Απολογισμός δράσεων  Δ.Ο.Κ.Α.Σ., παράδοση διοίκησης
Σητεία τη νύχτα

Με έγγραφο απολογισμό παρέδωσε τη διοίκηση του Δ.Ο.Κ.Α.Σ., ο Λεωνίδας Τερζής δίδοντας τον στη δημοσιότητα.

Κύριε Δήμαρχε , συνδημότες και συνδημότισσες, το 2019 ήταν   μία ιδιαίτερα  αποδοτική χρονιά, για τον ΔΟΚΑΣ, αποτέλεσμα  μίας μεγάλης προσπάθειας που καταβάλλεται τα τελευταία χρόνια. Θεωρούμε ότι το 2019 καταφέραμε να πράξουμε και παράξουμε περισσότερο έργο και αποτέλεσμα σε σχέση με τις δυνατότητες που έχει το νομικό πρόσωπο. Η οικονομική κατάσταση του ΔΟΚΑΣ είναι πολύ καλή.

 Το χρηματικό υπόλοιπο  που βρίσκεται κατατεθειμένο σε τραπεζικούς λογαριασμούς ανέρχεται σε 264.760,06 ευρώ  , ενώ οι υποχρεώσεις ανέρχονται σε μόλις  50.118,46 ευρώ .

Ας μην ξεχνάμε ότι όλες οι δραστηριότητες εξωστρέφειας και το κοινωνικό πρόσωπο του Δήμου, συνδέονται  με τις δραστηριότητες του ΔΟΚΑΣ, παράλληλα μέσα από τις δράσεις του αναδεικνύονται   τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά που έχει η περιοχή μας, στον  πολιτιστικό και  πολιτισμικό τομέα. 

      Στην πρώτη συνεδρίαση του διοικητικού συμβουλίου για το 2018 , ανακηρύξαμε  έτος Βιτσέντζου Κορνάρου , ενώ σχεδιάσαμε , συνεργαστήκαμε και συγχρηματοδοτήσαμε την πολυπληθή  μουσικοθεατρική  παράσταση «ΕΡΩΤΟΚΡΙΤΟΣ» στην οποία έλαβε μέρος η Φιλαρμονική του δήμου Σητείας σε σκηνοθεσία του κυρίου Νάσου Ζαγκότη και μουσικής επιμέλειας του κυρίου Γεωργίου Φουρναράκη.

      Διαβουλευτήκαμε με φορείς , συλλόγους και μεμονωμένους εθελοντές για τον σχεδιασμό και την υλοποίηση δράσεων τόσο για το έτος Κορνάρου όσο και για τις αποκριάτικες  εκδηλώσεις  του δήμου Σητείας . 

       Ήμασταν αρωγοί και συνεργάτες στις Καρναβαλικές εκδηλώσεις , στην Μουσική της Φωτιάς με τον Σύλλογο Φίλων  Μουσικής  , στην Λευκή Νύχτα με τον Εμπορικό Σύλλογο  , οργανώσαμε την Τσικνοπέμπτη , συνεργαστήκαμε για την διοργάνωση στο Κυνήγι του Κρυμμένου Θησαυρού των μικρών αλλά και των μεγάλων και ολοκληρώσαμε τις δράσεις των αποκριών με την μεγάλη καρναβαλική παρέλαση.

       Ενισχύσαμε οικονομικά στο πλαίσιο της συνδιοργάνωσης , φορείς και συλλόγους  όπως τον Σύλλογο Φίλων Νοσοκομείου , το Λύκειο Ελληνίδων , το Πολιτιστικό Αργαστήρι «ΔΪΚΤΥΝΑ», τον Προοδευτικό Σύλλογο Σητείας, το θέατρο Σητείας  , τον Σύλλογο Φίλων Μουσικής  , κ.α, ενώ σε συνεργασία με τον ΟΑΣ συμμετείχαμε ενεργά στην υλοποίηση του 1ου  και 2ου  Παιδικού Φεστιβάλ που έλαβε χώρα στην πόλη της Σητείας για τρεις ημέρες .

       Προχωρήσαμε στην ονοματοδοσία των σκαλοπατιών στην παλαιά πόλη με ονόματα ηρώων από τον Ερωτόκριτο σε συνεργασία με το Λύκειο Ελληνίδων και τον Σύλλογο Φίλων Μουσικής Σητείας .

      Κοινωνήσαμε  το πολιτιστικό υπόβαθρό και την κουλτούρα της περιοχής μας με την συνδιοργάνωση του ΟΑΣ , του Μεσογειακού Φεστιβάλ, το οποίο μεταδιδόταν ζωντανά  πανελλαδικά από την ΕΡΤ3 , ΕΡΤ, .Φωνή της Ελλάδος, δεύτερο Πρόγραμμα , ΕΡΤ Ηράκλειου, ΕΡΤ Χανίων.

      Θεσπίσαμε την συνεχή  δεκαπενθήμερη λειτουργία του χριστουγεννιάτικου χωριού με δράσεις που απευθύνονταν στο μέλλον την χώρας μας ,τα παιδιά, με την συμμετοχή μεμονωμένων εθελοντών , προμηθευτήκαμε χριστουγεννιάτικο δέντρο και το τοποθετήσαμε σε περίοπτη θέση στην  κεντρική πλατειά .

