Πάνος ΣαθαράκηςΤον απολογισμό έργου από την ώρα που ανέλαβε την διοίκηση του νοσοκομείου Αγίου Νικολάου, έδωσε στη δημοσιότητα κατά τη διάρκεια συνέντευξης τύπου, τη Δευτέρα (17/4), παρόντων και προσωπικού του ιδρύματος, ο Διοικητής Πάνος Σπαθαράκης.
Κατ΄ αρχήν αναφέρθηκε σε κάποια βασικά στοιχεία του νοσοκομείου, όπως έτος ίδρυσης, δυναμικότητα, αλλά και στατιστικά για τι διεκπεραιώνεται κάθε χρόνο.

Στη συνχεια τόνισε ότι βρίσκονται σε εξέλιξη προσλήψεις περί των 35 ατόμων νοσηλευτικού προσωπικού που θα ανακουφίσουν κατά το δυνατόν το υπάρχον λίγο προσωπικό, ενώ για το καλοκαίρι προβλέπεται και η πρόσληψη επικουρικών γιατρών.
Ο κύριος Σπαθαράκης, αναφέρθηκε επίσης σε μια σειρά έματα των οποίων τη λύση δρομολόγησε κατά τη μέχρι στιγμής θητεία του ενώ, ξεκαθάρισε ότι η καθυστέρηση ολοκλήρωσης της δεύτερης φάσης του νοσοκομείου οφείλεται σε προσφυγές των αναδόχων στα αρμόδια δικαστήρια, για τις αναθέσεις.
Όσον αφορά στα μελλοντικά σχέδια, υπάρχει πρόλεψη για αναθεώρηση του κανονισμού του νοσοκομείου, ενίσχυση του κτιρίου, ανακαινίσεις και πολλά άλλα.
Απαντώντας σε ερώτηση μας σχετικά με την έλλειψη πλέον ζωτικού χώρου για την επέκταση του νοσοκομείου, ο κύριος Σπαθαράκης απάντησε ότι το νοσοκομείο πρέπει να μεταφερθεί ετός πόλεως.
 
 

Απολογισμός έργου περιόδου 27/9/04-31/12/05

 από το Διοικητή του Νοσοκομείου κ. Πάνο Ε. Σπαθαράκη

Προβλήματα Νοσοκομείου – Προγραμματισμός 2006. Θεωρώ σκόπιμο, πριν αναφεθώ στον απολογισμό του έργου μου για την περίοδο 27/9/04 – 31/12/05, να σας εκθέσω ορισμένα στοιχεία, τα οποία χαρακτηρίζουν την ταυτότητα του Νοσοκομείου και έχουν σχέση με τη λειτουργία του.

Α. Ποιοτικά χαρακτηριστικά

Το Νοσοκομείο λειτουργεί από το 1946. Από τον Οργανισμό του έχει τη δυνατότητα να αναπτύξει μέχρι 165 κλίνες, σήμερα λειτουργούν 144:

  • Μ.Τ.Ν. δεκατέσσερις (14) κλίνες.
  • Παθολογικός Τομέας πενήντα δύο (52) κλίνες. 
  • Χειρουργικός Τομέας εβδομήντα οκτώ (78) κλίνες, εκ των οποίων οι έξι (6) ανήκουν στη Μ.Ε.Θ. 
  • Λειτουργεί πλήρης Εργαστηριακός Τομέας.

Καθημερινά λειτουργούν τακτικά εξωτερικά ιατρεία όλων των ειδικοτήτων που διαθέτει το νοσοκομείο. Στα τακτικά εξωτερικά ιατρεία εξυπηρετούνται ημερησίως 220-230 πολίτες, χωρίς καμία απολύτως αναμονή. Οι υπηρεσίες τις οποίες το Νοσοκομείο Αγίου Νικολάου υποχρεούται να προσφέρει πέραν της πρωτοβάθμιας φροντίδας χαρακτηρίζονται ως «Βασική δευτεροβάθμια παροχή υπηρεσιών υγείας» και αφορούν:

  • Κάλυψη των αναγκών υγείας στο σύνολο των βασικών ειδικοτήτων. 
  • Επικουρική κάλυψη αναγκών σε μη ανεπτυγμένες ειδικότητες, που αντιμετωπίζονται από τα Νοσοκομεία Βενιζέλειο – ΠΕ.Π.Α.Γ.Ν.Η.
  • Διακομιδές ασθενών μόνο για εξειδικευμένη παροχή υπηρεσιών και για μη υπάρχουσες ειδικότητες με συγκεκριμένο αιτιολογικό.

