πρωινή ώρα στο οροπέδιο Λασιθίου
πρωινή ώρα στο οροπέδιο Λασιθίου

Με επίκαιρη ερώτηση του προς τον αρμόδιο Υπουργό Εργασίας Κοινωνικής Ασφάλισης & Κοινωνικής Αλληλεγγύης, ο γραμματέας της ΚΟ της Δημοκρατικής Συμπαράταξης και Βουλευτής Ηρακλείου, Βασίλης Κεγκέρογλου, φέρνει στη Βουλή το θέμα του ανεξήγητου αποκλεισμού Δήμων κάτω των 10.000 κατοίκων από τα Κέντρα Κοινότητας.

Συγκεκριμένα για την Κρήτη ο αποκλεισμός αφορά: α) στην Π.Ε. Ηρακλείου, τον Δήμο Βιάννου, β) στην Π.Ε Λασιθίου, τον Δήμο Οροπεδίου Λασιθίου, γ) στην Π.Ε. Ρεθύμνου, τους Δήμους: Αμαρίου, Αγίου Βασιλείου και Ανωγείων και δ) στην Π.Ε. Χανιών, τους Δήμους: Καντάνου-Σελίνου, Γαύδου και Σφακίων.

Αναλυτικά το κείμενο της επίκαιρης ερώτησης έχει ως εξής:

από παλαιότερη συνάντηση της προέδρου Σ. Αθουσάκη με τον υφ. Εργασίας Β. Κεγκέρογλου
ο βουλευτής Ηρακλείου Βασίλης Κεγκέρογλου

Τα Κέντρα Κοινότητας, σύμφωνα με τις εξαγγελίες σας, φιλοδοξούν να είναι δομές συμπληρωματικές και επικουρικές των Κοινωνικών Υπηρεσιών των ΟΤΑ α’ βαθμού, Δομές υποδοχής, καταγραφής και διασύνδεσης πολιτών, Δομές συντονισμού δράσεων κοινωνικής ένταξης και Δομές παρακολούθησης της πορείας των ωφελούμενων από κοινωνικές δράσεις.

Στα Κέντρα Κοινότητας οι πολίτες θα μπορούν να ενημερώνονται σχετικά με τα επιδόματα, τις προνοιακές παροχές, δράσεις αλληλεγγύης και θα μοιάζουν με ΚΕΠ για τους πιο ευάλωτους.

Η αρμόδια πολιτική ηγεσία του Υπουργείο Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης  ανακοίνωσε ότι τα κέντρα κοινότητας θα δημιουργηθούν σε 250 δήμους, αφήνοντας έξω από το πρόγραμμα όλους τους Δήμους κάτω των 10.000 κατοίκων.

Όπως αντιλαμβάνεστε, η απόφαση αυτή πλήττει αρκετούς κατοίκους ορεινών και νησιωτικών Δήμων, αφού δεν λαμβάνει καμία μέριμνα γι’ αυτούς ενώ παραβλέπει ευθέως την επιταγή του Συντάγματος και ειδικότερα στο άρθρο 101 παρ. 4 σύμφωνα με το οποίο «Ο κοινός νομοθέτης και η Διοίκηση, όταν δρουν κανονιστικά, υποχρεούνται να λαμβάνουν υπόψη τις ιδιαίτερες συνθήκες των νησιωτικών και ορεινών περιοχών, μεριμνώντας για την ανάπτυξή  τους»

Ερωτάσθε κ. Υπουργέ

Για ποιο λόγο αποκλείονται από το πρόγραμμα «κέντρα Κοινότητας» οι Δήμοι που έχουν κάτω από 10.000 κατοίκους; Κατά την άποψη σας, αυτοί οι Δήμοι δεν έχουν ανάγκη από δομές συμπληρωματικές και επικουρικές των δράσεων κοινωνικής ένταξης;

Η συζήτηση της συγκεκριμένης επίκαιρης ερώτησης, έχει προγραμματιστεί για την ερχόμενη Παρασκευή 22 Απριλίου.

Print Friendly, PDF & Email

Από giorgos