Αντιδράσεις για την εκδήλωση της Ευρωπαϊκής Ένωσης Αλεξιπτωτιστών
η αφίσα

Έντονες αντιδράσεις σε όλη τη Κρήτη και έξω από αυτήν, έχει προκαλέσει η εκδήλωση που διοργανώνει η Ευρωπαϊκή Ένωση Αλεξιπτωτιστών για να τιμήσει τα 80 χρόνια από την επιχείρηση Mercury, δηλ. τη Γερμανική επίθεσης – αεραπόβαση με αλεξιπτωτιστές κατά της Κρήτης. Η εκδήλωση έχει προγραμματιστεί για 17 με 23 Μαΐου στα Χανιά.

Αντιδράσεις:

ΚΚΕ: Για την κατάπτυστη εκδήλωση τιμής για τους ναζιστές αλεξιπτωτιστές μπροστά στη επέτειο της μάχης της Κρήτης, από την οργάνωση «Ευρωπαίοι αλεξιπτωτιστές» 

Η  δημοσιοποίηση πραγματοποίησης της κατάπτυστης εκδήλωσης τιμής στους ναζιστές αλεξιπτωτιστές στα πλαίσια της επετείου της ηρωικής μάχης της Κρήτης, από την οργάνωση «Ευρωπαίοι αλεξιπτωτιστές»  αποτελεί πρόκληση απέναντι στην αντιφασιστική συνείδηση του κρητικού λαού, τις θηριωδίες που υπέμεινε και τους χιλιάδες νεκρούς που θυσίασε στο βωμό  του ηρωικού αντιφασιστικού αγώνα των λαών.

Ακόμα πιο προκλητικό είναι το γεγονός ότι η συγκεκριμένη οργάνωση φέρεται ότι ανήκει επισήμως στις «εφεδρείες» των στρατιωτικών δυνάμεων της ΕΕ και του ΝΑΤΟ και ακόμα ότι ο πρόεδρος και άλλα μέλη της είναι εν ενεργεία στρατιωτικοί χωρών της ΕΕ. Ενώ επίσης φαίνεται ότι δεν είναι η πρώτη φορά που διοργανώνουν αντίστοιχες φιέστες στα πλαίσια των εορτασμών της Μάχης της Κρήτης με την ανοχή κυβερνήσεων και τοπικών  φορέων.

Για άλλη μια φορά είναι εκτεθειμένες  η κυβέρνηση, τα αστικά κόμματα, η περιφερειακή και δημοτικές αρχές του νησιού που στηρίζουν με τα μπούνια την δράση των ευρωπαίων και ΝΑΤΟϊκών φονιάδων στην περιοχή, με τις διευκολύνσεις που παρέχουν για την λειτουργία της βάσης της Σούδας και πολλών άλλων εγκαταστάσεων, βάζοντας σε σοβαρούς κινδύνους το λαό μας.

Αυτή η στάση σε συνδυασμό με την προώθηση μια σειράς αντιδραστικών προγραμμάτων της ΕΕ που ξεπλένουν το φασισμό, τη στήριξη σε φιλοναζιστικές κυβερνήσεις των βαλτικών και άλλων χωρών της Ευρώπης, την απαράδεκτη υπόθαλψη του ναζιστή ευρωβουλευτή πρώην χρυσαυγίτη Λαγού ως και η υλοποίηση απαράδεκτων εκπαιδευτικών  προγραμμάτων όπως το «Μνήμες Κατοχής στην Ελλάδα», είναι ενέργειες που δίνουν αέρα στα πανιά κάθε λογής απογόνων των ναζιστών.

Η κυβέρνηση και η Περιφέρεια Κρήτης να αναλάβουν τις ευθύνες τους.

Καλούμε τα σωματεία και όλους τους λαϊκούς φορείς να  δηλώσουν σθεναρά ότι είναι ανεπιθύμητοι οι υμνητές των ναζί στο νησί μας.

 Να μην αφήσουμε τους υμνητές του Χίτλερ και των ναζί να δηλητηριάζουν τη συνείδηση του λαού με φασιστικό μίσος, με την εγκληματική ναζιστική ιδεολογία, που από την ίδια τη φύση της εχθρεύεται το λαϊκό κίνημα.

Κεγκέρογλου: Να μην πραγματοποιηθούν «οι εκδηλώσεις» που όχι μόνο αμαυρώνουν την Ελληνική Ιστορία αλλά προσβάλλουν την Εθνική μνήμη των χιλιάδων αγωνιστών που έπεσαν στα πεδία των μαχών και όλους τους Κρητικούς

Με ερώτηση του, ο Γραμματέας της Κ.Ο του Κινήματος Αλλαγής και Βουλευτής Ηρακλείου, κ.Βασίλης Κεγκέρογλου, προς τα Υπουργεία Εθνικής Άμυνας, Εσωτερικών, Πολιτισμού και Αθλητισμού,  Προστασίας του Πολίτη, και Εξωτερικών, ζητά να μην πραγματοποιηθούν «οι εκδηλώσεις» που όχι μόνο αμαυρώνουν την Ελληνική Ιστορία αλλά προσβάλλουν την Εθνική μνήμη των χιλιάδων αγωνιστών που έπεσαν στα πεδία των μαχών και όλους τους Κρητικούς.

 Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της ερώτησης:

«Σύμφωνα με δημοσιεύματα του τοπικού τύπου της Κρήτης, ηλεκτρονικών μέσων καθώς και καταγγελιών ιστορικών και συγγραφέων, οι «Ευρωπαίοι Αλεξιπτωτιστές» – «European Paratroopers» ετοιμάζουν εκδηλώσεις «μνήμης» στην Κρήτη και συγκεκριμένα στα Χανιά από τις 17 έως και τις 23 Μαΐου 2021, με αφορμή τη συμπλήρωση των 80 χρόνων από την επαίσχυντη επιχείρηση Ερμής της ναζιστικής Γερμανίας και συγκεκριμένα από το άλμα των ειδικών δυνάμεων του Τρίτου Ράιχ που παρά την σθεναρή και ηρωική αντίσταση των Κρητών και των συμμαχικών δυνάμεων, κατέκτησαν το νησί της Κρήτης.

Η Ένωση των Ευρωπαίων Αλεξιπτωτιστών φαίνεται ότι έχει έδρα την Ιταλία και στο καταστατικό της αναφέρει πως πρόκειται για μια μη κερδοσκοπική οργάνωση.

Επειδή σε πολλά μαρτυρικά χωριά της Κρήτης ακόμη φοράνε μαύρα, τιμώντας αυτούς που έχασαν την ζωή τους από τα αντίποινα των ναζί Γερμανών αλεξιπτωτιστών (Πάνω από 40 χωριά καταστράφηκαν και εκατοντάδες άμαχοι έχασαν τη ζωή τους)

Επειδή η μάχη της Κρήτης συγκαταλέγεται στα κορυφαία ιστορικά γεγονότα λόγω της σθεναρής αντίστασης που πρόβαλλαν οι Κρητικοί εναντίον των αριθμητικά ανώτερων Γερμανών

Επειδή τέτοιου είδους εκδηλώσεις, όχι μόνο αμαυρώνουν την Ελληνική Ιστορία αλλά προσβάλλουν την Εθνική μνήμη και τους χιλιάδες αγωνιστές που έπεσαν στα πεδία των μαχών και

Επειδή μέχρι σήμερα είναι αδικαίωτος ο αγώνας για την καταβολή των οφειλόμενων επανορθώσεων

Ερωτάσθε κ. κ. Υπουργοί:            

-Προτίθεστε να ερευνήσετε  τις παραπάνω καταγγελίες;

-Έχει δοθεί και από ποιόν φορέα άδεια για την παραπάνω εκδήλωση της οργάνωσης «Ευρωπαίοι Αλεξιπτωτιστές» στα Χανιά και αν ναι, θα φροντίσετε για την άμεση ανάκλησή της;

-Έχετε λάβει υπόψη σας το ενδεχόμενο πρόκλησης δίκαιων αντιδράσεων της τοπικής κοινωνίας με απρόβλεπτες συνέπειες;».

Ηγουμενίδης: Στο νησί που έδωσε το αίμα του ενάντια στο ναζισμό δεν περνούν τέτοιες εκδηλώσεις

Σχετικά με την ματαίωση της φιλοναζιστικής εκδήλωσης  στην Κρήτη μετά τις αντιδράσεις, ο βουλευτής Ηρακλείου του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία Νίκος Ηγουμενίδης έκανε την ακόλουθη δήλωση:

«Στην Κρήτη που έδωσε το αίμα της ενάντια στο φασισμό και τον ναζισμό δεν περνούν εκδηλώσεις όπως αυτή που σκέφτονταν να διοργανώσουν σημερινοί νοσταλγοί του Γ΄Ράιχ.

Ακόμη και αν υπό το βάρος της κατακραυγής φαίνεται να αποσύρεται η απαίσχυντη εκδήλωση, η πρόκληση είναι μεγάλη για ένα νησί που έδωσε το αίμα του για την ελευθερία της πατρίδας.

Ωστόσο, δεν μπορεί να διαφύγει της προσοχής η «στιγμή» της ανακοίνωσης:

  • Σε μια περίοδο που το Υπουργείο Πολιτισμού αρνείται να συνηγορήσει στην αποκατάσταση του Μνημείου του Κρητικού ευεργέτη και αγωνιστή της ελευθερίας Α.Φ. Παπαδάκη που οικειοποιήθηκε δωσίλογος «Υπουργός» του Τσολάκογλου.
  • Σε μια περίοδο που ο Έλληνας Υπουργός Εξωτερικών δεν φαίνεται να θέτει καν το θέμα των Γερμανικών αποζημιώσεων στις συναντήσεις του με Γερμανούς αξιωματούχους ή δεν φέρεται καν να προετοιμάζεται για να ανοίξει η νομική πλέον οδός μετά το πόρισμα της Ελληνικής Βουλής.

