Να αναβαθμιστεί το αρχαιολογικό Μουσείο της Ιεράπετρας
Μερικά κιονόκρανα αφημένα έξω από την αρχαιολογική συλλογή

Με ερώτηση του προς τους Υπουργούς Πολιτισμού και Αθλητισμού και Εσωτερικών ο γραμματέας της Κ.Ο. Δημοκρατικής Συμπαράταξης ΠΑΣΟΚ-ΔΗΜΑΡ και Βουλευτής Ηρακλείου, κ. Βασίλης Κεγκέρογλου,

ζητά να προχωρήσουν οι διαδικασίες αναβάθμισης και επέκτασης του υφιστάμενου αρχαιολογικού Μουσείου Ιεράπετρας ενώ παράλληλα συγχαίρει τον νεαρό αγρότη, που βρήκε και παρέδωσε στην αρχαιολογική υπηρεσία ρωμαϊκό γλυπτό απίστευτης ομορφιάς και τέχνης.

Αναλυτικά το κείμενο της ερώτησης έχει ως εξής:

«Η Ιεράπετρα είναι η μεγαλύτερη σε πληθυσμό πόλη του νομού Λασιθίου. Είναι επίσης η τέταρτη μεγαλύτερη πόλη της Κρήτης και η νοτιότερη της Ελλάδας.

Την τελευταία δεκαετία η Ιεράπετρα αποτελεί έναν από τους πλέον δημοφιλείς τουριστικούς προορισμούς της Κρήτης και πόλο έλξης ιδίως Ελλήνων, Ρώσων, Ιταλών και Γερμανών τουριστών, εξαιτίας των βραβευμένων παραλιών της (2ο Ευρωπαϊκό βραβείο παραλιών).

Σήμερα η πόλη είναι ένα από τα μοναδικά αστικά κέντρα στη νότια Κρήτη, ενώ αποτελεί σπουδαίο εμπορικό κέντρο εξαγωγής αγροτικών προϊόντων προς την Ευρώπη και αποτελεί το κύριο οικονομικό και εμπορικό κέντρο του νομού Λασιθίου.

Η Ιεράπετρα έχει αμύθητους καλλιτεχνικούς θησαυρούς , τα ευρήματα της οποίας εμπλούτιζαν για πολλά χρόνια άλλες συλλογές, ξένα μουσεία κλπ.

Πρόσφατα, στις 4 Ιανουαρίου, ο νεαρός αγρότης Μ. Μπαχλιτζανάκης, άξιος συγχαρητηρίων, βρήκε και παρέδωσε στην αρχαιολογική υπηρεσία ρωμαϊκό γλυπτό απίστευτης ομορφιάς και τέχνης, το οποίο πρέπει να μεταφερθεί στον Αγ. Νικόλαο για να συντηρηθεί και έπειτα να επιστραφεί και να εκτεθεί στην αρχαιολογική συλλογή της Ιεράπετρας.

Το υφιστάμενο αρχαιολογικό μουσείο Ιεράπετρας, δυστυχώς, αποτελείται από μόνο δύο αίθουσες, η κατάσταση των οποίων δεν είναι και η καλύτερη και πάγιο αίτημα των κάτοικων της περιοχής είναι η δημιουργία ενός μεγάλου, σύγχρονου και κυρίως ασφαλούς μουσείου για να χωρέσει όλα τα μνημεία της αρχαίας Ιεράπετρας.

Επειδή η δημιουργία ενός τέτοιου Μουσείου μπορεί να αποτελέσει πόλο έλξης και μελέτης, καθιστώντας της Ιεράπετρα και πολιτιστικό προορισμό.

Ερωτάσθε κ.κ Υπουργοί

-Σε ποιες άμεσες ενέργειες προτίθεστε να προβείτε, σε συνεργασία με την Περιφέρεια Κρήτης, τον Δήμο και τους αναπτυξιακούς φορείς του νησιού προκειμένου να προχωρήσουν οι διαδικασίες αναβάθμισης και επέκτασης του υφιστάμενου αρχαιολογικού Μουσείου Ιεράπετρας;

-Προτίθεστε να επιβραβεύσετε, τον νεαρό αγρότη, κ. Μ. Μπαχλιτζανάκη, του οποίου η πράξη αποτελεί παράδειγμα προς μίμηση;».

Print Friendly, PDF & Email

Από giorgos