Απλά θέματα Γαστρονομίας για όλους

Πόσα από τα μικρά και τα μεγάλα μυστικά της γαστρονομίας χωρούν σ’ ένα βιβλίο; Ίσως πολλά, αν το βιβλίο αυτό έχει γραφτεί από έναν μαιτρ του είδους και έχει εκδοθεί από έναν σοβαρό πολιτιστικό φορέα με πλούσια και ποιοτική δράση όπως η Εταιρεία Γραμμάτων και Τεχνών Ανατολικής Κρήτης. Συγγραφέας του βιβλίου που κυκλοφορεί με τον τίτλο «Απλά Θέματα Γαστρονομίας για όλους» είναι ο Αντώνης Παναγιωτόπουλος, που αφιέρωσε πολλά χρόνια στην προσπάθειά του να μελετήσει, να διασώσει και να προβάλει διεθνώς τον ελληνικό διατροφικό πολιτισμό και, κυρίως, το Κρητικό Διατροφικό Πρότυπο.

Μηχανικός, διπλωματούχος του ΕΜΠ ο Αντώνης Παναγιωτόπουλος ασχολήθηκε από τα νεανικά του χρόνια με τον τουρισμό, διετέλεσε για πολλά χρόνια διευθυντής ξενοδοχείου, δίδαξε σε σχολές και σεμινάρια και από τα μέσα της δεκαετίας του 1990 υπήρξε ένας από τους κύριους στυλοβάτες της Ελληνικής Ακαδημίας Γεύσης, η παρέμβαση της οποίας συνέβαλε αποφασιστικά στο να αλλάξει η πορεία της ελληνικής γαστρονομίας και να αναδειχθεί ο πολιτισμός των τοπικών κουζινών. Είναι από τους συνιδρυτές του «Conservatoire International des Cuisines Méditerranéennes», μιας πρωτοποριακής πρωτοβουλίας πολιτιστικών και γαστρονομικών φορέων των μεσογειακών χωρών να αναδείξουν τον γαστρονομικό πολιτισμό τους. Στο βιβλίο αυτό, μάλιστα, περιγράφεται για πρώτη φορά η επική παρέμβαση της Ελληνικής Ακαδημίας Γεύσης στη σύγχρονη γαστρονομία. 

Τις γνώσεις και τις εμπειρίες που απέκτησε όλα αυτά τα χρόνια ο κ. Παναγιωτόπουλος συνοψίζει τώρα σε έναν καλαίσθητο τόμο, στις 350 σελίδες του οποίου αναλύονται οι αρχές με τις οποίες εναρμονίζονται οι γεύσεις για να συνθέσουν εδέσματα. Με τρόπο απλό και κατανοητό ο συγγραφέας καθοδηγεί τον ειδικό, αλλά και τον αρχάριο, στο πώς θα συνθέσουν εδέσματα και εδεσματολόγια, καθώς και στο πώς θα εφαρμόσουν στην πράξη τις θεωρητικές γνώσεις που έχουν αποκτήσει. Όλα αυτά, μαζί με τις διαδικασίες της εστίασης, δίδονται με τρόπο κατανοητό και με πολλά παραδείγματα, ενώ παράλληλα παρατίθενται και πάνω από 150 πρωτότυπες συνταγές.

Στην έκδοση του βιβλίου συμμετέχει ενεργά η Περιφέρεια Κρήτης στην προσπάθειά της όχι μόνο να στηρίξει την πρωτοβουλία της Εταιρείας Γραμμάτων και Τεχνών Ανατολικής Κρήτης αλλά και να συνεχίσει τις δράσεις ανάδειξης των ποιοτικών χαρακτηριστικών του νησιού. Το βιβλίο, που απευθύνεται σε σπουδαστές μαγειρικής τέχνης, αλλά και σε κάθε ιδιώτη που ενδιαφέρεται ή ασχολείται με τη  μαγειρική, χαιρετίζει ο Περιφερειάρχης Κρήτης κ. Σταύρος Αρναουτάκης και προλογίζει ο συγγραφέας-δημοσιογράφος Νίκος Ψιλάκης.  

«Απλά Θέματα Γαστρονομίας για όλους» διανέμονται από την ISTRON VILLAS IKE, τηλ. 6976974344, istronvillas@gmail.com

Print Friendly, PDF & Email

Από giorgos