Από τις συναντήσεις Πέτσα στον Άγιο Νικόλαο
Πέτσας, Πλακιωτάκης, Αρναουτάκης

Οι πρώτες επαφές της επίσκεψης Πέτσα στη Κρήτη, είχαν να κάνουν με Ηράκλειο και Λασίθι. Στο Ηράκλειο συναντήθηκε με Περιφερειάρχη Κρήτης, δήμαρχο Ηρακλείου και προεδρείο της ΠΕΔ Κρήτης. Στο Ηράκλειο τέθηκαν μια σειρά θέματα που αφορούν ενότητα και δήμους.

Ο Υπουργός εμφανίστηκε συζητήσιμος στα θέματα που του έθεσαν οι δήμαρχοι, ειδικά στην έλλειψη προσωπικού. Απάντησε ότι θα δρομολογήσει ρυθμίσεις για να μπορέσουν οι δήμοι να προσλάβουν μόνιμο προσωπικό.

Το μεσημέρι ο αναπληρωτής Υπουργός Εσωτερικών βρέθηκε στην αντιπεριφέρεια Λασιθίου, παρουσία του υπουργού ναυτιλίας Γιάννη Πλακιωτάκη και του περιφερειάρχη Κρήτης Στ. Αρναουτάκη.

Παρόντες όλοι οι δήμαρχοι του νομού.

Στον αναπληρωτή υπουργό τέθηκαν θέματα υποστελέχωσης και προγραμμάτων έργων. Όπως είπε ο υπουργός η Κρήτη αποτελεί μία ιδιαίτερη περίπτωση, καθώς είχε φροντίσει να «τρέξει» γρήγορα και να εντάξει έργα, συνολικού ύψους άνω των 172 εκατ. ευρώ, στο πρόγραμμα «Φιλόδημος Ι». Για τον λόγο αυτό, όπως σημείωσε, θα υπάρξει η δέουσα ευελιξία στο πλαφόν των 316 εκατ. ευρώ που έχει τεθεί στο «Αντώνης Τρίτσης», είτε μέσω των εκπτώσεων στο πρόγραμμα των έργων που θα συμβασιοποιούνται, είτε μέσα από συνέργειες τόσο με το ΕΣΠΑ, όσο και με το Ταμείο Ανάκαμψης. «Το ποσό αυτό θα αναπτύσσεται δυναμικά. Δεν πρόκειται να τιμωρηθεί η Κρήτη. Εμβληματικά έργα που αφήνουν το αποτύπωμά τους στις τοπικές κοινωνίες και που σήμερα φαίνεται ότι δεν «χωρούν» στο πλαφόν, θα μπορέσουν τελικά να ενταχθούν».

Αναλυτικά όλο το δελτίο τύπου που εκδόθηκε από το Υπουργείο Εσωτερικών για τη πρώτη μέρα της επίσκεψης Πέτσα στη Κρήτη.

Αναπληρωτής Υπουργός Εσωτερικών, Στέλιος Πέτσας από την Κρήτη: «316 εκατ. ευρώ στην Κρήτη από το Πρόγραμμα “Αντώνης Τρίτσης” – Το ποσό διευρύνεται δυναμικά»

Οι θεσμικές και αναπτυξιακές προτεραιότητες των φορέων της Τοπικής Αυτοδιοίκησης Α’ και Β’ Βαθμού, καθώς και τα χρηματοδοτικά εργαλεία που έχουν στη διάθεσή τους οι Δήμοι και οι Περιφέρειες, προκειμένου να υλοποιήσουν άμεσα έργα υψηλής προτεραιότητας, με πολλαπλασιαστικά οφέλη για τους κατοίκους, τέθηκαν στις συναντήσεις του Αναπληρωτή Υπουργού Εσωτερικών, Στέλιου Πέτσα, την πρώτη ημέρα της τριήμερης επίσκεψής του, στην Κρήτη.

Πρώτος σταθμός της περιοδείας του Αναπληρωτή Υπουργού Εσωτερικών ήταν η Περιφέρεια Κρήτης, στο Ηράκλειο, όπου ο κ. Πέτσας συναντήθηκε με τον Περιφερειάρχη, κ. Σταύρο Αρναουτάκη.

