Βενετία – Φλωρεντία – Ρώμη: Αδράττοντας στιγμές…
Βενετία – Φλωρεντία – Ρώμη: Αδράττοντας στιγμές…

Η Ιταλία αποτέλεσε για τη φετινή χρονιά την επιλογή των μαθητών της Γ΄ τάξης του ΓΕΛ Νεάπολης, ως προορισμό της πενθήμερης εκδρομής τους. Ομολογουμένως ήταν μια εξαιρετική επιλογή, που τους έδωσε τη δυνατότητα να μεταβάλλουν την εκδρομή σε ένα μοναδικό ταξίδι πολιτισμού και δημιουργικής σκέψης. Για πέντε και πλέον μέρες συναντήθηκαν με τις μεγαλύτερες μορφές της τέχνης, έζησαν στους ρυθμούς μιας διαφορετικής κουλτούρας και διαπίστωσαν την οργανωτική δομή μιας άλλης χώρας, καταλήγοντας στα δικά τους συμπεράσματα.

4 Μαρτίου, πρώτη ημέρα και πρώτος σταθμός η Βενετία, μία ρομαντική, τουριστική πόλη, απαράλλακτη στο χρόνο. Είναι χτισμένη πάνω σε μια ομάδα 118 μικρών νησιών που χωρίζονται από κανάλια και ενώνονται μεταξύ τους με γέφυρες.  Ολόκληρη η πόλη είναι καταγεγραμμένη ως Μνημείο Παγκόσμιας Κληρονομιάς.

Σταθμοί της επίσκεψης μας:

H Βασιλική του Αγίου Μάρκου, ο καθεδρικός ναός της Ρωμαιοκαθολικής Αρχιεπισκοπής της Βενετίας, στην βόρεια Ιταλία. Είναι η πιο διάσημη από τις εκκλησίες της πόλης και ένα από τα πιο γνωστά δείγματα ιταλοβυζαντινής αρχιτεκτονικής. Εκεί φυλάσσεται από τον 9ο αιώνα μέχρι και σήμερα το λείψανο του Ευαγγελιστή Μάρκου.

Το Παλάτι του Δόγη, το πιο ποιητικό στολίδι της πλατείας του Αγίου Μάρκου είναι βγαλμένο απευθείας από βενετσιάνικο γοτθικό παραμύθι!
Η Γέφυρα των στεναγμών: Χωρίζεται σε δύο παράλληλους διαδρόμους. Σύμφωνα με τον μύθο, που κυριάρχησε την περίοδο του Ρομαντισμού, πήρε το όνομα της απ’ τους αναστεναγμούς των φυλακισμένων που αντίκριζαν για τελευταία φορά τη Βενετία – και, μαζί την ελευθερία.
Ο Άγιος Γεώργιος, η ορθόδοξη εκκλησία της Βενετίας, στη συνοικία Καστέλο, με ιδιαίτερη μεγαλοπρέπεια και ψηφιδωτά αριστουργήματα.
Ευχάριστη έκπληξη για τους μαθητές μας αποτέλεσε το βενετσιάνικο καρναβάλι, παγκοσμίως φημισμένο για τις περίτεχνες μάσκες του.
5 Μαρτίου και επόμενος σταθμός η επιβλητική Φλωρεντία.

Καταδικασμένη να ανθίσει». Αυτή τη φράση, λέει ένας θρύλος, είπαν οι πρώτοι άνθρωποι που έφτασαν σ’ αυτή τη γωνιά της Τοσκάνης και την αντίκρισαν.

Και η πόλη δεν τους διέψευσε. Όχι μόνο άνθισε, αλλά έγραψε Ιστορία στις τέχνες, στο εμπόριο, στην οικονομία, έδωσε νέα πνοή στην Γηραιά Ήπειρο, οδηγώντας την μέσα από τα σκοτάδια του Μεσαίωνα στην Αναγέννηση.

Αυτό το μεγαλείο της Αναγέννησης απολαύσαμε κι εμείς στην περιήγηση μας και νοερά μεταφερθήκαμε σε μια άλλη εποχή, μεγαλείου, πλούτου και άφθονης τέχνης.

Πρώτος σταθμός η γοτθικού ρυθμού εκκλησία Santa Crose, που εκτός των άλλων ξεχωρίζει και γιατί φιλοξενεί τους τάφους  πολλών γνωστών τέκνων της Φλωρεντίας, όπως του Γαλιλαίου, του Μακιαβέλι, του Μιχαήλ Αγγέλου, του Λορέντσο Γκιλμπέρτι και του Λεονάρντο Μπρούνι.
Μέσα από στενά μεσαιωνικά σοκάκια και ανοιχτές πλατείες οδηγηθήκαμε στο Δημαρχείο της πόλης, στην Πινακοθήκη Uffizi, με  διασημότερο –αναμφίβολα- έκθεμα τη Γέννηση της Αφροδίτης του Μποτιτσέλι και στη συνέχεια πάνω από τον ποταμό Άρνο στην παλαιότερη και διασημότερη γέφυρα της πόλης την Ponte Vecchio.
Η επίσκεψη μας έκλεισε με τον διάσημο καθεδρικό ναό Santa Maria del Fiore που δεσπόζει στο ιστορικό κέντρο, με τις εντυπωσιακές διαστάσεις του να προκαλούν δέος. Ξεχωρίζει το Καμπαναριό με ύψος 85 μέτρα, αλλά το πιο όμορφο κτίριο δεν είναι άλλο από το Battistero di San Giovanni με υπέροχα ψηφιδωτά που αναπαριστούν την Ημέρα της Κρίσης, αγαπημένο θέμα των καλλιτεχνών του Μεσαίωνα.

