Απάντηση του ΙΝΕ ΓΣΕΕ στην ΕΛΣΤΑΤ για την ανεργία
ΙΝΕ ΓΣΕΕ

Η ΕΛΣΤΑΤ έδωσε εχθές στη δημοσιότητα ανακοίνωση με την οποία σχολιάζει την εκτίμηση ενός πολύ συγκεκριμένου μεγέθους της αγοράς εργασίας που υπάρχει στην πρόσφατα δημοσιευμένη ενδιάμεση έκθεση του ΙΝΕ ΓΣΕΕ.

Η απάντησή μας στην ανακοίνωση της ΕΛΣΤΑΤ είναι η εξής:

  1. Στις Εκθέσεις μας εκτιμήσαμε το πραγματικό ποσοστό ανεργίας βάσει κυρίως της αρχής μας ότι οι θέσεις εργασίας που δημιουργούνται πρέπει να είναι πλήρους απασχόλησης, έτσι ώστε να έχουμε καλύτερη εκτίμηση της πραγματικής κατάστασης των συνθηκών στην αγορά εργασίας και των μακροοικονομικών συνεπειών της. Η αρχή αυτή εκφράζει τη δική μας θεωρητική και ιδεολογική οπτική στην αγορά εργασίας. Στο θέμα αυτό συμβουλές δε δεχόμαστε.
  2. Στις Εκθέσεις μας δεν αμφισβητούμε τις επίσημες στατιστικές της ΕΛΣΤΑΤ. Αναλύουμε τα οικονομικά μεγέθη πίσω από αυτές, και ακόμη πιο πίσω αξιολογούμε το παράδειγμα οικονομικής θεωρίας, την ιδεολογία, την οικονομική πολιτική και τα οικονομικά συμφέροντα που εξυπηρετούν αυτά τα μεγέθη. Επίσης, προσπαθούμε, βάσει των διαθέσιμων στατιστικών στοιχείων, να ποσοτικοποιήσουμε οικονομικά μεγέθη που εκφράζουν καλύτερα τις δικές μας αξίες και τη δική μας μεθοδολογία.
  3. Ο υπολογισμός εναλλακτικών εκτιμήσεων του ποσοστού ανεργίας είναι μια συνήθης πρακτική, η οποία έχει ιδιαίτερη σημασία στις σημερινές συνθήκες παρατεταμένης κρίσης στην αγορά εργασίας. Σημειώνουμε ενδεικτικά ότι η πολύ σοβαρή και αξιόπιστη αμερικανική στατιστική υπηρεσία (Bureau of Labor Statistics) παρουσιάζει έξι διαφορετικές εκτιμήσεις του ποσοστού ανεργίας, ορισμένες από αυτές είναι στη λογική της δική μας μεθοδολογίας, η οποία ταυτίζεται με εκείνη που χρησιμοποιούν τα ινστιτούτα που δημοσιεύουν το Independent Annual Growth Survey.
  4. Στο πλαίσιο αυτό αναρωτιόμαστε πότε άραγε δημιουργούνται εσφαλμένες εντυπώσεις, όταν ένα άτομο που εργάζεται μερικές ώρες την εβδομάδα ή τον μήνα θεωρείται ουσιαστικά άνεργο ή όταν θεωρείται εργαζόμενος και δεν περιλαμβάνεται στο ποσοστό ανεργίας; Ποια οικονομικά και κοινωνικά συμφέροντα εξυπηρετούνται σε καθεμιά από τις δύο αυτές στατιστικές μεθοδολογίες; Στις δημοκρατίες όλοι εμπλέκονται στην πάλη των ιδεών. Εμείς δεν θέλουμε να δώσουμε συμβουλές στην ΕΛΣΤΑΤ ή να της κάνουμε υποδείξεις. Σεβόμαστε την ανεξαρτησία της. Της ευχόμαστε αξιοπιστία, η οποία δεν κερδίζεται με ανακοινώσεις εντυπωσιασμού.
Print Friendly, PDF & Email

Από giorgos