Την Κυριακή 2 Οκτωβρίου η Ιεράπετρα υποδέχεται τους Βαλκανικούς Αγώνες και το Πανελλήνιο Πρωτάθλημα Τριάθλου, δυο σημαντικά αθλητικά γεγονότα για ολόκληρη την Κρήτη, τα οποία θα πραγμτοποιηθούν ταυτόχρονα. Η επιλογή τής Ιεράπετρας από την Παγκόσμια Ομοσπονδία Τριάθλου έγινε μετά από συνεκτίμηση παραγόντων, όπως το κλίμα, η θέση και η μορφολογία της περιοχής, αλλά και η δυνατότητα του Δήμου να ανταποκριθεί σε μια τέτοια διοργάνωση (αθλητικές υποδομές, ξενοδοειακές εγκαταστάσεις κλπ).
Στη διεθνή αυτή διοργάνωση θα συμμετάσχουν εκατό περίπου αθλητές από την Ελλάδα, τη Ρουμανία, τη Σερβία- Μαυροβούνιο, την Τουρκία, τη Βουλγαρία και τη FYROM, που μαζί με τους προπονητές και τα μέλη των Ομοσπονδιών τους, θα φιλοξενηθούν στην πόλη μας για τρεις μέρες.
Το τρίαθλο, το οποίο έχει συμπεριληφθεί στα ολυμπιακά αθλήματα, αποτελείται από κολύμβηση (1,5 χλμ), ποδηλασία (40χλμ) και τρέξιμο (10χλμ), που απαιτούν συνδυασμό δεξιοτεχνίας και αντοχής, φυσικής ικανότητας και προσαρμοστικότητας του αθλητή, γεγονός που συντελεί στην θεαματικότητα του αθλήματος. Στην κατηγορία των νέων -κάτω των 18 ετών- οι αποστάσεις, που πρέπει να διανυθούν, είναι οι μισές των ενηλίκων.
Σύμφωνα με το πρόγραμμα, οι αγώνες θα ξεκινήσουν στις 11 το πρωί με τον αγώνα κατηγορίας νέων, ενώ οι κατηγορίες ανδρών κι γυναικών θα αγωνιστούν στις 4 το απόγευμα.
Αφετηρία των αγώνων είναι η παραλιακή πλατεία πίσω από το Δημαρχείο, όπου θα γίνεται η αλλαγή από το ένα αγώνισμα στο άλλο (χώρος αλλαγών).

Ξεκινώντας με την κολύμβηση οι αθλητές θα διανύσουν κολυμπώντας απόσταση 1.500 μέτρων στο χώρο αναχώρησης των πλοιαρίων για το Νησί.
Στη συνέχεια στο χώρο αλλαγών θα πάρουν τα ποδήλατα και θα διανύσουν τη διαδρομή από τις οδούς Κοθρή, Λαμπράκη, Φιλοθέου, την επαρχιακή οδό προς Σητεία μέχρι το ξενοδοχείο BLUE SKY, θα επιστρέψουν από την ίδια επαρχιακή οδό, συνεχίζοντας έσω της Παπαγεωργίου, της Παπάγου και ξανά μέσω της Κοθρή, πίσω από το Δημαρχείο (χώρο αλλαγής), τρεις φορές συνολικά.
Η διαδρομή, που θα ακολουθήσουν οι ποδηλάτες, πρέπει να μείνει ελεύθερη από κάθε είδους οχήματα, κινούμενα ή σταθμευμένα και για το λόγο αυτό το Τμήμα Τροχαίας εράπετρας και η ΔΗΧΑΙ με ανακοίνωσή τους ζητούν τη συνεργασία και την κατανόηση των Γεραπετριτών και των επισκεπτών τής περιοχής για την ημέρα διεξαγωγής των αγώνων. Παράλληλα, θα υπάρξει η σχετική απαγορευτική σήμανση στις προαναφερόμενες οδούς.
Αφού ολοκληρώσουν την ποδηατική διαδρομή οι αθλητές, θα αφήσουν τα ποδήλατα στο χώρο αλλαγών και θα τρέξουν τον παραλιακό πεζόδρομο ως το Petra Mare και από εκεί πίσω, ως το Φρούριο Καλέ, μέσω της οδού Στρατηγού Σαμουήλ. Και αυτή η διαδρομή θα διανυθεί τρεις φορές. Όπως είναι αυτονόητο, θα είναι κλειστή για κάθε είδους οχήματα.
Ο τερματισμός θα γίνει σε διαμορφωμένο χώρο κάτω από το Δημαρχείο, δίπλα από το χώρο αλλαγών. Εκεί θα γίνουν οι απονομές των μεταλλίων και θα ακολουθήσει αποχαιρετιστήρια εκδήλωση με μουσική και χορό από τοπικά παραδοσιακά σχήματα.

Πολλοί είναι οι χορηγί, που έχουν ανταποκριθεί στο κάλεσμα της ΔΗΧΑΙ, να συνδράμουν οικονομικά στην κάλυψη των εξόδων τής διοργάνωσης, ενώ πολλοί δημότες της Ιεράπετρας, μικροί και μεγάλοι, θα προσφέρουν εθελοντικά τη βοήθειά τους. Ανάμεσά τους οι Πρόσκοποι, το Σώμα Ελληνίδων Οδηγών και οι Εθελοντές Σαμαρείτες του Παραρτήματος του Ε.Ε.Σ. Ιεράπετρας. Επίσης, ειδικά για τις ημέρες των Αγώνων, θα εφημερεύουν όλες οι ειδικότητες στο Νοσοκομείο Ιεράπετρας, ενώ το ΕΚΑΒ θα διαθέσει δύο ασθενοφόρα και το προσωπικό τους σε ετοιμότητα.

Print Friendly, PDF & Email

Από manos