκινήσει από το χωριό Μαγουλάς του Οροπεδίου, την Κυριακή στις 08:00 το πρωί, σύμφωνα με τις οδηγίες που ισχύουν για τα αθλητικά σωματεία με στόχο τη μείωση της διασποράς του κορωνοϊού SARS-CoV-2.

 Η προσέγγιση στην περιοχή θα γίνει με ευθύνη του κάθε ενός, (δεν θα γίνει οργανωμένη μετάβαση από τον σύλλογο) και όποιοι επιθυμούν να συμμετάσχουν θα πρέπει να φροντίσουν να βρίσκονται στο σημείο εκκίνησης την ώρα αναχώρησης.

Απαραίτητος εξοπλισμός : Ορειβατικά  μποτάκια, ορειβατικό μπαστούνι (μπατόν), αντιανεμικό αδιάβροχο μπουφάν και ρούχα, καπέλο, πρόχειρο φαγητό και νερό.

Διάρκεια πεζοπορίας: 5 ώρες 

Βαθμός Δυσκολίας: 2

Υψομετρική ανάβαση : +661 μ.

Αρχηγός: Άγγελος Μανουσάκης 

Πληροφορίες : 6972667591-6948040401

Print Friendly, PDF & Email

Από giorgos