Ιδιαίτερη μνεία έγινε στο πρόγραμμα «Αντώνης Τρίτσης» και στα έργα που έχουν ήδη υποβληθεί και υλοποιούνται ή πρόκειται να υποβληθούν το επόμενο διάστημα. Όπως τόνισε ο Αναπληρωτής Υπουργός Εσωτερικών, «πρόκειται για έργα αναπτυξιακά, αλλά και έργα, τα οποία προστατεύουν και το περιβάλλον και τους ανθρώπους -αντιπλημμυρικά, αρδευτικά, αποχέτευσης, πράσινης αστικής ανάπλασης- με τα οποία αλλάζουμε την καθημερινότητα των πολιτών και  αμβλύνουμε τις συνέπειες των φυσικών καταστροφών στο μέλλον».

«Πρέπει να δουλεύουμε όλοι μαζί ενωμένοι και για να φέρουμε εις πέρας το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα», σημείωσε ο  κ. Πέτσας.

Επί τάπητος βρέθηκε, επίσης, η αποκατάσταση των ζημιών που προκλήθηκαν από τη θεομηνία που έπληξε το νησί, τον Νοέμβριο. «Περιφέρεια, Δήμοι και κεντρική Κυβέρνηση προχωράμε μαζί και είμαστε δίπλα σε όλους όσοι πλήττονται. Όπου υπάρχουν μεμονωμένα αιτήματα από Δήμους, θα συνεχίσουν να ικανοποιούνται. Έχουμε ήδη προχωρήσει στην οριοθέτηση των περιοχών και θα προχωρήσουμε άμεσα και στην πληρωμή των προκαταβολών», δήλωσε ο Αναπληρωτής Υπουργός Εσωτερικών.

Ο κ. Πέτσας έκανε ξεχωριστή αναφορά στο αντιπλημμυρικό έργο της Περιφέρειας στον Ταυρωνίτη ποταμό -ένα έργο εμβληματικό όπως το χαρακτήρισε- και ανακοίνωσε ότι, το επόμενο διάστημα, εγκρίνεται η συμπληρωματική σύμβαση που απαιτείται.

Στη συνάντηση συζητήθηκαν και οι επόμενες θεσμικές παρεμβάσεις του Υπουργείου Εσωτερικών, με επίκεντρο τον νέο Εκλογικό Νόμο για τους ΟΤΑ που κατατίθεται τις επόμενες ημέρες, το  Νομοσχέδιο για τα Ζώα Συντροφιάς που βρίσκεται ήδη σε δημόσια διαβούλευση, καθώς οι πρωτοβουλίες που αναμένεται να ληφθούν, το επόμενο διάστημα, για το ξεκαθάρισμα των αρμοδιοτήτων μεταξύ των φορέων του Κράτους.

Όπως επισήμανε ο Αναπληρωτής Υπουργός Εσωτερικών: «Οι πόροι πηγαίνουν μαζί με τις αρμοδιότητες. Εάν δεν συνεργαζόμαστε όλοι μαζί, δεν θα υπάρχει το αποτέλεσμα που θέλουμε για τους πολίτες. Ο επιτελικός ρόλος που επιβάλλεται να έχει η Κυβέρνηση σημαίνει ότι οι αρμοδιότητες πρέπει να κατανέμονται σωστά, προκειμένου να υπάρχουν τόσο οι πόροι που χρειάζεται η Αυτοδιοίκηση, όσο και ο κατάλληλος συντονισμός. Δεν είμαστε στην εποχή, όπου δεν υπήρχε υπεύθυνος και χανόμασταν μεταξύ συναρμοδιοτήτων. Είναι ώρα να συντονιστούμε και να φέρουμε το αποτέλεσμα που πρέπει για τους πολίτες».

