Τσόκας, Αθανασάκη, Ρεγκούζας, Ντολαψάκης

Από την υπογραφή

Υπεγράφη τη Τετάρτη (14/11) το μνημόνιο συνεργασίας για τη μελέτη «Αποτύπωση Υφιστάμενης Κατάστασης και Διαμόρφωση Προτάσεων, με στόχο την Ανάπτυξη της Περιφέρειας Κρήτης» στα γραφεία της Περιφέρειας Κρήτης από τον Γενικό Γραμματέα κ. Σεραφείμ Τσόκα και εκπροσώπους του ΤΕΙ Κρήτης, του Επιμελητηρίου Ηρακλείου και της ICAP.
Αξίζει να σημειωθεί ότι τα συμπεράσματα της μελέτης θα παρουσιαστούν στο Αναπτυξιακό Συνέδριο Κρήτης 16-18 Νοεμβρίου 2007 που διοργανώνει το Επιμελητήριο Ηρακλείου με την συμβολή και της Περιφέρεια Κρήτης.

«Η αποτύπωση της υφιστάμενης κατάστασης και διαμόρφωση Προτάσεων, με στόχο την Ανάπτυξη της Περιφέρειας Κρήτης είναι γεγονός» δήλωσε ο Γ.Γ. της Περιφέρειας Κρήτης κ. Σεραφείμ Τσόκας.
Η Περιφέρεια Κρήτης, το ΤΕΙ, το Επιμελητήριο Ηρακλείου και η ICAP, είπε, εντόπισαν αξιοσημείωτα πεδία συνεργασίας και για αυτό προχωρούμε στο μνημόνιο. Μάλιστα υπάρχουν σημαντικά καταγεγραμμένα στοιχεία τόσο από πρόσφατες μελέτες που εκπονήθηκαν και αφορούν σημαντικούς τομείς ανάπτυξης της περιφέρειας Κρήτης, όσο και από στοιχεία που τηρούν και αφορούν την επιχειρηματικότητα και γενικότερα την προοπτική ανάπτυξης της Περιφέρειας και αυτά θα αναδειχθούν.
Παράλληλα διαπιστώσαμε, όπως τόνισε, την ανάγκη ύπαρξης επικαιροποιημένων στοιχείων σε μια ενοποιημένη έρευνα-οδηγό η οποία θα μπορεί να χρησιμοποιηθεί από μελετητές αλλά και στελέχη επιχειρήσεων και οργανισμών τόσο κατά τη συγγραφή τεχνικών δελτίων για την ένταξη σε ευρωπαϊκά προγράμματα, όσο και κατά την κατάρτιση προγραμματισμού και σχεδιασμού των μελλοντικών τους δράσεων.
Η Περιφέρεια Κρήτης,
επισήμανε, αντιλαμβάνεται την ανάγκη ύπαρξης και της δυνατότητας διάθεσης δεδομένων, που αφορούν στο νησί, σε οργανωμένη και έγκυρη μορφή, για την ενημέρωση του πολίτη και μετέχει σ αυτήν την προσπάθεια.
Ως πεδίο συνεργασίας της συμφωνίας μας ορίζεται:

  • Η παροχή ευχερώς διαθέσιμων υφιστάμενων δεδομένων – μελετών από: την Γενική Γραμματεία της Περιφέρειας Κρήτης, το Επιμελητήριο Ηρακλείου, και το ΤΕΙ Κρήτης, για την δημιουργία μελέτης με τίτλο «Αποτύπωση της Υφιστάμενης Κατάστασης και Διαμόρφωση Προτάσεων, με στόχο την Ανάπτυξη της Περιφέρειας Κρήτης».
  • Η εκπόνηση μελέτης με τίτλο: «Μελέτη Αποτύπωσης Υφιστάμενης Κατάστασης και Διαμόρφωση Προτάσεων, με στόχο την Ανάπτυξη της Περιφέρειας Κρήτης» από την εταιρεία ICAP Α.Ε. τα περιεχόμενα της οποίας αποτελούν αναπόσπαστο τμήμα του μνημονίου.

Εδώ θα πρέπει να τονίσω ότι η Κρήτη εξακολουθεί να αποτελεί προτεραιότητα στο έργο και στην πολιτική της Κυβέρνησης ώστε να ενδυναμώσει τη θέση της, ως κόμβος δημιουργίας και ανάπτυξης στην Ελλάδα και στην ευρύτερη περιοχή της Νοτιοανατολικής Μεσογείου.
Είναι κυβερνητική επιλογή να αξιοποιήσουμε κάθε ευκαιρία, δήλωσε, ώστε η Κρήτη και οι άνθρωποί της να βαδίσουν στο μέλλον με περισσότερη αυτοπεποίθηση, απαντώντας δυναμικά στις προκλήσεις της νέας εποχής.
Δίνουμε έμφαση σε δράσεις και πρωτοβουλίες που αποσκοπούν στο να αποκτήσει το νησί μια πραγματικά ανταγωνιστική οικονομία, με πιο ποιοτικές υπηρεσίες και προϊόντα, και προς αυτή την κατεύθυνση είναι το μνημόνιο
, κατέληξε ο κ. Τσόκας.