     Συνδέσαμε την έναρξη των εκδηλώσεων και την φωταγώγηση του δέντρου με την παρουσία της Μαρίας Μπελιμπασάκη και της Ελευθερίας Πετρουλάκη , τιμώντας τις παράλληλα για τις αθλητικές τους επιτυχίες .

    Επισκεφτήκαμε τα χωρία του δήμου Σητείας με τμήμα της Φιλαρμονικής για την παρουσίαση της μουσικής του Ερωτόκριτου.

   Με αρωγό τον ΟΑΣ σχεδιάσαμε την έλευση του καναλιού της βουλής και της εκπομπής του δημοσιογράφου Χρήστου Μυλωνά «από τόπο σε τόπο».

   Το 2018 φιλοξενήσαμε στον τεχνοχώρο πλήθος εικαστικών εκθέσεων και παρουσιάσεων.

    Στοχεύσαμε στην βελτίωση των υλικοτεχνικών υποδομών , με την υποβολή πρότασης στο leader για την προμήθεια εξοπλισμού για τις πολιτιστικές εκδηλώσεις προϋπολογισμού 50.000 ευρώ.   

    Επίσης , ο  ΔΟΚΑΣ προχώρησε στην τοποθέτηση τριών πυλώνων  φωτισμού στο δημοτικό στάδιο Σητείας προκειμένου για την απρόσκοπτη λειτουργία του και κατά τις νυχτερινές ώρες . Επιπρόσθετα προμηθευτήκαμε νέες εστίες για το δημοτικό στάδιο της πόλης ώστε να εναρμονιστούμε με τις οδηγίες τις UEFA.

     Διοργανώσαμε  σε συνεργασία με την Ιερά Μητρόπολη Ιεραπύτνης και Σητείας και  την Περιφερειακή Ενότητα Λασιθίου, τον αγώνα δρόμου σε δημόσια οδό του Γεωπάρκου της Σητείας με την συμμετοχή περισσότερων από 800 μικρών και μεγάλων αθλητών , τονώνοντας τον θεματικό αθλητικό τουρισμό της περιοχής μας.

    Ο ΔΟΚΑΣ λειτουργεί σε συνεργασία με τις κοινωνικές υπηρεσίες το πολύ σημαντικό πρόγραμμα «Βοήθεια στο Σπίτι». Εξυπηρετούμε ένα πολύ μεγάλο αριθμό συμπολιτών μας παρέχοντας υπηρεσίες πρωτοβάθμιας υγειονομικής περίθαλψης και υποστήριξης οικιακής στους συμπολίτες μας που χρίζουν ανάγκης κι είναι ενταγμένοι -ή όχι- στο πρόγραμμα, αντλώντας  χρηματοδότηση από την ΕΕΤΑΑ για την μισθοδοσία των Υπαλλήλων 215.807,74 ευρώ και 5.395 ευρώ για την προμήθεια φαρμάκων .

     Υπό την εποπτεία του ΔΟΚΑΣ  τίθενται και οι Παιδικοί Σταθμοί Σητείας και Παλαικάστρου. Το 2018 εξασφαλίσαμε την χρηματοδότηση 50.000 ευρώ για την δημιουργία δεύτερου παιδικού σταθμού στην οδό πλαστήρα δυναμικότητας 25 νηπίων, τον οποί και λειτουργούμε . Προχωρήσαμε στον προγραμματισμό προσλήψεων δύο βρεφοκόμων για τις ανάγκες των σταθμών και ολοκληρώσαμε την διαδικασία του διαγωνισμού .

Στην διάθεση του ΔΟΚΑΣ υπάρχει πίστωση 30.086,60 ευρώ για παρεμβάσεις στον παιδικό σταθμό στην Οδό Γεννηματά την οποία διεκδίκησε από το ΥΠΕΣ.

       Σε συνεργασία με τον δήμο σχεδιάσαμε  και ο δήμος με την σειρά  δημοπράτησε την  βελτίωση των κτιριακών δομών του ΚΕΓΕ για την  δημιουργία Κέντρου Δημιουργικής Απασχόλησης ΑΜΕΑ προϋπολογισμού 135.000 ευρώ. Τα έργα είναι σε εξέλιξη και αναμένεται να παραδοθούν άμεσα .

Ενώ υποβληθεί στο leader πρόταση για την δημιουργία ενός ακόμα παιδικού σταθμού στον Γούδουρα.

     Επιτύχαμε  καλύτερες  συνθήκες  για την λειτουργία του ΚΑΠΗ αλλά  και δράσεων για την τρίτη ηλικία., όπως είναι γνωστό, δημιουργήσαμε και την χορωδία του ΚΑΠΗ. Παράλληλα συνδέσαμε και φιλοξενούμε κτιριακά τις νεοϊδρυθείσες δομές του Κέντρου Κοινότητας και Κοινωνικού Παντοπωλείου με Χρηματοδότηση από το Ευρωπαικούς πόρους.

