ΦοίνικαςΓια τους κινδύνους που εγκυμονεί για το Φοινικόδασος Βάι,  ο Κόκκινος Ρυγχωτός Κάνθαρος, ο οποίος μπήκε στη Κρήτη από τις αθρόες και χωρίς έλεγχο εισαγωγές φοινικοειδών από την Αίγυπτο και αλλού, ερωτά τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων ο Βουλευτής του ΣΥΝ, Γιάννης Δραγασάκης.

Το φοινικόδασος στο Βάι, έκτασης 250 στρεμμάτων, αποελούμενο από φοίνικες του Θεόφραστου, είναι μοναδικό στην Ευρώπη και αποτελεί μέρος του οικολογικού δικτύου Natura 2000. Θεωρείται επίσης ειδικά προστατευόμενη περιοχή με βάση τη συνθήκη της Βαρκελώνης.
Όμως, τους τελευταίο διάστημα, το δάσος απειλείται από το σκαθάρι Rhynchophorus Ferrugineus, το οποίο έχει προσβάλλει δεκάδες φοίνικες στην Κρήτη, αναφέρει ο κ. Δραγασάκης. Υποστηρίζει ακόμα ότι, αν και το τελευταίο διάστημα έχουν εκριζωθεί και καταστραφεί πολλά δένδρα για την αντιμετώπιση του φαινομένου, η κυβέρνηση δεν έχει λάβει επίσημα μέτρα.
Τα θηλυκά του σκαθαριού γεννούν τα αβγά τους σε οπές ή πληγές του φοίνικα. Οι προνύμφες που εκκολάπτονται έπειτα από 2-5 ημέρες ανοίγουν στοές μέσα στον φοίνικα και τον καταστρέφουν.

«Αν και το πρώτο κρούσμα παρουσιάστηκε στο Ηράκλειο Κρήτης το Νοέμβριο του 2005, ο υπουργείο ακόμα δεν έχει λάβει μέτρα για την καταπολέμηση του εντόμου. Σύμφωνα με δημοσιεύματα του τύπου (ΝΕΑ, 22/1/2007) επιστήμονες ροτείνουν να σταματήσει η εισαγωγή φοινικοειδών από χώρες στις οποίες έχει καταγραφεί το έντομο αυτό προκειμένου να αποφευχθεί ο αφανισμός των φοινικόδεντρων στην Ελλάδα».
«Επίσης, στις οδηγίες που έχει εκδώσει το Μπενάκειο Φυτοπαθολογικό Ινστιτούτο εριλαμβάνεται η υποχρεωτική καταστροφή όλων των προσβεβλημένων φοινικοειδών και η απομάκρυνσή τους ώστε να μην προσβληθούν οι υγιείς φοίνικες. Παρ’ όλα αυτά η εισαγωγή φοινικοειδών συνεχίζεται».

Ο βουλευτής του ΣΥΝ ρωτά τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων τι μέτρα έχουν ληφθεί, δεδομένου ότι έχουν περάσει 14 μήνες από την εμφάνιση του εντόμου στην Κρήτη, εάν εφαρμόζονται οι οδηγίες του Μπενάκειου Φυτοπαθολογικού Ινστιτούτου και αν έχει απαγορευτεί η εισαγωγή φοινικοειδών από χώρες όπου έχει καταγραφεί το έντομο.

Σημειωτέον ότι, οι μόνοι τρόποι ελέγχου είναι: η κοπή και κάψιμο των φοινίκων που προσβάλλονται, αλλά και ο έλεγχος των εισαγωγών.

Διαβάστε επίσης:
Ημερίδα στη Χερσόνησο για τον εχθρό των φοινικοειδών
Ημερίδα για τα φοινικόδεντρα
Προσβολή φοινικόδεντρων από κολέοπτερο

Print Friendly, PDF & Email

Από manos