Β. Ανθρώπινο δυναμικό

  •  Ιατρικό προσωπικό: Υπηρετούν 47 Ιατροί του Ε.Σ.Υ. και 11 Επικουρικοί, που καλύπτουν κενές οργανικές θέσεις. Βρισκόμαστε σε αναμονή κρίσεων για κάλυψη οργανικών θέσεων Δ/ντών Καρδιολογικού, Παιδιατρικού, Οφθαλμολογικού, Μικροβιο- λογικού Τμήματος και Δ/ντή Γαστρεντερολογίας. Οι διευθυντικές αυτές θέσεις καλύπτονται σήμερα με αναπληρωτές Διευθυντές. Εκτός από τους παραπάνω υπηρετούν και 34 Ειδικευόμενοι, έτσι ο συνολικός αριθμός των Ιατρών είναι 92. 
  • Διοικητικό προσωπικό: Η υφιστάμενη δύναμη σε διοικητικό προσωπικό είναι 125 υπάλληλοι. Υπάρχουν κάποιες ελλείψεις ιδιαίτερα σε εξειδικευμένο προσωπικό. Την κάλυψη αυτών έχουμε ζητήσει και περιμένουμε την ικανοποίηση του αιτήματός μας.
  • Νοσηλευτικό προσωπικό: Υπηρετούν σήμερα 156 Νοσηλευτές/τριες. Είναι η υπηρεσία στην οποία βρήκαμε τα περισσότερα κενά και περιοδικά τα κλύπταμε με συμβασιούχους ορισμένου χρόνου και επικουρικά με άτομα του προγράμματος stage. Την περίοδο αυτή είναι γεγονός ότι οι ελλείψεις σε νοσηλευτικό προσωπικό είναι περισσότερες. Αυτό οφείλεται σε δύο λόγους: Ο ένας ότι έληξε η θητεία πολλών από τις παραπάνω αναφερόμενες κατηγορίες νοσηλευτών και ο δεύτερος ο μεγάλος αριθμός αναρρωτικών αδειών και αδειών κύησης και λοχείας (η δεύτερη περίπτωση είναι ευχάριστη). Αυτός άλλωστε είναι και ο λόγος για τον οποίο μετά από εισήγηση του Επιστημονικού Συμβουλίου και της Επιτροπής Χειρουργείου το Διοικητικό Συμβούλιο αποφάσισε να μη γίνονται χειρουργικές επεμβάσεις σε χρόνια περιστατικά από 10-30 Απριλίου και να αντιμετωπίζονται μόνο όλα τα έκτακτα και επείγοντα. Σήμερα όμως βρισκόμαστε στην πολύ ευχάριστη θέση να ανακοινώσουμε την πρόσληψη 7 νοσηλευτριών και 1(μιας) Ιατρικών εργαστηρίων με σύμβαση ορισμένου χρόνου, οι οποίες ανέλαβαν ήδη υπηρεσία. Το σημαντικό όμως είναι ο διορισμός 14 μόνιμων Νοσηλευτών/τριών, 11 Τ.Ε. και 3 Δ.Ε.

