Αυτοί που κρατήθηκαν στη ζωή .....
Ο Νικόλας Παπαχρυσοστόμου, συντονιστής των Γιατρών Χωρίς Σύνορα στο πλοίο Dignity I, μόλις έχει διασώσει την οχτάχρονη Νόρα photo ©Mohαmmad Ghannam

Μια διαφορετική ματιά στη χρονιά που φεύγει μέσα από 25 μοναδικά φωτογραφικά κλικ των Γιατρών Χωρίς Σύνορα.

Το 2016 χαρακτηρίστηκε από ταραχώδεις πολιτικές εξελίξεις και συνεχιζόμενες ολέθριες πολεμικές συγκρούσεις. Την ίδια στιγμή επικρατούσαν στον Δυτικό κόσμο ακόμα πιο σκληρές πολιτικές απέναντι στους πρόσφυγες και τους μετανάστες. Για τις ομάδες των Γιατρών Χωρίς Σύνορα ήταν μια χρονιά υπεράνθρωπων προσπαθειών. Μέσα από μια ψηφιακή αρχειοθήκη 10.000 φωτογραφιών (Δεκέμβριος 2015-Δεκέμβριος 2016), οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα επέλεξαν 25 δυνατά φωτογραφικά κλικ για να μας αποκαλύψουν την πραγματικότητα που έζησαν αυτή τη χρονιά σε όλο τον πλανήτη.

Μέσα από τις απίστευτες δυσκολίες αναδύεται μια αισιόδοξη ματιά που πηγάζει από τη θέληση των ανθρώπων να κρατηθούν στη ζωή και τη φροντίδα που προσφέρουν οι ομάδες των Γιατρών Χωρίς Σύνορα σε όλα τα μήκη και πλάτη του κόσμου, εκεί που υπάρχει η μεγαλύτερη ανάγκη. Από την αποφασιστικότητα των ιατρικών παρεμβάσεων στο Νότιο Σουδάν, στην Υεμένη και τη Συρία, μέχρι τα πρόσωπα των ανθρώπων που μόλις διασώθηκαν στη Μεσόγειο και την πλέον τρυφερή στιγμή μεταξύ μητέρας και της κόρης της, όπως αποτυπώθηκε εν μέσω των ταραχών στη Νιγηρία.

Δάκρυα φόβου, βλέμματα αγωνίας, γέλια ανακούφισης, αγκαλιές στοργής. Η κάθε φωτογραφία φέρνει μαζί της μια προσωπική ιστορία. Μεταφέρει όμως και την ιστορία πίσω από κάθε ανθρωπιστική κρίση. Οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα μας καλούν να μην αποστρέψουμε το βλέμμα μας από αυτές τις εικόνες, αλλά να τις κοιτάξουμε βαθιά για να ανακαλύψουμε με τη σειρά μας την ανθρώπινη δύναμη και την αλληλεγγύη που θα μας επιτρέψουν να ελπίζουμε σε κάτι καλύτερο για τη νέα χρονιά που είναι μπροστά μας.

Διαβάστε όλο το αφιέρωμα με τις φωτογραφίες

Print Friendly, PDF & Email

Από giorgos