Αυστηρότερα μέτρα για τον περιορισμό του κορωνοϊού
από την ενημέρωση της Τετάρτης

Πιο έντονα τα μέτρα για τον περιορισμό της εξάπλωσης του κορωνοϊού, όπως τα παρουσίασε το απόγευμα της Τετάρτης ο Υπουργός Προστασίας του Πολίτη. Πιο συγκεκριμένα, στο επίπεδο πολύ αυξημένου κινδύνου (βαθύ κόκκινο) κατατάσσεται η Περιφέρεια Αττικής, καθώς και οι ακόλουθες Περιφερειακές Ενότητες: Αχαΐας, Αρκαδίας, Θεσσαλονίκης, Λάρισας, Λευκάδας (εκτός από το Μεγανήσι), Φθιώτιδας, Αργολίδας, Κορινθίας, Θεσπρωτίας, ‘Αρτας, Σάμου, Βοιωτίας, Χίου, Αιτωλοακαρνανίας, Ρόδου, Ηρακλείου και Ευβοίας (εκτός από τη Σκύρο). Επίσης, στο συγκεκριμένο επίπεδο κατατάσσεται και ο Δήμος Καλυμνίων.

Όλη η υπόλοιπη Ελλάδα κατατάσσεται στο επίπεδο αυξημένου κινδύνου (κόκκινο).

Εξαίρεση αποτελεί η περιφέρεια Λάρισας όπου τα μέτρα θα τεθούν σε ισχύ από το Σάββατο, 6 Μαρτίου προκειμένου να γίνει η διαχείριση των συνεπειών του σεισμού.

Αλλαγές στα μέτρα περιορισμού:

Ο Νίκος Χαρδαλιάς ανακοίνωσε ότι από αύριο Πέμπτη (4/3) στις 06.00 το πρωί κι ως την Τρίτη 16 Μαρτίου προβλέπονται τα εξής μέτρα:

  • Για τον κωδικό 2 στα sms που αφορά σε αγορές (και το 3 στο σκέλος των τραπεζών), θα προβλέπεται μια χιλιομετρική απόσταση έως 2 χιλιόμετρα από την κατοικία ή εντός των ορίων του οικείου δήμου.
  • Για τον κωδικό 6 στα sms – που αφορά σε σωματική άσκηση και βόλτα κατοικίδιου- θα γίνεται χωρίς τη χρήση οχήματος, άρα πεζή ή με ποδήλατο σε απόσταση κοντινή από την οικία.
  • Για τον κωδικό 4 στα sms, που αφορά σε βοήθεια προς άνθρωπο σε ανάγκη, τα αστυνομικά όργανα εντέλλονται να ζητάνε περαιτέρω διευκρινίσεις κατά τον έλεγχο.
Αυστηρότερα μέτρα για τον περιορισμό του κορωνοϊού
Τα κρούσματα ανά την Ελλάδα

Σε 2.702 ανέρχονται τα νέα κρούσματα κορωνοϊού που κατεγράφησαν το τελευταίο 24ωρο, σύμφωνα με τον Εθνικό Οργανισμό Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ). 40 θάνατοι. Οι θάνατοι στη χώρα από την έναρξη της πανδημίας ανέρχονται πλέον σε 6.597.

Διασωληνωμένοι σε μονάδες εντατικής θεραπείας νοσηλεύονται 431 ασθενείς, έναντι 422 χθες, Τρίτη. Η διάμεση ηλικία τους είναι 68 έτη, ενώ τo 84,9% έχει υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω. Από την αρχή της πανδημίας έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ 1.376 ασθενείς. Ο αριθμός των διασωληνωμένων βρισκόταν σε ανάλογα επίπεδα προ δύο μηνών, στις αρχές του 2021, έχοντας τότε καθοδική τροχιά.

Οι εισαγωγές νέων ασθενών Covid-19 στα νοσοκομεία της επικράτειας το προηγούμενο 24ωρο ήταν 394 (ημερήσια μεταβολή +36,33%). Ο μέσος όρος εισαγωγών του επταημέρου είναι 304 ασθενείς. Βάσει των διαθέσιμων στοιχείων, χθες Τρίτη η κάλυψη των κλινών Covid πανελλαδικά ανερχόταν σε 43,05%, ενώ η κάλυψη κλινών ΜΕΘ Covid πανελλαδικά φτάνει το 63,62%, με το σύστημα υγείας να υφίσταται εντονότερη πίεση στην Αττική.

Όπως προκύπτει την εβδομάδα 22-28 Φεβρουαρίου 2021 παρατηρούνται αυξητικές τάσεις σε σχέση με την εβδομάδα 15-21 Φεβρουαρίου 2021 στο ιικό φορτίο του SARS-CoV-2 στα αστικά λύματα των περισσοτέρων περιοχών που ελέγχονται από το Εθνικό Δίκτυο Επιδημιολογίας Λυμάτων του ΕΟΔΥ πλην της Περιφέρειας Αττικής. Οι αυξητικές αυτές τάσεις κυμαίνονται από +66% στη Λάρισα έως και +337% στο Ρέθυμνο Κρήτης. Η συγκέντρωση του ιικού φορτίου στα λύματα του Αγίου Νικολάου Κρήτης (+2%) παραμένει ουσιαστικά σταθερή.

Print Friendly, PDF & Email

Από giorgos