με διπλάσιους "φιλοξενούμενους" και ελάχιστους σωφρονιστικούς. ...!!!
με διπλάσιους “φιλοξενούμενους” και ελάχιστους σωφρονιστικούς. …!!!

Με την μορφή αναφοράς  κατέθεσε ο ΓΓ της ΚΟ της Νέας  Δημοκρατίας , βουλευτής Λασιθίου κ. Πλακιωτάκης προς τον Υπουργό Δικαιοσύνης την επιστολή του Συλλόγου Υπαλλήλων της Δικαστικής Φυλακής στην Νεάπολη Λασιθίου

ζητώντας άμεση λύση στο πρόβλημα της υποστελέχωσης του καταστήματος κράτησης.

Το ίδιο θέμα ο κ. Πλακιωτάκης  έχει επισημάνει   παλαιότερα τόσο με  επιστολή του προς τον τότε αρμόδιο Υπουργό όσο και με  κατάθεση ερώτησης  στα πλαίσια του κοινοβουλευτικού ελέγχου. Στην επιστολή γίνεται ιδιαίτερη αναφορά  στη δυσκολία με την οποία αντιμετωπίζονται οι υπηρεσιακές ανάγκες στο Κατάστημα Κράτησης Νεάπολης τη στιγμή που υπηρετούν μόλις  34 άτομα και  τονίζεται η  ανάγκη  θέσπισης νέου οργανογράμματος  και  κάλυψης   όλων των ειδικοτήτων .

Ακολουθεί συνημμένο το κείμενο της επιστολής.

Σύλλογος Υπαλλήλων                                                              Νεάπολη  1-5-2015

Δικαστικής Φυλακής                                                              Αρ. Πρωτ. 13

Νεάπολης Κρήτης

ΠΡΟΣ

1)Υπουργείο Δικαιοσύνης Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων

Α)Γραφείο Υπουργού κ. Νικόλαου Παρασκευόπουλου

Β)Γραφείο Γενικού Γραμματέα Αντεγκληματικής Πολιτικής κ. Ευτύχιου Φυτράκη

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ

1)κ. Δ/ντή Κ.Κ. Νεάπολης

2)Ο.Σ.Υ.Ε.

3)Βουλευτή Λασιθίου ΣΥΡΙΖΑ κ. Δερμιτζάκη Κων/νο

4)Βουλευτή Λασιθίου ΝΔ κ. Πλακιωτάκη Ιωάννη

Επιστολή με θέμα: «Αύξηση θέσεων προσωπικού στο Κατάστημα μας».

                       

Αξιότιμοι Κύριοι,

Με αφορμή τη δημοσίευση του Ν.4322 (ΦΕΚ Α΄/Αρ. Φύλλου 42/27-4-2015) όπου μεταξύ άλλων, στο άρθρο 16 αναφέρεται ότι οι θέσεις του προσωπικού των Καταστημάτων Κράτησης αυξάνονται, επανερχόμαστε στο διαχρονικά πάγιο αίτημα μας, την ενίσχυση της υπηρεσίας μας με ικανό αριθμό προσωπικού όλων των ειδικοτήτων, όπως αυτές αναφέρονται στο σχετικό άρθρο, λαμβάνοντας σοβαρά υπόψη σας τον παρακάτω πίνακα και τις μεταβολές που έχουν επέλθει από την κατάργηση του παλαιού και τη θέσπιση νέου οργανισμού θέσεων καθώς και την υφιστάμενη κατάσταση για μία Φυλακή που ενώ κτίστηκε για 65 κρατούμενους χωρητικότητα, έχει δυναμικότητα που κυμαίνεται από 130-150 κρατουμένους.

