ο βουλευτής Λασιθίου του Συ.Ριζ.Α., Κωστής Δερμιτζάκης
ο βουλευτής Λασιθίου του Συ.Ριζ.Α., Κωστής Δερμιτζάκης

Αγαπητοί συνάδελφοι και φίλοι,

Καταλαβαίνω και συμμερίζομαι την αγωνία και την ανησυχία σας για το θέμα της απελευθέρωσης της διάθεσης των Μη Συνταγογραφούμενων Φαρμάκων (ΜΗΣΥΦΑ)

που έχει τεθεί στη διαπραγμάτευση της Κυβέρνησης με τους θεσμούς που εκπροσωπούν τους δανειστές.

Τόσο η προσωπική μου θέση όσο και των οργάνων του ΣΥΡΙΖΑ παραμένει η ίδια με αυτή που ήταν προεκλογικά και για την οποία είχαμε μαζί αγωνιστεί:

Η απελευθέρωση της διάθεσης των ΜΗΣΥΦΑ είναι μια επιλογή των ντόπιων και των μεγάλων πολυεθνικών του φαρμάκου αλλά και των αλυσίδων σούπερ μάρκετ για να εξασφαλίσουν ένα ακόμα πεδίο για τα υπερκέρδη τους. Οι συνέπειες αυτών των πολιτικών είναι αρνητικές τόσο για τη δημόσια υγεία όσο και για την τσέπη του καταναλωτή.

Το φάρμακο είναι κοινωνικό αγαθό και ως τέτοιο δεν πρέπει να είναι αντικείμενο κερδοσκοπικών παιχνιδιών. Τα ΜΗΣΥΦΑ είναι φάρμακα και πρέπει να δίνονται από τον φαρμακοποιό γιατί οι συνέπειες της λάθος χορήγησής τους μπορεί να είναι δραματικές. Οι εμπειρίες από άλλες χώρες που εφάρμοσαν τέτοιες πολιτικές «απελευθέρωσης» είναι αρνητικότατες.

Θέλω να σας διαβεβαιώσω ότι η θέση μου είναι η ίδια και θα την υποστηρίξω με σαφήνεια και κατηγορηματικότητα τόσο στα αρμόδια όργανα του κόμματος όσο και στο Κοινοβούλιο.

Θέλω να σας ενημερώσω ότι δεν είναι απόφαση της Κυβέρνησης. Είναι ένα από τα κρίσιμα σημεία δικών μας υποχωρήσεων στα πλαίσια της σκληρής διαπραγμάτευσης που κάνει η χώρα μας με τους δανειστές. Τίποτα όμως δεν έχει κριθεί ακόμα και πρέπει με νηφαλιότητα και επιμονή να αναδείξουμε τις αρνητικότατες συνέπειες που θα έχει για τη Δημόσια Υγεία αλλά και για την τιμή των φαρμάκων μια τέτοια προοπτική. Η συγκεκριμένη προοπτική είναι χαρακτηριστική των απαιτήσεων των δανειστών και του δύσκολου έργου που έχει να αντιμετωπίσει η Κυβέρνηση στην προσπάθειά της να αποτινάξει το μνημονιακό ζυγό από τη χώρα. Οι πιέσεις είναι μεγάλες αλλά πιστεύω ότι η διάθεση του λαού μας να αντισταθεί είναι μεγαλύτερη.

Θα αγωνιστούμε μαζί για να μπει ένα τέλος στο μνημονιακό εφιάλτη, για να μπορέσει η πατρίδα μας να σταθεί ξανά στα πόδια της.

Κωστής Δερμιτζάκης

Βουλευτής Λασιθίου ΣΥΡΙΖ

Η επιστολή του φαρμακευτικού συλλόγου Λασιθίου

Print Friendly, PDF & Email

Από giorgos