ο πρώην δήμαρχος Χερσονήσου και βουλευτής Σπύρος Δανέλλης
ο πρώην δήμαρχος Χερσονήσου και βουλευτής Σπύρος Δανέλλης

Απαντήθηκε σήμερα (Παρασκευή 22/5) από τον αρμόδιο Υπουργό Παραγωγικής Ανασυγκρότησης, Περιβάλλοντος & Ενέργειας κ. Παναγιώτη Λαφαζάνη η επίκαιρη ερώτηση του βουλευτή Ηρακλείου με Το Ποτάμι κ. Σπύρου Δανέλλη,

για τα προβλήματα που έχουν δημιουργηθεί κατά την εφαρμογή του προγράμματος «Εξοικονόμηση κατ’ οίκον», αλλά και για το αν αυτό πρόκειται να συνεχιστεί στο μέλλον.

Ο κ. Δανέλλης καλωσόρισε την αναθεώρηση της αρνητικής, αρχικά, στάσης της Κυβέρνησης απέναντι στο συγκεκριμένο πρόγραμμα και αναφέρθηκε, μεταξύ άλλων, στο ζήτημα που έχει δημιουργηθεί από τη μη εξυπηρέτηση τουλάχιστον 25.000 – 30.000 εγκεκριμένων αιτήσεων Πανελλαδικά.

Μάλιστα σε ορισμένες Περιφέρειες, όπως αυτή της Κρήτης, κάποιες αιτήσεις εκκρεμούν ακόμη και από το 2012, προκαλώντας οικονομική ασφυξία στους πολίτες, αλλά και τους επαγγελματίες που έχουν προβεί σε δράσεις ενεργειακής βελτίωσης και δεν τους έχουν καταβληθεί ακόμη τα οφειλόμενα ποσά.

Ο βουλευτής ανέφερε επίσης, ότι το «Εξοικονομώ κατ’ οίκον» εντάσσεται στη γενικότερή μας υποχρέωση ως χώρας για εξοικονόμηση ενέργειας, με βάση την ευρωπαϊκή οδηγία για την ενεργειακή αποδοτικότητα, η οποία δεσμεύει για μείωση των ρύπων κατά 20%, κατά το 2020.

Το υφιστάμενο πρόγραμμα παρά τη δημοφιλία του, λόγω του σχεδιασμού του, δεν μπορεί να καλύψει τις πραγματικές ανάγκες της χώρας, όπου 2,7 εκατομμύρια οικίες στερούνται παντελώς, κάθε είδους μόνωσης.

Στην ομιλία του τόνισε ότι το «Εξοικονομώ κατ’ οίκον» αποτέλεσε μια καλή αρχή αλλά πρέπει να περάσουμε σε ένα νέο μοντέλο ακολουθώντας καλές πρακτικές από την Ευρώπη, όπου η ίδια εξοικονόμηση ενέργειας θα χρηματοδοτεί μέτρα ενεργειακής αναβάθμισης.

Επιπροσθέτως, ο κ. Δανέλλης αναφέρθηκε στις πρόσφατα επεξεργασμένες προτάσεις της Green Peace, για πρόγραμμα αναβάθμισης ενός εκατομμυρίου κτιρίων σε βάθος δεκαετίας, το οποίο θα εξοικονομεί 9 δις ευρώ για τα νοικοκυριά και τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, δημιουργώντας παράλληλα 140.000 χιλιάδες νέες θέσεις εργασίας.

Από την πλευρά του ο κ. Λαφαζάνης δεσμεύθηκε ότι γρήγορα θα ξεκαθαρίσει το ζήτημα των μη εξυπηρετούμενων αιτήσεων που έχουν κατατεθεί μέχρι σήμερα και ότι οι υπηρεσίες του Υπουργείου βρίσκονται σε φάση ανασχεδιασμού του «Εξοικονομώ κατ’ οίκον», με βάση τις νέες ανάγκες που έχουν προκύψει.

Επίσης ο Υ.Π.Α.ΠΕ.Ν. απαντώντας σε παρατήρηση του κ. Δανέλλη για απειλή επιβολής προστίμων, λόγω μη ενσωμάτωσης στο εθνικό δίκαιο των οδηγιών 2010/31/ΕΕ και 2012/27/ΕΕ ανέφερε ότι τις επόμενες μέρες θα έρθουν στη Βουλή για κύρωση.

Print Friendly, PDF & Email

Από giorgos