Στη σύσκεψη συμμετείχαν, επίσης, ο βουλευτής Ηρακλείου της Νέας Δημοκρατίας και υφυπουργός Αθλητισμού, κ. Λευτέρης Αυγενάκης, ο βουλευτής Ηρακλείου της Νέας Δημοκρατίας, κ. Μάξιμος Σενετάκης, ο Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου Εσωτερικών, κ. Μιχάλης Σταυριανουδάκης, ο Αντιπεριφερειάρχης της Π.Ε. Ηρακλείου, κ. Νικόλαος Συριγωνάκης, ο Αντιπεριφερειάρχης για θέματα δημόσιας υγείας, κ. Λάμπρος Βαμβακάς, ο πρόεδρος του Περιφερειακού Συμβουλίου, κ. Παύλος Μπαριτάκης, ο Αντιπεριφερειάρχης πολιτισμού, κ. Κώστας Φασουλάκης, ο Αντιπεριφερειάρχης ευρωπαϊκών θεμάτων, κ. Γιώργος Αλεξάκης, η Αντιπεριφερειάρχης παιδείας, κα Έφη Κουτεντάκη και η Γενική Διευθύντρια Περιφέρειας για θέματα δημόσιας διοίκησης, κα Μαρία Ραπτάκη.

Επόμενος σταθμός του Αναπληρωτή Υπουργού Εσωτερικών, στο Ηράκλειο, ήταν η Περιφερειακή Ένωση Δήμων Κρήτης, όπου και συναντήθηκε με τον Πρόεδρο της ΠΕΔ, κ. Γιάννη Κουράκη. Στη σύσκεψη συμμετείχαν, επίσης, ο βουλευτής Ηρακλείου της Νέας Δημοκρατίας και υφυπουργός Αθλητισμού, κ. Λευτέρης Αυγενάκης, ο βουλευτής Ηρακλείου της Νέας Δημοκρατίας, κ. Μάξιμος Σενετάκης, ο Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου Εσωτερικών, κ. Μιχάλης Σταυριανουδάκης, ο Δήμαρχος Μαλεβιζίου, κ. Μενέλαος Μποκέας, ο Δήμαρχος Αρχανών-Αστερουσίων, κ. Εμμανουήλ Κοκοσάλης, ο Δήμαρχος Φαιστού, κ. Γρηγόρης Νικολιδάκης, ο Δήμαρχος Γόρτυνας, κ. Λευτέρης Κοκολάκης, ο Δήμαρχος Χερσονήσου, κ. Ιωάννης Σέγκος, ο Δήμαρχος Μινώα Πεδιάδας, κ. Μανώλης Φραγκάκης, ο ΔήμαρχοςΒιάννου, κ. Μηνάς Σταυρακάκης και το μέλος της εκτελεστικής επιτροπής της ΠΕΔ Κρήτης, κ. Νικόλαος Κοκκίνης.

Στο επίκεντρο βρέθηκαν οικονομικά θέματα της Αυτοδιοίκησης, θεσμικά ζητήματα που σχετίζονται με την κυβερνησιμότητα των δήμων και τον νέο εκλογικό νόμο, καθώς και αναπτυξιακά θέματα, με έμφαση στο πρόγραμμα «Αντώνης Τρίτσης» του Υπουργείου Εσωτερικών.

Ο Αναπληρωτής Υπουργός Εσωτερικών τόνισε ότι η Κρήτη αποτελεί μία ιδιαίτερη περίπτωση, καθώς είχε φροντίσει να «τρέξει» γρήγορα και να εντάξει έργα, συνολικού ύψους άνω των 172 εκατ. ευρώ, στο πρόγραμμα «Φιλόδημος Ι». Για τον λόγο αυτό, όπως σημείωσε, θα υπάρξει η δέουσα ευελιξία στο πλαφόν των 316 εκατ. ευρώ που έχει τεθεί στο «Αντώνης Τρίτσης», είτε μέσω των εκπτώσεων στο πρόγραμμα των έργων που θα συμβασιοποιούνται, είτε μέσα από συνέργειες τόσο με το ΕΣΠΑ, όσο και με το Ταμείο Ανάκαμψης. «Το ποσό αυτό θα αναπτύσσεται δυναμικά. Δεν πρόκειται να τιμωρηθεί η Κρήτη. Εμβληματικά έργα που αφήνουν το αποτύπωμά τους στις τοπικές κοινωνίες και που σήμερα φαίνεται ότι δεν «χωρούν» στο πλαφόν, θα μπορέσουν τελικά να ενταχθούν», σημείωσε χαρακτηριστικά ο κ. Πέτσας.