Η πρόεδρος του ΤΕΙ Κρήτης κ. Χαρά Αθανασάκη τόνισε ότι «Ξέρετε ότι το ΤΕΙ της Κρήτης, το μεγαλύτερο ίδρυμα Ανώτατης Εκπαίδευσης της Περιφέρειας της Κρήτης ενδιαφέρεται και συμβάλλει στην ανάπτυξη της Περιφέρειας και της χώρας γενικότερα. Στα πλαίσια αυτά θέλουμε το επιστημονικό δυναμικό μας η εμπειρία μας, και οι φοιτητές μας να τεθούν στην υπηρεσία των φορέων της Περιφέρειας. Επομένως, σε αυτήν την πολιτική που σταθερά υπηρετούμε προκύπτει και η σημερινή συνεργασία μεταξύ του Επιμελητηρίου, της Περιφέρειας, και της ICAP που πάλι έχει για στόχο την μελέτη των αναπτυξιακών προοπτικών της περιφέρειας».

Ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Ηρακλείου κ. Νικήτας Δολαψάκης επισήμανε ότι «Η συνεργασία που προέκυψε από τους φορείς που προαναφέρθηκαν είναι ιδιαίτερα σημαντική γιατί θα συνοψίσουμε όλες τις μελέτες οι οποίες μέχρι σήμερα υπήρχαν, επικυροποιούνται, με την συνεργασία της ICAP που θεωρούμε ότι είναι ο πλέον αξιόλογος επιστημονικός φορέας στον τομέα αυτό. Θα μπορέσουμε να υλοποιήσουμε ένα όραμα για την Κρήτη. Για το σκοπό αυτό σήμερα υπογράφουμε το μνημόνιο αυτό συνεργασίας. Ήδη βρίσκεται σε εξέλιξη αυτή η μελέτη, τα πρώτα συμπεράσματα της μελέτης θα παρουσιαστούν στο Αναπτυξιακό Συνέδριο Κρήτης που διοργανώνει το Επιμελητήριο Ηρακλείου με την συμβολή και της Περιφέρειας Κρήτης και νομίζω ότι όλοι θα είμαστε εκεί εν αγωνία για να ακούσουμε τα πρώτα συμπεράσματα αυτής της μελέτης».

Ο κ. Βασίλης Ρεγκούζας, Δ/ντης Συμβουλευτικών Υπηρεσιών της ICAP, τόνισε μεταξύ άλλων ότι «Πριν λίγους μήνες, η Περιφέρεια, το ΤΕΙ, το Επιμελητήριο, μας ανέθεσαν 3 μελέτες, τις οποίες ολοκληρώσαμε και παραδόθηκαν. Υπήρχε ένας κοινός προβληματισμός και από τους τρεις φορείς τι θα μπορούσε επιπρόσθετα αυτών των μελετών να γίνει. Και εκεί συμφωνήσαμε, είπε, να εκπονήσουμε μια μελέτη χωρίς κανένα επιπρόσθετο κόστος που έχει αντικείμενο την διερεύνηση της επιχειρηματικής δραστηριότητας και της καινοτομίας στην Περιφέρεια Κρήτης. Προτάσεις, προϋποθέσεις ανάπτυξης. Πιστεύουμε ότι είναι ένα σημαντικό εργαλείο για οποιοδήποτε τραπέζι σχεδιάζει πολιτικές ανάπτυξης της Κρήτης. Είναι ένα βοήθημα και για τον Δημόσιο φορέα και για τον ιδιωτικό φορέα. Κάναμε μια επιπλέον πρωτογενή έρευνα. Από την έρευνα στις επιχειρήσεις υπάρχει η διάθεση και η επιθυμία των επιχειρήσεων να επενδύσουν στην ποιότητα. Είτε πρωτογενής τομέας είναι, είτε δευτερογενής, είτε τριτογενής . Όσον αφορά στο κομμάτι των υποδομών οι συγκοινωνίες που σημαίνει το κόστος μεταφοράς και το εθνικό δίκτυο είναι από τα κυριότερα προβλήματα. Οι υπηρεσίες που έχουν θετικές προοπτικές, τόνισε, είναι κυρίως υγεία, εκπαίδευση, μεταφορές, υπηρεσίες προς επιχειρήσεις. Υπάρχουν τρία σημεία για τα οποία είναι δυνατή η Κρήτη. Το 2006 η Κρήτη μετά την Αττική λόγω Αθήνας, και Κεντρική Μακεδονία λόγω Θεσσαλονίκης, είναι η πρώτη Περιφέρεια με την ίδρυση νέων επιχειρήσεων. Έχει την καλύτερη ηλικιακή διάρθρωση σε σχέση με την χώρα και από πλευράς ποσοστού δημοσίων δαπανών για ερευνά και τεχνολογική ανάπτυξη είναι πρώτη με βάση τα στοιχεία του 2003.

Διαβάστε την περίληψη του μνημονίσου σε μορφή word

Print Friendly, PDF & Email

Από manos