Αντιμετώπιση του αυξημένου ενεργειακού κόστους των Μικρομεσαίων Επιχειρήσεων
επιμελητήριο Λασιθίου

Την αγωνία του προς τον Υπουργό Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Γεωργιάδη Άδωνι και τον Υφυπουργό Βιομηχανίας και Εμπορίου Παπαθανάση Νικόλαου, εκφράζει με επιστολή του ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Λασιθίου, αναφορικά με την αύξηση του ενεργειακού κόστους και τις επιπτώσεις του στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις.

Αξιότιμε κ. Υπουργέ,

Όπως πολύ καλά γνωρίζετε, το σύνολο των Ελληνικών επιχειρήσεων, εκτός των συνεπειών της οικονομικής και υγειονομικής κρίσης αντιμετωπίζουν εσχάτως και την ενεργειακή κρίση, η οποία αποτυπώνεται στις αυξημένες τιμές της ηλεκτρικής ενέργειας και των χρησιμοποιούμενων καυσίμων όπως το πετρέλαιο και το φυσικό αέριο. Οι επιπτώσεις αυτές προκαλούν σημαντικά προβλήματα βιωσιμότητας και ρευστότητας, ειδικά στις ΜΜΕ με σημαντικές ενεργειακές καταναλώσεις (ρεύματος ή/και καυσίμου).

Με την παραδοχή ότι το φαινόμενο των αυξημένων τιμών χρήσης ενέργειας θα εξασθενήσει το δεύτερο εξάμηνο του τρέχοντος έτους, σας παραθέτω συγκεκριμένες προτάσεις αντιμετώπισης του με στόχο την περαιτέρω ενίσχυση της μικρής και μεσαίας μεταποιητικής και εμπορικής επιχείρησης.

Με βάση τα παραπάνω προτείνουμε:

  1. την άμεση (επανα)προκήρυξη των προγραμμάτων ενίσχυσης των ΜΜΕ σε περιφερειακό επίπεδο με επιδότηση του 50% του ενεργειακού κόστους των μεταποιητικών επιχειρήσεων μέσων των προγραμμάτων ενίσχυσης των Περιφερειών για διάστημα έξι (6) μηνών, καλύπτοντας δηλαδή την περίοδο των 3 τελευταίων μηνών του 2021 και των 3 πρώτων μηνών του. Η ενίσχυση θα αφορά συνολικά στο ενεργειακό κόστος των επιχειρήσεων ανεξαρτήτως του μίγματος ενέργειας που χρησιμοποιούν στην παραγωγική τους διαδικασία (ηλεκτρική ενέργεια, καύσιμο ή συνδυασμός αυτών).
  2. την παροχή διευκολύνσεων πληρωμής των σημαντικών ενεργειακών επιβαρύνσεων των πολύ μικρών και μεσαίων εμπορικών επιχειρήσεων, μέσω της καταβολής του 50% των χρεώσεων αφαιρουμένων των κρατικών επιδοτήσεων όπως ισχύουν, με την δυνατότητα υπαγωγής του υπολοίπου ποσού σε άτοκο διακανονισμό (έως) 48 δόσεων. Η δυνατότητα αυτή θα αφορά στο τελευταίο τρίμηνο του 2021 και το πρώτο εξάμηνο του 2022.
  3. την δυνατότητα υπαγωγής στην περίπτωση 2 και των επιχειρήσεων εστίασης και επισιτισμού καθώς και των εποχικών τουριστικών επιχειρήσεων όπως τα minimarkets και τα τουριστικά καταστήματα, που ήδη λειτουργούν ή αναμένεται να επαναλειτουργήσουν εντός του πρώτου εξαμήνου του έτους.

Ευελπιστούμε για την θετική σας-όπως πάντα-ανταπόκριση καθώς και στις δικές σας ενέργειες για την διευθέτηση των σχετικών προτάσεων

Ο πρόεδρος

Θωμάς Χαριτάκης

Print Friendly, PDF & Email

Από giorgos