 

 

Κ. Κ. ΝΕΑΠΟΛΗΣ

Προβλεπόμενες

Θέσεις Παλαιού

Οργανισμού

Προβλεπόμενες

Θέσεις Νέου

Οργανισμού

Διαφορές Παλαιού-Νέου

Οργανισμού

Υπηρετούντες

Υπάλληλοι

ΠΕ Σωφρονιστικού -Ενηλίκων  

3

 

2

 

1

 

1

ΠΕ Ψυχολόγων  

1

 

0

 

1

 

0

ΤΕ Διοικητικού-Λογιστικού  

1

 

1

 

0

 

0

ΤΕ Υγείας Πρόνοιας Ειδικότητα Κοινωνικής Εργασίας  

2

 

1

 

1

 

1

ΤΕ Υγείας Πρόνοιας Ειδικότητα Νοσηλευτικής  

1

 

1

 

0

 

1

ΔΕ Διοικητικού Λογιστικού  

4

 

2

 

2

 

1

ΔΕ Φύλαξης  

40

 

30

 

10

 

30

Γίνεται ιδιαίτερη μνεία ότι από το πρόγραμμα κινητικότητας των πρώην Δημοτικών Αστυνομικών, από τις 8 αρχικά και μετέπειτα 6 θέσεις κλάδου ΔΕ Φύλαξης καλύφτηκαν στο τέλος μόνο οι 2 θέσεις (αυτό αποτελεί φιάσκο). Ακόμα σας γνωρίζουμε ότι από το 2008 μέχρι σήμερα αποχώρησαν από την υπηρεσία μας 11 συνολικά υπάλληλοι, εκ των οποίων ένας (1) κλάδου ΠΕ Σωφρονιστικού Ενηλίκων, ένας (1) κλάδου ΔΕ Διοικητικού-Λογιστικού και 9 κλάδου ΔΕ Φύλαξης, όλοι λόγω συνταξιοδότησης χωρίς να αναπληρωθούν μέχρι σήμερα, ενώ και ένας (1) υπάλληλος κλάδου ΔΕ Φύλαξης μετατέθηκε στο Γ.Κ.Κ. Κρήτη Ι (Χανιά).

Σύμφωνα λοιπόν με τον παραπάνω πίνακα, στο Κατάστημα μας σήμερα υπηρετούν συνολικά 34 άτομα. Τα άτομα αυτά κατανέμονται στην υπηρεσία μας ως εξής:

ένας (1) υπάλληλος κλάδου ΠΕ Σωφρονιστικού-Ενηλίκων (Γραμματέας),

ένας (1) υπάλληλος κλάδου ΔΕ Διοικητικού-Λογιστικού (Διευθυντής),

μία (1) υπάλληλος κλάδου ΤΕ Υγείας Πρόνοιας, ειδικότητας Νοσηλευτικής

μία (1) υπάλληλος κλάδου ΤΕ Υγείας Πρόνοιας, ειδικότητας Κοινωνικής Εργασίας

τριάντα (30) υπάλληλοι κλάδου ΔΕ Φύλαξης, εκ των οποίων, ένας (1) Αρχιφύλακας επτά (7) είναι Υπαρχιφύλακες (ένας εκτελεί χρέη υπαλλήλου καντίνας) και επτά (7) υπάλληλοι απασχολούνται σε διοικητικές θέσεις όπως Γραμματεία-Διαχείριση-Λογιστήριο-Φαρμακείο λόγω σοβαρών υπηρεσιακών αναγκών, εξαιτίας της παντελούς έλλειψης προσωπικού διοικητικών κλάδων. Το γεγονός ότι καθημερινά στην 24ωρη υπηρεσία χρειάζονται μίνιμουμ 12 υπάλληλοι, κατανεμημένοι σε 4 βάρδιες, ήτοι 4-4-2-2, προκειμένου να αντιμετωπιστούν στοιχειωδώς οι υπηρεσιακές ανάγκες, έχει ως αποτέλεσμα στους υπαλλήλους που ασκούν τα καθήκοντα φύλαξης να συσσωρεύονται οφειλόμενα ρεπό, συνολικά 1300 περίπου μέχρι την 31-3-2015 με επακόλουθο την αδυναμία από πλευράς της υπηρεσίας να προχωρήσει στην χορήγηση αυτών, όπως επίσης ανάλογο πρόβλημα προκύπτει και όσον αφορά στη χορήγηση κανονικών αδειών.