    Έχουμε πλέον τον οριστικό πίνακα διοριστέων και βρισκόμαστε στο τελευταίο στάδιο τυπικών διαδικασιών για να αναλάβουν υπηρεσία. χρόνος αυτός εκτιμούμε και όπως μας διαβεβαιώνουν οι υπηρεσίες, δε θα είναι μεγαλύτερος των δύο μηνών. Εκτός όμως από αυτούς, σήμερα πήραμε και ένα άλλο πίνακα διοριστέων, που είναι και αυτός τελικός, για 11 Νοσηλευτές/τριες Τ.Ε. αποτέλεσμα προηγούμενου διαγωνισμού, όπου και γι΄ ατούς ο χρόνος για να αναλάβουν υπηρεσία είναι ο ίδιος, όπως και στους παραπάνω, δηλαδή οι δύο μήνες περίπου.

    Έτσι ο αριθμός των μονίμων Νοσηλευτών/τριών που θα προστεθεί στο δυναμικό της Νοσηλευτικής υπηρεσίας είναι 25 (εικοσιπέντε), 22 Τ.Ε. και 3 Δ.Ε. Σ΄ αυτούς, αν προσθέσουμε και τους 7 συμβασιούχους ορισμένου χρόνου, που ήδη ανέλαβαν υπηρεσία, ο αριθμός του νοσηλευτικού προσωπικού θα έχει αυξηθεί κατά 32 άτομα. Μετά από αυτό η Διοίκηση αισθάνεται ιδιαίτερη ικανοποίηση, διότι ένα χρόνιο πρόβλημα, που ήταν η σημαντική έλλειψη νοσηλευτικού προσωπικού, αποτέλεσμα αδιαφορίας άλλων στο παρελθόν, βρίσκει λύση στο μεγαλύτερό του βαθμό.

    Η ικανοποίηση της Διοίκησης είναι μεγάλη, γιατί αυτό είναι το αποτέλεσμα μιας προσπάθειας, την οποία κατέβαλε από την πρώτη ημέρα της ανάληψης των καθηκόντων της. Είμαι όμως υποχρεωμένος να επισημάν και την ανταπόκριση την οποία είχα τόσο από τη Διοίκηση της Δ.Υ.Π.Ε, όσο και από το Υπουργείο, που χωρίς τη δική τους βούληση και κατανόηση, δε θα είχαμε αυτό το αποτέλεσμα. Το αποτέλεσμα αυτό είναι και η απάντηση σ΄ όλους εκείνους που κατά καιρούς για δικούς τους λόγους αμφισβήτησν όχι μόνο την προσπάθειά μας, αλλά ακόμη και την αξιοπιστία μας.
  • Μη Ιατρικό προσωπικό της Ιατρικής υπηρεσίας: Στην κατηγορία αυτή υπηρετούν 5 υπάλληλοι.

Γ. Νοσηλευτική Δραστηριότητα

Το σύνολο των νοσηλευθέντων κατά το 2005 ανήλθαν σε 8019, με ημέρες νοσηλείας 34465. Μέσος όρος ανά ασθενή 4,3 ημέρες και μέση κάλυψη της πληρότητας των κλινικών 72,63%. Οι τοκετοί που πραγματοποιήθηκαν είναι 583.Το σύνολο των χειρουργικών επεμβάσεων είναι 1509 και οι λαπαροσκοπικές επεμβάσεις 79.

Από τη Μονάδα Τεχνητού Νεφρού εξυπηρετούνται 57 ασθενείς αι έχουν γίνει 8785 αιμοκαθάρσεις. Έχουν γίνει από το Νοσοκομείο μας συνολικά 247 διακομιδές στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Ηρακλείου και Βενιζέλειο Γενικό Νοσοκομείο Ηρακλείου.

Από τα εξωτερικά Ιατρεία έχουν εξεταστεί συνολικά 74747 ασθενείς, εκ των οποίων οι 8019 έχουν εισαχθε για νοσηλεία. Από τα εργαστήρια του νοσοκομείου έχουν γίνει 952014 εξετάσεις, από τις οποίες οι ακτινολογικές εξετάσεις είναι 43406, ενώ οι μικροβιολογικές 908608. Λίστα αναμονής υπάρχει μόνο στις μαστογραφίες, στις αξονικές τομογραφίες και τους υπερήχους του Ακτινολογικού.