Ξεχωριστή αναφορά έγινε για τις οικονομικές επιπτώσεις της πανδημίας και τον τουρισμό. «Σε όλη τη διάρκεια της πανδημίας, έχουμε στηρίξει τους δήμους κατ’ επανάληψη με έκτακτες χρηματοδοτήσεις και θα συνεχίσουμε να το κάνουμε και τους επόμενους μήνες», δήλωσε ο Αναπληρωτής Υπουργός Εσωτερικών.

Ο κ. Πέτσας αναφέρθηκε, επίσης, στο θέμα της ναυαγοσωστικής κάλυψης των πολυσύχναστων παραλιών από τους δήμους. «Πρόκειται για μία σημαντική επιβάρυνση για την Αυτοδιοίκηση. Ωστόσο, μία από τις βασικές αρχές της Κυβέρνησης του Κυριάκου Μητσοτάκη είναι ότι όταν μεταβιβάζονται αρμοδιότητες, ή όταν ζητούνται συγκεκριμένες υποχρεώσεις από τους δήμους, να μεταβιβάζονται και οι αντίστοιχοι πόροι», σημείωσε ο Αναπληρωτής Υπουργός Εσωτερικών. Μάλιστα, προανήγγειλε ότι, σε συνεννόηση με το Υπουργείο Οικονομικών και το Υπουργείο Ναυτιλίας, πρόκειται να δοθεί πρόσθετο κονδύλι ύψους 8 έως 10 εκατ. ευρώ, ένα ποσό που αναμένεται να καλύψει σχεδόν το σύνολο της δαπάνης.  «Με καλή διάθεση βρίσκουμε λύσεις και είμαστε εδώ για να κάνουμε αυτό ακριβώς», δήλωσε χαρακτηριστικά ο κ. Πέτσας.

Ο Αναπληρωτής Υπουργός Εσωτερικών συναντήθηκε, επίσης, με τον Δήμαρχο Ηρακλείου, κ. Βασίλη Λαμπρινό. Στη συνάντηση συμμετείχαν ο βουλευτής Ηρακλείου της Νέας Δημοκρατίας και υφυπουργός Αθλητισμού, κ. Λευτέρης Αυγενάκης, ο βουλευτής Ηρακλείου της Νέας Δημοκρατίας, κ. Μάξιμος Σενετάκης, ο Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου Εσωτερικών, κ. Μιχάλης Σταυριανουδάκης, ο Αντιδήμαρχος τεχνικών έργων, κ. Ιωάννης Αναστασάκης, η Γενική Γραμματέας του Δήμου, κα Ευγενία Στυλιανού, ο Αντιπεριφερειάρχης καθαριότητας, κ. Κωνσταντίνος Βαρδαβάς, η Αντιπεριφερειάρχης διοικητικών και οικονομικών υπηρεσιών, κ. Μαρία Καναβάκη, ο πρόεδρος της ΔΕΥΑΗ, κ. Γεώργιος Βουρεξάκης και το μέλος της εκτελεστικής επιτροπής της ΠΕΔ Κρήτης, κ. Νικόλαος Κοκκίνης.