Όπως γίνεται αντιληπτό από τα παραπάνω, στη Φύλαξη ουσιαστικά απασχολούνται

23 άτομα προσωπικό (1 Αρχιφύλακας, 7 Υπαρχιφύλακες, 15 Φύλακες) σε μια φυλακή με διπλάσια και πλέον δυναμικότητα, μειωμένο όμως στην πραγματικότητα κατά 16 (9+7) άτομα, όπου [9 τα άτομα που συνταξιοδοτήθηκαν και δεν αναπληρώθηκαν και 7 τα άτομα που απασχολούνται σε θέσεις Διοικητικές] με ότι αυτό συνεπάγεται για την εύρυθμη λειτουργία της υπηρεσίας και την τάξη και ασφάλεια του Καταστήματος.

Επειδή πολλές φορές έχουμε επισημάνει στις εκάστοτε Πολιτικές Ηγεσίες του Υπουργείου μας αναλυτικώς το συγκεκριμένο θέμα με τη σοβαρή έλλειψη προσωπικού που αντιμετωπίζει το κατάστημα μας σε όλους τους κλάδους και ειδικότητες και επειδή μέχρι σήμερα δεν έχει γίνει ΑΠΟΛΥΤΩΣ ΤΙΠΟΤΑ, ευελπιστούμε αυτή τη φορά να εισακουστούμε και να γίνει πραγματικότητα η αύξηση θέσεων προσωπικού στο κατάστημα μας.

Στο πλαίσιο αυτό ζητούμε λοιπόν από τους αρμόδιους Πολιτικούς και Υπηρεσιακούς παράγοντες του Υπουργείου μας, σε συνεννόηση και σε συνεργασία με την Ομοσπονδία μας, αφού λάβουν υπόψη τις πραγματικές ανάγκες κάθε καταστήματος, να προχωρήσουν στην αύξηση του παρόντων θέσεων, όπως αυτές έχουν διαμορφωθεί στο νέο οργανόγραμμα του Υπουργείου για το Κατάστημα μας, ενισχύοντας αυτό, με δεκαέξι (16) άτομα προσωπικού κλάδου ΔΕ Φύλαξης καθώς και με την πλήρωση όλων των Διοικητικών θέσεων     των αντίστοιχων κλάδων και ειδικοτήτων προσωπικού όπως αυτές αναφέρονται στο παλαιό οργανόγραμμα, για την απρόσκοπτη και εύρυθμη λειτουργία της υπηρεσίας και την τάξη και ασφάλεια του Καταστήματος. Παράλληλα δε, ως ένα μέτρο θετικό, προτείνουμε την κάλυψη συγκεκριμένων κλάδων και ειδικοτήτων (ΠΕ Σωφρονιστικού Ενηλίκων, ΤΕ Διοικητικού Λογιστικού, ΔΕ Διοικητικού Λογιστικού) από συναδέλφους υπαλλήλους του Καταστήματος μας που έχουν μεν διοριστεί ως ΔΕ Φύλαξης αλλά λόγω παντελούς έλλειψης διοικητικού προσωπικού στο ενταύθα Κατάστημα απασχολούνται σε κενές διοικητικές θέσεις (Γραμματεία-Διαχείρηση), οι οποίοι έχουν υποβάλλει σχετικό αίτημα για μετάταξη τους σε θέση κλάδου διοικητικού και κατά την άποψη μας, πληρούν τα ουσιαστικά και τυπικά προσόντα που απαιτούνται έχοντας και γνώση και εμπειρία του αντικειμένου.

Οι κ.κ. Βουλευτές προς τους οποίους κοινοποιείται η παρούσα, παρακαλούνται για τις δικές τους θεσμικές ενέργειες για το συγκεκριμένο ζήτημα.

Επαναλαμβάνουμε ότι για το κατάστημα μας είναι ουσιώδης και επιτακτική η ανάγκη ενίσχυσης του με προσωπικό, όλων των κλάδων και ειδικοτήτων.

Προσβλέπουμε στην θετική ανταπόκριση σας και στη εποικοδομητική συνεργασία μας.

Με εκτίμηση

για το Δ.Σ

Ο Πρόεδρος                                                                             Ο Γραμματέας

    Χουλάκης  Ιωάννης                                                               Σπανόπουλος Στέφανος

Print Friendly, PDF & Email

Από giorgos