Αντώνης Ν. Βγόντζας, ένα αληθινός δημοκράτης
ο αδελφός του Αντώνη Βγόντζα, Αλέξανδρος, μοιράζεται τις περιπέτειες τους …

Πλημμύρισε συγκίνηση η αίθουσα του Επιμελητηρίου Λασιθίου στον Άγιο Νικόλαο, παρά τους λίγους παριστάμενους, ελέω κορωνοϊού, σε μια βραδιά αφιερωμένη στον Αντώνη Βγόντζα, που διοργάνωσε η Νομαρχιακή Επιτροπή Λασιθίου του Κινήματος Αλλαγής. Η ημέρα (3η Σεπτέμβρη) επελέγη εσκεμμένα για να δεθεί η εκδήλωση με τη 3η του Σεπτέμβρη του 1974, επέτειο ίδρυσης του Πανελλήνιου Σοσιαλιστικού Κινήματος.

Ο Αντώνης Ν. Βγόντζας, ενεργός μέχρι το τέλος, μας άφησε τον Μάρτη του 2019, σε ηλικία 73 ετών. Ένα από τα πέντε παιδιά της οικογένειας από το Καπίστρι της Ιεράπετρας.

Αντώνης Ν. Βγόντζας, ένα αληθινός δημοκράτης
η αίθουσα του Επιμελητηρίου με αραιά καθίσματα λόγω κορωνοϊού

Για τον εκλιπόντα μίλησαν εκ μέρους της Νομαρχιακής, ο Γιώργος Μπελούκας. Για τον φίλο Αντώνη μίλησε ο Μάνος Μαρκόπουλος, κάποια στιγμή συνυποψήφιος βουλευτής. Ακόμα και ο πρώην βουλευτής και Υπουργός Μανόλης Στρατάκης με τον οποίο συνεργάστηκαν επί μακρόν.

Αντώνης Ν. Βγόντζας, ένα αληθινός δημοκράτης
ο Αντώνης Βγόντζας

Όμως, συγκίνησε περισσότερο, ο μικρότερος αδελφός από τους πέντε. ο καθηγητής ψυχιατρικής Αλέξανδρος Βγόντζας. Θυμήθηκε και μοιράστηκε με το κοινό, τις πρώτες τους περιπέτειες σε συλλαλητήρια στην Αθήνα, τις μέρες της χούντας, τον αδελφό του να υπερασπίζεται τους φοιτητές της Νομικής, τη φωτογραφία πάνω από το φέρετρο του γέρου της Δημοκρατίας που προκάλεσε περιπέτειες ….. Ακόμα, τη πικρία για τον παραγκωνισμό του μετά τον θάνατο του Ανδρέα Παπανδρέου, του οποίου υπήρξε στενός συνεργάτης για χρόνια.

Στην αίθουσα προβλήθηκε το ντοκιμακτέρ για τα 100 χρόνια από τη γέννηση του Ανδρέα Παπανδρέου και μια συρραφή εικόνων από τη ζωή του Αντώνη Βγόντζα. Χαιρέτισε ακόμα και ο αντιπεριφερειάρχης Λασιθίου Γιάννης Γουλιδάκης.

Όπως μας είπε το μέλος της Νομαρχιακής η Βασιλική Βελέντζα που έστησε την όλη εκδήλωση, σχεδιάζεται η παρουσίαση του τελευταίου βιβλίου του Αντώνη Βγόντζα που δεν πρόλαβε να το δει “Τα σκληρά και άγρια χρόνια στη Μεταπολίτευση“. Πιθανώς η ίδια εκδήλωση να προγραμματιστεί και για άλλα σημεία του νομού.

Βιαβάστε αλλά και ακούστε:

Συζητώντας με τον Αντώνη Βγόντζα

Blue της Βασιλικής Βελέντζα στη δημοτική πινακοθήκη Αγ. Νικολάου

Αντώνης Βγόντζας: ανάμεσα στη μικρή και μεγάλη ιστορία

Print Friendly, PDF & Email

Από giorgos