Στο επίκεντρο βρέθηκαν τα έργα υψηλής προτεραιότητας για τον Δήμο Ηρακλείου που αφορούν στην αστική αναζωογόνηση, τον ψηφιακό μετασχηματισμό, την ανακύκλωση και την ηλεκτροκίνηση, που μαζί με τα παραδοσιακά έργα ύδρευσης και αποχέτευσης αλλάζουν, σταδιακά, την όψη της πόλης. «Το έργο της αστικής ανάπλασης είναι πολύ σημαντικό και φυσικά θα ενταχθεί στο πρόγραμμα «Αντώνης Τρίτσης», όπως θα ενταχθούν και άλλα έργα που μειώνουν το περιβαλλοντικό αποτύπωμα και βελτιώνουν την καθημερινότητα των πολιτών με τρόπο φιλικό προς το περιβάλλον. Χαίρομαι, επίσης, που ήδη υπήρχαν εμβληματικά έργα ενταγμένα και είμαι σίγουρος ότι με τα χρηματοδοτικά εργαλεία που έχουμε στα χέρια μας, θα μπορέσουμε να εκπληρώσουμε τις προσδοκίες του δήμου. Χαίρομαι να συνεργαζόμαστε για έργα ώριμα, καλά προετοιμασμένα, που μπορούν να απορροφήσουν αυτά τα χρήματα, καθώς είναι πολύ σημαντικό όχι μόνο να μιλάμε για τους προϋπολογισμούς των έργων, αλλά και για τις συμβασιοποιήσεις και την υλοποίηση, για την απορρόφηση δηλαδή των πόρων που έχουμε στα χέρια μας προς όφελος των πολιτών», δήλωσε ο Αναπληρωτής Υπουργός Εσωτερικών.

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση για τις ελλείψεις των δήμων σε έμψυχο δυναμικό ο κ. Πέτσας ανέφερε:

«Είμαστε σε ένα πλαίσιο συνολικού σχεδιασμού για το προσωπικό. Η Αυτοδιοίκηση για εμάς αποτελεί προτεραιότητα, καθώς είναι ο πιο κοντινός παραστάτης στον πολίτη, προκειμένου να αντιμετωπίσει τα προβλήματά του. Ως εκ τούτου θέλουμε οι υπηρεσίες να είναι στελεχωμένες και όχι υποστελεχωμένες».

Επόμενος σταθμός της περιοδείας του Αναπληρωτή Υπουργού Εσωτερικών ήταν γραφεία της Αντιπεριφέρειας Λασιθίου, όπου ο κ. Πέτσας συναντήθηκε με τον Δήμαρχο Αγίου Νικολάου, κ. Αντώνη Ζερβό. Στη σύσκεψη συμμετείχαν, επίσης, ο βουλευτής Λασιθίου της Νέας Δημοκρατίας και Υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, κ. Γιάννης Πλακιωτάκης, ο Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου Εσωτερικών, κ. Μιχάλης Σταυριανουδάκης, ο Περιφερειάρχης Κρήτης, κ. Σταύρος Αρναουτάκης, ο Αντιπεριφερειάρχης Π.Ε. Λασιθίου, κ. Ιωάννης Γουλιδάκης, η Αντιπεριφερειάρχης για οικονομικά θέματα, κ. Μαρία Χανιωτάκη, ο Δήμαρχος Σητείας, κ. Γεώργιος Ζερβάκης, ο Δήμαρχος Ιεράπετρας, κ. Θεοδόσιος Καλαντζάκης και ο Δήμαρχος Οροπεδίου Λασιθίου, κ. Ιωάννης Στεφανάκης.

Μετά το πέρας των συναντήσεων, ο κ. Πέτσας δήλωσε: «Είμαστε ακόμα σε ανοικτή διαδικασία υποβολής των προτάσεων για το πρόγραμμα «Αντώνης Τρίτσης» μέχρι και τις 31 Μαΐου. Είδαμε και κατά μόνας τα έργα που ενδιαφέρουν τον κάθε δήμο και απ’ ότι όλα δείχνουν θα μπορέσουμε να κινηθούμε πέραν των ορίων, εκμεταλλευόμενοι όλους τους βαθμούς ευελιξίας που προσφέρει το πρόγραμμα. Είμαι αισιόδοξος ότι θα μπορέσουμε να υπερβούμε τις προσδοκίες που υπάρχουν για μία αναπτυξιακή δυναμική που θα βοηθήσει, ιδιαίτερα, το Λασίθι, έναν τόπο πρωταγωνιστή τόσο στον πρωτογενή, όσο και στον τριτογενή τομέα. Τα χρηματοδοτικά εργαλεία που έχουμε στη διάθεσή μας, μπορούν να γεφυρώσουν μία επενδυτική «άπνοια» που είχαμε όλα τα προηγούμενα χρόνια λόγω της κρίσης και να φέρουν εκεί που πρέπει -και σε επίπεδο υποδομών- αυτόν τον πανέμορφο τόπο».

