Η σχεδία - αντλίαΑφορμή για το θέμα αυτό, αποτέλεσε η εμφάνιση μιας μπουλντόζας που άπλωνε την άμμο στη παραλία του Μακρύ Γιαλού, αλλά και η παρακάτω ανακοίνωση της Νομαρχίας Λασιθίου:

Τις εργασίες απάμμωσης που εκτελούνται στο αλιευτικό καταφύγιο του Μακρύ Γιαλού επισκέφθηκε, ο Νομάρχης συνοδευόμενος από τον αρμόδιο επί τεχνικών θεμάτων, Αντινομάρχη Σήφη Αναστασάκη και τον Δήμαρχο Μακρύ Γιαλού Γεώργιο Χατζάκη. Ο Νομάρχης εξέφρασε την ικανοποίησή του για την πορεία των εργασιών που εκτελούνται και είχε την ευκαιρία να συζητήσει με κατοίκους της περιοχής για θέματα που τους απασχολούν.

Τι να πει βέβαια ο Νομάρχης όταν τα σαΐνια της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Λασιθίου, ευθύνονται για το χάλι στη παραλία ου Μακρύ Γιαλού;

Οι σωροί της άμμουΓια την Ιστορία:
Πριν από μερικά χρόνια κατασκευάστηκαν κάποια λιμενικά έργα για να δημιουργηθεί το Αλιευτικό καταφύγιο στο Μακρύ Γιαλό. Οι «ειδικοί», δεν φρόντισαν να ερευνήσουν τον τρόπο με τον οποίο τα θαλάσσια ρεύματα κινούνται στο συγκεκριμένο σημείο. Ούτε άκουσαν τους ντόπιους.

Αποτέλεσμα:
Η αλλαγή αυτή «έφαγε» περί τα 20 μέτρα κατά μέσο όρο, πλάτος, από τη παραλία του Μακρύ Γιαλού και ακόμα χειρότερα συσσωρεύει την άμμο στην είσοδο του αλιευτικού καταφυγίου, με αποτέλεσμα κάποιες φορές να μη μπορεί να βγει και να μπει ούτε βάρκα. Ο Μακρύς Γιαλός έγινε Κοντός Γιαλός.

Η στρωμένη άμμος στον Κοντό ΓιαλόΚαι η λύση που βρέθηκε από τους φωστήρες:
Η σχεδία που βλέπετε στη πρώτη φωτογραφία, κρατάει μια υποβρύχια αντλία η οποία αντλεί άμμο και νερό, τα στέλνει με μια μεγάλη σωλήνα σε έναν λάκκο όπου κατακάθεται ο άμμος, για να μεταφερθεί σε σωρούς σε σημεία της παραλίας, (δεύτερη φωτογραφία) και να αναλάβει μετά ο φορτωτής να τη στρώσει (τρίτη φωτογραφία). Η θάλασσα στη συνέχεια θα τη ξαναπάρει και θα τη ξαναφέρει στην είσοδο του λιμενικού.
Και άντε πάλι από την αρχή.

Ξαναγυρίζοντας στην ανακοίνωση,
τι είδους ικανοποίηση μπορεί να εκφράζει ο Νομάρχης μετά μια τέτοια περιβαλλοντικά ζημιογόνο παρέμβαση; Και ακόμα, κανείς δεν ντρέπεται γι’ αυτή τη ζημιά;

Print Friendly, PDF & Email

Από manos