Γι΄αυτό και δεν αρκεί απλά «το ξεκρέμασμα» της εκδήλωσης από μια ιστοσελίδα. Η ίδια η Κυβέρνηση οφείλει να διερευνήσει την υπόθεση, αλλά και δώσει εξηγήσεις για όσα συμβαίνουν με τις δικές της πλάτες. Τέτοια φαινόμενα αποτελούν πρόκληση. Και ο λαός της Κρήτης γνωρίζει και θα απαντήσει».

Μετά βέβαια όσα έγιναν, η εκδήλωση ακυρώθηκε με σχετική ανακοίνωση του προέδρου της Ένωσης, Τζούλιο Φέστα.

ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΕΝΩΣΗ ΑΓΩΝΙΣΤΩΝ ΕΘΝΙΚΗΣ ΑΝΤΙΣΤΑΣΗΣ ΚΑΙ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΟΥ ΣΤΡΑΤΟΥ ΕΛΛΑΔΑΣ (ΠΕΑΕΑ – ΔΣΕ) ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ ΛΑΣΙΘΙΟΥ

Ογδόντα χρόνια πέρασαν από τη Μάχη της Κρήτης, την ηρωική εποποιία του Κρητικού λαού που οργάνωσε άοπλος σχεδόν, την αντίσταση στην ναζιστική εισβολή στην Κρήτη.

Ο Κρητικός λαός πλήρωσε βαρύ τίμημα αντιστεκόμενος στους Γερμανούς κατακτητές. Με τις θυσίες των αγωνιστών και αγωνιστριών της Κρήτης έγραψε λαμπρές σελίδες στην ιστορία της Εθνικής Αντίστασης, πληρώνοντας εκατόμβες θυμάτων στη Μάχη της Κρήτης για να αποκρούσει τα αερομεταφερόμενα ναζιστικά στρατεύματα και στη συνέχει για την Απελευθέρωση.

Οργάνωση φασιστοειδών όπως η «Ευρωπαϊκή Ένωση Αλεξιπτωτιστών» με διασυνδέσεις με την ΕΕ και το ΝΑΤΟ προγραμματίζει επίσκεψη στην Κρήτη (17-23 Μαΐου) με σκοπό να τιμήσουν τη «γενναιότητα των Γερμανών αλεξιπτωτιστών», δηλαδή την επίθεση των ναζί στην Κρήτη, για την κατάληψη του νησιού. Πρόκειται για βάρβαρη πρόκληση όλου του Ελληνικού λαού και ιδιαίτερα του λαού της Κρήτης.

Δηλώνουμε κατηγορηματικά ότι δε θα δεχτούμε ούτε τώρα, ούτε και ποτέ ενέργειες που βεβηλώνουν της Ιστορία της Εθνικής Αντίστασης, την Ιστορία του Κρητικού λαού. Δε θα δεχτούμε καμία ενέργεια που θα βεβηλώνει την ιστορική μνήμη και συνείδηση του λαού μας.

Σε τέτοιες προκλητικές ενέργειες οδηγεί η πολιτική της ΕΕ για την αναθεώρηση της ιστορίας και η ανιστόρητη εξίσωση φασισμού – κομμουνισμού, που ουσιαστικά προωθεί την αθώωση του φασισμού.

Καλούμε σε καταδίκη των ναζί και των νεοναζί, που το καπιταλιστικό σύστημα χρησιμοποιεί σαν εφεδρεία ενάντια στο λαϊκό κίνημα. Καταγγέλλουμε αυτούς που συμμετέχουν ή επιτρέπουν να πραγματοποιούνται εκδηλώσεις τέτοιου είδους, που προσβάλλουν βάναυσα τον Ελληνικό λαό.

Καλούμε τον Κρητικό λαό, οργανωμένα με τους φορείς του εργατικού, λαϊκού μαζικού κινήματος να κινητοποιηθεί και να μην επιτρέψει την πραγματοποίηση αυτής της αισχρής εκδήλωσης. Καλούμε τους εκπροσώπους της Τοπικής Διοίκησης (Περιφέρεια, Αντιπεριφέρειες και Δήμους) να πάρουν θέση.

Καμία ανοχή σε φασιστο-εκδηλώσεις τιμής των ναζί φασιστών.  

Καλούμε τον Κρητικό λαό, όλο το λαό μας σε οργάνωση του αγώνα για τη διεκδίκηση από την κυβέρνηση των Γερμανικών Επανορθώσεων – πολεμικών Αποζημιώσεων που οφείλει η ΟΔ Γερμανίας στην Ελλάδα.

European Paratroopers Association – military parachuting courses, airborne courses, combat training courses, field medical courses, tactical waterborne courses.

Print Friendly, PDF & Email

Από giorgos