Η τριήμερη επίσκεψη του Αναπληρωτή Υπουργού Εσωτερικών στην Κρήτη συνεχίζεται, το Σάββατο 8 Μαΐου, στο Ρέθυμνο και ολοκληρώνεται, την Κυριακή 9 Μαΐου, στα Χανιά.

Συνάντηση Αρναουτάκη-Πέτσα στη Περιφέρεια Κρήτης

Συνάντηση με τον αναπληρωτή Υπουργό Εσωτερικών Στέλιο Πέτσα είχε σήμερα στην Περιφέρεια Κρήτης ο Περιφερειάρχης Σταύρος Αρναουτάκης. Στη διάρκειά της, συζητήθηκαν θέματα αρμοδιότητας του Υπουργείου Εσωτερικών. Τα αναπτυξιακά και τα οικονομικά ζητήματα της αυτοδιοίκησης, κυριάρχησαν επίσης, με τον Περιφερειάρχη να επικεντρώνεται στη χρηματοδότηση των αναγκαίων έργων, την αποκέντρωση αρμοδιοτήτων και πόρων και στις αποζημιώσεις από τις φυσικές καταστροφές του περασμένου χειμώνα στο νησί.

Ο Περιφερειάρχης ανέφερε, ότι, για την προώθηση των θεμάτων αυτών υπάρχει άριστη συνεργασία με το Υπουργείο επισημαίνοντας: «σήμερα συζητήσαμε θέματα που αφορούν τις χρηματοδοτήσεις του προγράμματος «Αντώνης Τρίτσης», και  ζητήσαμε να έχουμε μία συμπληρωματική σύμβαση για τον Ταυρωνίτη στα Χανιά, ένα μεγάλο έργο, όπως, επίσης την αύξηση των χρηματοδοτήσεων στο πλαίσιο υλοποίησης του παραπάνω προγράμματος. Επιπρόσθετα, ανοίγεται ο δρόμος για την πολυεπίπεδη διακυβέρνηση που θα έχουμε στο επόμενο χρονικό διάστημα για να μπορεί να υπάρχει πραγματική αποκέντρωση με αρμοδιότητες αλλά και πόρους».

Στη συνάντηση του Περιφερειάρχη με τον Υπουργό ήταν παρόντες ο Υφυπουργός Αθλητισμού Λευτέρης Αυγενάκης, ο Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου Εσωτερικών Μιχάλης Σταυριανουδάκης, ο Βουλευτής Μάξιμος Σενετάκης, οι Αντιπεριφερειάρχες, όπως επίσης συνεργάτες του Υπουργού και διευθυντικά στελέχη της Περιφέρειας Κρήτης.

Από την πλευρά του σε δηλώσεις στα ΜΜΕ ο κ. Πέτσας  ευχαρίστησε τον Περιφερειάρχη για τη φιλοξενία και την παραγωγική συνεργασία που έχουν. Αναφερόμενος στα αναπτυξιακά έργα της Κρήτης, στις χρηματοδοτήσεις από το πρόγραμμα «Αντώνης Τρίτσης» και στις αποζημιώσεις για τις φυσικές καταστροφές, τόνισε πως: «συνεχίζουμε τη συνεργασία με την Περιφέρεια και τους Δήμους. Είμαστε δίπλα στην Αυτοδιοίκηση και θα προχωρήσουμε άμεσα και στην υπόθεση των προκαταβολών. Επίσης, θα αντιμετωπίσουμε τα  δυο αιτήματα σε μεμονωμένες περιοχές της Κρήτης, στην Σητεία και στην Κίσσαμο, τα οποία και θα αντιμετωπίσουμε».

από τη Περιφέρεια Κρήτης

Print Friendly, PDF & Email

Από giorgos