    Μία άλλη σημαντική δομή του ΔΟΚΑΣ είναι το Ωδείο, που εκδίδει και τίτλους σπουδών. Καταγράφει μάλιστα ανάπτυξη δράσεων, μεταξύ αυτών και η νεοσύστατη χορωδία του.

     Άλλωστε το Ωδείο, προβάλει και αξιοποιεί το πολιτιστικό και πολιτισμικό υπόβαθρο της περιοχής.

    Αξιοποιήσαμε την πείρα των δύο προηγούμενων ετών από την διοργάνωση της Καλοκαιρινής Εκστρατείας Ανάγνωσης και Δημιουργικότητας της Εθνικής Βιβλιοθήκης  και ανταποκρινόμενος στην ανάγκη για δημιουργική έκφραση και ψυχαγωγία των παιδιών της πόλης και υλοποιήσαμε και το 2018 την ΚΕ το καλοκαίρι που μας πέρασε.

    Συστήσαμε την Λέσχη ανάγνωσης της Δημοτικής Βιβλιοθήκης , προκειμένου η δομή να προσφέρει διευρυμένες δημιουργικές και εκπαιδευτικές δράσεις   προς τα παιδιά με επέκταση της λειτουργίας της και τις απογευματινές ώρες  και φροντίσαμε για την στελέχωση  της με προσωπικό .

       Ένα άλλο μεγάλο κεφάλαιο για το ΔΟΚΑΣ είναι πλέον το Παγκόσμιο  Γεωπάρκο UNESCO  Σητείας. Πρόκειται για μία πολύ ισχυρή δομή, νέα, ουσιαστική. Από το 2015 είμαστε ενταγμένοι στο παγκόσμιο δίκτυο και τελούμε υπό την αιγίδα της Unesco. Μία πολύ σημαντική αναγνώριση για την περιοχή μας που θα αποτελέσει την ναυαρχίδα της ανάπτυξης και της προβολής για την περιοχή της Σητείας.

     Μέσα από τη δομή του Γεωπάρκου, το 2019 συμμετείχαμε  προβάλλοντας την περιοχή σε εκθέσεις στο εξωτερικό αλλά και στα συνέδρια του ευρωπαϊκού και παγκόσμιου δικτύου, προκειμένου να επικοινωνήσουμε τις δυνατότητες και τις ευκαιρίες που μπορεί να έχει ένας επισκέπτης ερχόμενος στην Σητεία. Επίσης συμμετείχαμε  με το ελληνικό φόρουμ των Γεωπάρκων στο πρώτο συνέδριο των Γεωπάρκων της Ελλάδας και της Κύπρου που έγινε  το Μάιο του 2018 στην Αθήνα στο Υπουργείο Εξωτερικών.

     Στοχεύουμε σε δράσεις που θα προβάλουν σε συνεργασία με το  Υπουργείου Πολιτισμού και τον ΕΟΤ τις περιοχές που τελούν υπό την αιγίδα της Unesco.

     Επεξεργαστήκαμε  τις προτάσεις που θα υποβάλλουμε στο πλαίσιο της ΟΧΕ σε συνεργασία με την Περιφέρεια Κρήτης και τις άλλες δύο περιοχές Unesco στην Κρήτη, τον Ψηλορείτη και την Σαμαριά προκειμένου να υλοποιήσουμε έργο 10.350. 000 ευρώ  για την ανάδειξη, την προβολή, την κοινή σήμανση, την ανάπτυξη αυτών των περιοχών . Η πρόσκληση για την υποβολή προτάσεων έχει εκδοθεί και καI τις εκτιμήσεις μας αναλογούν στην περιοχή μας περίπου 3.000.000 ευρώ .

     Προχωρήσαμε στην σύνταξη των συμφώνων ποιότητας του Γωπάρκου  για τις συνεργαζόμενες επιχειρήσεις με τον ΔΟΚΑΣ , προκειμένου τα προϊόντα και  οι υπηρεσίες να αποκτήσουν την υπεραξία που θα τους αποδώσει η σήμανση του Γεωπάρκου και σας παραδίδουμε 25 συνεργαζόμενες επιχειρήσεις .

     Το πολύπλευρο και πολυσχιδές αντικείμενο του ΔΟΚΑΣ δεν θα μπορούσε να υλοποιηθεί χωρίς την αμέριστη υποστήριξη και συμμετοχή φορέων και εθελοντών , αλλά και την προσπάθεια των υπάλληλων του νομικού προσώπου, τους οποίου ευχαριστώ προσωπικά.

     Επιζητούσαμε  πάντα την συνεργασία διότι πρέπει να λειτουργούμε με συνοχή για να μπορέσουμε να παράγουμε το αποτέλεσμα που επιθυμούμε.

 Μέλημα  μας ήταν πάντα   η συστράτευση   δυνάμεων από όλες τις πλευρές, ακόμα κι όταν οι ομάδες που συστήνονται είναι ετερόκλητες. Είναι πάντοτε προς όφελος της τοπικής κοινωνίας.

                                                                                                Σητεία 19/09/2019

                                                                                                Λεωνίδας Τερζής

Print Friendly, PDF & Email

Από giorgos