1) Σύντομος Απολογισμός Έργου

 Εκτός από τη χρηστή διαχείριση των οικονομικών, η οποία είχε ως αποτέλεσμα τη μείωση των δαπανών το 2005 κατά 1.553.787,76 € και την εξάλειψη του ελλείμματος που υπήρχε, σημαντικό είναι το έργο που επιτελέσθηκε την περίοδο αυτή και το οποο συνέβαλε στην αναβάθμιση της παρεχόμενης περίθαλψης από το Νοσοκομείο. Το έργο αφορά βελτίωση των υποδομών, προμήθεια σύγχρονου ιατροτεχνολογικού εξοπλισμού και την κάλυψη ιατρικών κενών.

Συγκεκριμένα:

  • Δώσαμε λύση στη διαχείριση των μολυσματικών αποβλήτων ου Νοσοκομείου. Ήταν ένα χρόνιο πρόβλημα. Απαλλάξαμε επιτέλους την πόλη του Αγίου Νικολάου και την ευρύτερη περιοχή από την επικίνδυνη ρύπανση που προκαλούσε η χρήση του πεπαλαιωμένου αποτεφρωτικού κλιβάνου του Νοσοκομείου. Η διαχείριση των επικίνδυνων αυτών αποβλήτων γίνετα σήμερα με τη μέθοδο της αποστείρωσης. 
  • Ανακαίνιση της Παθολογικής κλινικής. Είχε υποστεί μεγάλη φθορά λόγω παλαιότητας και οι συνθήκες που επικρατούσαν ήταν απαράδεκτες. Έτσι σήμερα η Παθολογική κλινική προσφέρει ανθρώπινες συνθήκες περίθαλψης.
  • Ανακαίνιση της Μονάδας Τεχνητού Νεφρού. Η Μ.Τ.Ν. λειτουργεί 14 χρόνια σε χώρο του Θεραπευτηρίου Χρονίων Παθήσεων Λασιθίου. Είχε περιέλθει σε πολύ κακή κατάσταση. Σήμερα μετά από μια καλή ανακαίνιση που έγινε, οι συνθήκες είναι τελείως διαφορετικές και η προσφορά της Μονάδας σημαντική. Στην ίδια Μονάδα δόθηκε λύση στην αποθήκευση σε κλειστό χώρο των διαλυμάτων και γενικά του υγειονομικού υλικού, διότι ήταν εκτιθέμενα σε κοινόχρηστο χώρο του Θεραπευτηρίου Χρονίων Παθήσεων Λασιθίου, με όποιους κινδύνους είχε αυτό, αφού η πλειοψηφία των τροφίμων του Θεραπευτηρίου είναι χαμηλής νοημοσύνης. 
  • Σημαντική παρέμβαση για βελτίωση του χώρου της Μ.Ε.Θ. και προμήθεια σύγχρονου εξοπλισμού για την καλύτερη περίθαλψη των ασθενών. 
