Ανάβαση στο Σπαθί στη Λάστρο
Η κορυφή πάνω από τη Λάστρο

Την Κυριακή 10 Νοεμβρίου 2019 ο Ορειβατικός Σύλλογος Αγίου Νικολάου διοργανώνει ανάβαση στο όρος Σπαθί από τη Λάστρο Σητείας. Πρόκειται για μια καινούρια διαδρομή για τον Σύλλογό μας, γνωστή όμως σε κατοίκους της περιοχής, όπως ο οδηγός μας.  Ξεκινάμε την πορεία μας από την πλατεία της Λάστρου ανηφορίζοντας ως το ξωκλήσι του Αγίου Ιωάννη και στη συνέχεια ως τη θέση «του Σαραντάπηχου η πατουχιά». Ως εδώ η διαδρομή είναι εύκολη κι ευχάριστη, καθώς περπατάμε σε αγροτικούς δρόμους, ανάμεσα από το δασάκι της Λάστρου, κατάφυτο με πουρνάρια και βαλανιδιές.

Στη συνέχεια το τοπίο αλλάζει, καθώς συνεχίζουμε με ελεύθερη ανάβαση (χωρίς μονοπάτι), πρώτα από ‘χαλασά’ (σάρα) ανάμεσα στα βουνά, ώσπου ν’ αντικρίσουμε απέναντι τον οικισμό του Μπέμπονα. Κατόπιν στρίβοντας δεξιά αρχίζουμε την κάπως πιο κοπιαστική ανάβαση για το Σπαθί περπατώντας  ελεύθερα σε τοπίο με χαμηλή βλάστηση και θάμνους.

Φτάνοντας στην κορυφή (υψόμετρο 1123 μέτρα), μετά από συνολικά 4-5 ώρες περίπου ανάβασης, μας αποζημιώνει η θέα, καθώς αντικρίζουμε Σητεία, Ιεράπετρα κι όλον τον κόλπο του Μιραμπέλλου, καθώς και τα δύο πελάγη, Κρητικό και Λιβυκό. Αν ο καιρός δεν επιτρέψει την άνοδο ως την κορφή (λόγω πιθανής ομίχλης), τότε θα αναπροσαρμόσουμε το αρχικό σχέδιο στην ίδια όμως διαδρομή.

Επιστρέφουμε στην αφετηρία μας ακολουθώντας την ίδια διαδρομή με κατάβαση 3 περίπου ωρών.

Η πορεία είναι αρκετά δύσκολη κι απαιτητική, απευθύνεται σε ορειβάτες με καλή φυσική κατάσταση. Απαραίτητος εξοπλισμός: μπατόν, ορειβατικά παπούτσια, μπουφάν και κουκούλα, νερό και σνακ για τη διαδρομή.

ΑΝΑΧΩΡΗΣΗ: από Άγιο Νικόλαο (Κ. Καραμανλή 23, S/M ΒΑΣΙΛΟΠΟΥΛΟΣ), την Κυριακή το πρωί στις 8:00. Η μετάβαση στην περιοχή θα γίνει με δικά μας αυτοκίνητα. Όσοι θέλουν να έρθουν κατευθείαν στη Λάστρο να είναι στην πλατεία του χωριού στις 8:30.

ΔΙΑΡΚΕΙΑ ΠΕΖΟΠΟΡΙΑΣ: 7-8 ώρες (χωρίς τις απαραίτητες στάσεις)

ΥΨΟΜΕΤΡΙΚΗ ΔΙΑΦΟΡΑ: 800 μέτρα
ΒΑΘΜΟΣ ΔΥΣΚΟΛΙΑΣ: 2
ΑΡΧΗΓΟΣ: Γιώργος Φραγκούλης

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ- ΣΥΜΜΕΤΟΧΕΣ: Παναγιώτης Ευδαίμων (τηλ.6979687576)

Περισσότερες πληροφορίες, φωτογραφίες, όροι συμμετοχής, εξοπλισμός στο blog του Συλλόγου  ΕΠΟΜΕΝΗ ΠΕΖΟΠΟΡΙΑ

Print Friendly, PDF & Email

Από giorgos