Αργά το απόγευμα εγκαταλείψαμε τη μαγευτική Φλωρεντία για να κατευθυνθούμε στην «αιώνια πόλη», τη Ρώμη. Μια πόλη με σπουδαία ιστορία, αξιοσημείωτη προσφορά στην επιστήμη, τον πολιτισμό και τις τέχνες, πολυάριθμα και εξαιρετικής ομορφιάς μνημεία, που δικαιώνει απόλυτα τον χαρακτηρισμό. Τα στοιχεία αυτά και η κοσμοπολίτικη ατμόσφαιρά της την καθιστούν μια από τις ομορφότερες πρωτεύουσες του κόσμου, καθώς και μία από τις περισσότερο επισκέψιμες στην Ευρώπη.

Για τέσσερις μέρες (6-9 Μαρτίου) περπατήσαμε στις διάσημες πλατείες Piazza Venezia, Piazza di Spagna, Piazza Navona, Piazza del Popolo, Piazza della Rotonda.

Επισκεφθήκαμε το εντυπωσιακό Κολοσσαίο, περπατήσαμε στα ερείπια της Ρωμαϊκής αγοράς, που για αιώνες αποτελούσε το κέντρο της δημόσιας ζωής της Ρώμης και δεν παραλείψαμε να ρίξουμε κέρματα στο πιο διάσημο και όμορφο συντριβάνι της Ρώμης, τη Fontana di Trevi, για να επιστρέψουμε στην πόλη, σύμφωνα με το μύθο.

Ένας από τους σταθμούς μας ήταν και η Villa Borghese, το μεγαλύτερο δημόσιο πάρκο της Ρώμης με οργανωμένους κήπους, λίμνη, γλυπτά, συντριβάνια και τρία μουσεία παγκόσμιας φήμης.
Πρωτόγνωρη εμπειρία για όλους μας υπήρξαν οι Catacombe di San Callisto στη Via Appia Antica, έναν από τους πιο σημαντικούς και πιο μεγάλους δρόμους της αρχαίας Ρώμης, την οποία ένωνε με το Πρίντεζι στη νότια Ιταλία καλύπτοντας απόσταση 560 χλμ. Οι κατακόμβες δημιουργήθηκαν περίπου το 2ο αι. μ.Χ. και αποτέλεσαν καταφύγιο για τους πιστούς την περίοδο των διωγμών από τους Ρωμαίους αυτοκράτορες. Εκεί θάφτηκαν δεκάδες μάρτυρες, 16 Πάπες και πολλοί Χριστιανοί.

Έντονο δέος ήταν το συναίσθημα που μας κυρίευσε στο Βατικανό, το μικρότερο ανεξάρτητο κράτος, στο οποίο εδρεύει η Αγία Έδρα, που αποτελεί το πνευματικό και διοικητικό κέντρο της Καθολικής Εκκλησίας. Τα τείχη του περικλείουν την πλατεία του Αγίου Πέτρου με την ομώνυμη Βασιλική, την κατοικία του Πάπα, το σύμπλεγμα των Μουσείων του Βατικανού, το Κυβερνητικό Μέγαρο και άλλα κτίρια διοικητικού χαρακτήρα.

Το συγκρότημα των Μουσείων διακρίνεται για την πλούσια θεματολόγια του και τα ανεκτίμητης αξίας έργα τέχνης. Εντυπωσιάζουν τα «δωμάτια του Ραφαήλ» με την μοναδική  «Σχολή των Αθηνών» και φυσικά η Cappella Sistina, το παρεκκλήσι όπου συνεδριάζουν οι καρδινάλιοι για την εκλογή του νέου Πάπα. Πρόκειται για ένα ναό – σύμβολο με μοναδική αρχιτεκτονική και διακόσμηση, όπου αναμφισβήτητα ξεχωρίζει η εντυπωσιακή οροφή με την αριστουργηματική «Ημέρα της Κρίσης» του Μιχαήλ Άγγελου.

Ο επιβλητικός και μεγαλοπρεπής San Pietro in Vaticano, η πιο διάσημη Βασιλική του κόσμου, σχεδιασμένη από τα «ιερά τέρατα» της αναγεννησιακής αρχιτεκτονικής, τον Bramante, τον Μιχαήλ Άγγελο, τον Maderno και τον Bernini, μαγνητίζει τον επισκέπτη. Αντιπροσωπεύει το θρίαμβο του ρωμαϊκού μπαρόκ, με περίτεχνη διακόσμηση, εκατοντάδες αγάλματα, περίτεχνους τάφους, πύργους με ρολόγια και πολλά άλλα εκθέματα. Ξεχωρίζει η Pietà του Μιχαήλ Άγγελου και το ιερό κουβούκλιο του Bernini.

Η εκδρομή ολοκληρώθηκε με τις καλύτερες εντυπώσεις. Ήταν ένα μοναδικό ταξίδι που θα μείνει αξέχαστο σε όλους μας, καθηγητές και μαθητές. Ευχαριστούμε όσους εργάστηκαν για την πραγματοποίηση του και ιδιαιτέρως τη διευθύντρια κ. Κωστάκη και το Σύλλογο Γονέων και Κηδεμόνων. Ευχόμαστε στους μαθητές μας το ταξίδι της ζωής τους να είναι ανάλογα πλούσιο σε εμπειρίες και γνώσεις και να έχει το ίδιο όμορφες και συναρπαστικές στιγμές.
Οι συνοδοί καθηγητές
Πατεράκη Χρυσούλα
Κυπριωτάκη Αντωνία
Ξέπαπας Σωτήρης

Print Friendly, PDF & Email

Από giorgos