  • Στατική ενίσχυση – ριζική ανακαίνιση και διαμόρφωση των χώρων ενός παλαιού κτιρίου (παλαιό Διοικητήριο) του Νοσοομείου για μεταφορά της Παιδιατρικής Κλινικής, η οποία επί χρόνια λειτουργεί μαζί με την Ουρολογική και Ω.Ρ.Λ. κλινική. Κατάσταση ανεπίτρεπτη και επικίνδυνη. Πιστεύουμε μέσα στο δεύτερο 10ημερο του Ιουνίου θα κάνουμε εγκαίνια και θα μπορέσουμε να λειτουργήσει. 
  • Σημαντικς παρεμβάσεις βελτίωσης των υποδομών στο χώρο του μαγειρείου, προμήθεια σύγχρονου εξοπλισμού, με βάση τις υποδείξεις συμβούλου για την εφαρμογή του H.A.C.C.P. 
  • Παρεμβάσεις στο χώρο του πλυντηρίου για βελτίωση των συνθηκών εργασίας. 
  • Επισκευή και εκσυγχρονισμός τεσάρων παλαιών ανελκυστήρων του Νοσοκομείου σύμφωνα με τους νέους κανονισμούς.
  • Εξωραϊσμός του αύλειου χώρου του Νοσοκομείου. Είχε τελείως εγκαταλειφθεί. Έχουν φυτευτεί αρκετά φυτά και έχει αλλάξει όψη. 
  •  Αγορά επιβατικού αυτοκινήτου Station Wagon για τις ανάγκες το Νοσοκομείου. Αντιμετωπίσθηκε έτσι μια απαράδεκτη και επικίνδυνη κατάσταση. Η διακίνηση αίματος, η μεταφορά φαρμάκων, υλικών και η μεταφορά του φαγητού από το Νοσοκομείο στη Μονάδα Τεχνητού Νεφρού εγίνοντο με ένα φορτηγάκι, το οποίο χρησιμοποιείτο και για μεταφορά ακαθάρτων ανικειμένων. 
  • Εγκατάσταση Δικτύου τηλεοράσεων για την τοποθέτηση των τηλεοράσεων, δωρεά του Αθήνα 2004 στους θαλάμους νοσηλείας. 
  • Εξεύρεση κλειστού αποθηκευτικού χώρου για τη φύλαξη ορών και άλλων υγειονομικών υλικών, τα οποία ήταν τοποθετημένα σε διαδρόμους του Νοσοκομείου αφύλακτα, με κίνδυνο της όποιας δολιοφθοράς. 
  • Τοποθέτηση και λειτουργία πλήρως δομημένου συστήματος καλωδίωσης ταχύτητας 100Mbps για τη μεταφορά δεδομένων. Υπάρχουν σε όλες τις υπηρεσίες σύγχρονα μηχανήματα για την εισαγωγή, διακίνηση, αποθήκευση δεδομένων ( πολογιστές, εκτυπωτές, servers κ.λ.π.). 
  • Ξεπερνώντας αρκετά προβλήματα γραφειοκρατικά, αλλά και με την αναμόρφωση της μελέτης που υπήρχε για την επέκταση του Νοσοκομείου, με την προσθήκη νέας πτέρυγας και του εξοπλισμού αυτής, φθάσαμε τον Οκτώβριο του 2005 στη Δημοπράτηση του ργου προϋπολογισμού 4.900.000 €.

