Anamnistiki photografiaΣτο κτίριο του Ευρωκοινοβουλίου στο Στρασβούργο, παραχωρήθηκε συνέντευξη τύπου χθες (24/10), με την ευκαιρία της αποκάλυψης του γλυπτού “η αρπαγή της Ευρώπης” σε μια από τις εισόδους του κοινοβουλίου.  Η αποκάλυψη θα γίνει σήμερα το μεσημέρι, παρουσία του υπουργού Τουριστικής Ανάπτυξης Δημ. Αβραμόπουλου. Παρόντες στη συνέντευξη, οι Ευρωβουλευτές Γιώργος Χατζημαρκάκης, Κωστής. Χατζηδάκης και Σταύρος Αρναουτκης, ο δήμαρχος Αγ. Νικολάου Γιάννης Λουκαράκης, καθώς και οι δύο καλλιτέχνες που φιλοτέχνησαν το γλυπτό, Νίκος και Παντελής Σωτηριάδης. Τη συνέντευξη συντόνισε ο κ. Γιώργος Χατζημαρκάκης.
Ο δήμαρχος Αγίου Νικολάου, αναφέρθηκε στον μύθο της αρπαγής, με τις προεκτάσεις του σήμερα. Από τις ρίζες της μυθολογίας στο σήμερα. Ευχαρίστησε όλους όσους συνέβαλαν στην ολοκλήρωση του έργου.
 
Στη συνέχεια οι αδελφοί Σωηριάδη, αναφέρθηκαν στο έργο εξολοκλήρου. Ο Νίκος στην εικαστική πλευρά, με αφορμή τον μύθο και γιατί η Ευρώπη, είναι έτσι κατασκευασμένη. Ο τρόπος έχει να κάνει με την προοπτική για την ολοκλήρωση της Ένωσης. Το γλυπτό άρχισε να δουλεύεται από το 2000. Αρχικά η πρόταση φορούσε δύο γλυπτά, ένα στο Στρασβούργο και ένα στον ¶γιο Νικόλαο. Τελικά κατασκευάστηκε μόνο το ένα Ο Παντελής αναφέρθηκε στο υλικό κατασκευής. Ανοξείδωτος χάλυβας, με τη μέθοδο της σφυρηλάτησης.
 
ImageΤο κόστος δημιουργίας το γλυπτού είναι γύρω στα 80.000 Ευρώ, χωρίς τα μεταφορικά από τον Αγιο Νικόλαο στο Στρασβούργο. Ένα μέρος του ποσού αποτελεί χορηγία του επιχειρηματία Παντελή Μαντωνανάκη και το υπόλοιπο του δήμου Αγίου Νικολάου. Καταλυτικός ήταν ο ρόλος της Περιφέρειας Κρήτης στην ολοκλήρωση αυτής της προσπάθειας.
 
Ο πρώην Ευρωβουλευτής Μανόλης Μαστοράκης, αναφέρθηκε στην ιστορία του έργου και ευχαρίστησε τους μετά από αυτόν για τη συνέχιση ης προσπάθειας που αυτός ξεκίνησε.
 
Σε ερώτηση δημοσιογράφων εάν γνωρίζουν οι ξένοι ευρωβουλευτές τον μύθο και σε ποιο βαθμό έχει συνεισφέρει η Ελληνική ιστορία. Ο Γιώργος Χατζημαρκάκης απάντησε ότι “το μήνυμα και η ιστορία δεν περνά χωρίς τέτοια σύμβολα”. Ο Κωστής Χατζηδάκης υπενθύμισε ότι η Κρήτη είναι στο κέντρο της Ευρώπης. Η Ελλάδα είναι εδώ, η Κρήτη είναι εδώ, στη καρδιά της Ευρώπης,
Στο ερώτημα εάν υπήρξαν αντιδράσεις για το έργο, ο Γιώργος Χτζημαρκάκης απάντησε ότι η μόνη αντίδραση ήταν εάν θα μπορούσε αυτό το εγχείρημα να είχε ολοκληρωθεί μέσα σε 6 εβδομάδες, αλλά έγινε.
 
Στα παρατράγουδα της όλης υπόθεσης καταγράφεται η έναρξη της συνέντευξης χωρίς τον Περιφερειάρχη, με αποτέλεσμα ο Γενικός Γραμματέας τελικά να μην μπει στην αίθουσα, παρά τη βοήθεια που προσέφερε η Περιφέρεια, αλλά και η ασέβεια των νομαρχών, οι οποίοι, εκτός του Νομάρχη Λασιθίου, στρογγυλοκάθισαν στα έδρανα της συνέντευξης, μην αφήνοντας χώρο ούτε για τον Σταύρο Αρναουτάκη. Μοναδικό τους μέλημα να τους δείξει η κάμερα.
 
Για την ιστορία, τη συνέντευξη είχε προγραμματιστεί να δώσουν, οι ευρωβουλευτές, ο Περιφερειάρχης, ο Δήμαρχος Αγίου Νικολάου και οι αδελφοί Σωτηριάδη.

Print Friendly, PDF & Email

Από manos