    Μετά όμως την κατακύρωση από την Επιτροπή διαγωνισμού της Ν.Α.Η. Λασιθίου στη μειοδότρια κατασκευαστική Εταιρεία, υπήρξε ένσταση από άλλη Εταιρεία, που είχε αποκλειστεί για τυπικούς λόγους και την οποία κέρδισε. Όμως μετά από αυτό η πρώτη Εταιρεία προσέφυγε στο Συμβούλιο Επικρατείας, κάτι που θα έχει ως αποτέλεσμα σημαντική καθυστέρηση στην εκτέλεση του έργου. 
  • Προμήθεια Ιατροτεχνολογικού Εξοπλισμού. Σημαντική είναι η προμήθεια σύγχρονου ιατροτεχνολογικού εξοπλισμού σε μονάδες και τμήματα του Νοσοκομείου, η οποία σε συνδυασμό με την επιστημονική επάρκεια μεγάλου αριθμού Ιατρών συμβάλλει στην παροχή υψηλού επιπέδου υπηρεσιών υγείας στον πολίτη. 
  • Κάλυψη κενών Ιατρικών θέσεων με επικουρικούς Ιατρούς, νέους επιστήμονες με όρεξη για προσφορά.

 2) Προβλήματα – Προγραμματισμός του 2006

  • Ανακαινίσεις. Για το 2006 προβλέπουμε την ανακαίνιση της Ορθοπεδικής και Ουρολογικής κλινικής. Υπάρχει έγκριση του Διοικητικού Συμβουλίου. Η κατάσταση που υπάρχει σήμερα δεν είναι τόσο καλή, λόγω παλαιότητας και η ανακαίνιση είναι απαραίτητη. Όπως απαραίτητο είναι να βαφεί εξωτερικά το Νοσοκομείο. 
  • Η αναθεώρηση του Οργανισμού του Νοσοκομείου. Από τις πρώτες επιδιώξεις μας για το 2006 είναι η αναθεώρηση του Οργανισμού του Νοσοκομείου. Επισημαίνουμε ότι ο υφιστάμενος οργανισμός έχει συνταχθεί το 1986 έχει πολλά κενά και δεν καλύπτει σήμερα τις ανάγκες ενός Γενικού Νοσοκομείου, με δεδομένο μάλιστα ότι το Νοσοκομείο έχει αναπτυχθεί σημαντικά σε υποδομές, καινούρια τμήματα και αυξάνει συνεχώς τα παραγωγικά του στοιχεία. 
  • Ενίσχυση φέροντος οργανισμού του παλαιού κτιρίου. Ο φέρων οργανισμός του παλαιού κτιρίου του νοσοκομείου που στεγάζει τις κλινικές και έχει κατασκευαστεί το 1988 θα πρέπει να ενισχυθεί. Η προ 3τίας μελέτη απέδειξε ότι οι συνολικές αντοχές του κτιρίου ευρίσκονται σε οριακή κατάσταση, με βάση τον αντισεισμικό κανονισμό της εποχής εκενης.

    Η μελέτη των ενισχύσεων έχει ανατεθεί από τη ΔΕ.Π.Α.Ν.Ο.Μ. στο Ε.Μ. Πολυτεχνείο (καθηγητή κ.Καρύδη) και είχε ολοκληρωθεί. Χρειάστηκε όμως να γίνει επικαιροποίηση και συμπλήρωσή της σε σημεία, που το Νοσοκομείο μας έχει αναφερθεί εγγράφως και βρισκόμαστε σε αναμονή της έγκρσής της.

    Επιδιώκουμε και πιστεύουμε ότι θα καταφέρουμε μέχρι το τέλος Ιουλίου να λειτουργήσει και το Τμήμα Επειγόντων Περιστατικών του Νοσοκομείου, ώστε με αυτό να έχουμε τη δυνατότητα καλύτερης εξυπηρέτησης και των τουριστών, ο αριθμός των οποίων, όπως γνωρίζετε, είναι μεγάλος στην περιοχή μας την περίοδο του καλοκαιριού. Τελειώνοντας, παρά την ικανοποίηση που αισθάνομαι για το έργο που έχει επιτελεσθεί αυτό το διάστημα, αποτέλεσμα του οποίου είναι η αναβάθμιση της παρεχόμενης περίθαλψης προς τους πολίτες, εντούτοις πιστεύω ότι υπάρχουν περιθώρα βελτίωσης για καλύτερη παροχή υπηρεσιών υγείας.

    Προς αυτήν την κατεύθυνση θα συνεχίσω να καταβάλλω κάθε προσπάθεια, αυτός άλλωστε είναι και ο στόχος μου. Οι πολίτες του Νομού Λασιθίου το δικαιούνται. Θα ήταν όμως παράληψη, αν αυτήν την ώρα δεν εκφράσω τις θερμές μου ευχαριστίες προς το Διοικητικό Συμβούλιο για την άριστη συνεργασία που είχαμε και έχουμε.

    Στη Διεύθυνση Ιατρικής, Διοικητικής και Νοσηλευτικής Υπηρεσίας, καθώς και σ΄ όλο το προσωπικό του Νοσοκομείου, το οποίο στη μεγάλη του πλειοψηφία με συνείδηση και συναίσθηση ευθύνης υπερβάλλντας εαυτόν, αρκετές φορές έχει συμβάλει σημαντικά στο αποτέλεσμα αυτής της προσπάθειας.

Ο ΔΙΟΙΚΗΤΗΣ ΓΝΑΝ

ΠΑΝΟΣ Ε. ΣΠΑΘΑΡΑΚΗΣ

Print Friendly, PDF & Email

Από manos