Με θέμα την πιλοτική εφαρμογή των «Βιοκαυσίμων» στα μέσα μαζικής μεταφοράς της Κρήτης, πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη (16 Μαρτίου 2005), συνάντηση εργασίας στα γραφείς της Περιφέρειας.

Κατά τη διάρκεια της, ο Διευθυντής του Ενεργειακού Κέντρου Περιφέρειας Κρήτης κ. Νίκος Ζωγραφάκης παρουσίασε το πρόγραμμα, με θέμα «Εγχώριο και Καινοτομικό Βιοντήζελ», και τις δραστηριότητες που έχουν γίνει μέχρι τώρα καθώς και σχετικές εφαρμογές στην υπόλοιπη Ελλάδα και την Ευρώπη.

Στη συνέχεια, αναφέρθηκε στα πλεονεκτήματα από τη χρήση του Βιοντήζελ, μηδενική ρύπανση από Διοξείδιο του Aνθρακα, φυτική προέλευση του καύσιμου, και σημείωσε ότι ήδη ένα λεωφορείο του ΚΤΕΛ έχει υποστεί τις απαραίτητες μετατροπές για να κινηθεί μ μείγμα ντήζελ και βιοντήζελ ώστε να ελεγχθεί η απόδοσή του και σταδιακά να γίνει ευρύτερη εφαρμογή της χρήσης του βιοντήζελ.

Σημείωσε ότι υπάρχει σχετική ευρωπαϊκή οδηγία, η οποία έχει ήδη περάσει στο εθνικό μας δίκτυο και από την 1/1/05 το 2% των χρησιμοποιούμενων κασίμων μεταφορών στη χώρα μας πρέπει να είναι βιοκαύσιμα με προοπτική αύξησης σε 5,75% το 2010.

Τέλος επεσήμανε ότι το Ενεργειακό Κέντρο της Περιφέρειας Κρήτης υλοποιεί σχετικό έργο για την εισαγωγή του βιοντήζελ στην Κρήτη, σε συνεργασία με 12 άλλους ευρωπαίους εταίρους πό 9 ευρωπαϊκές χώρες.

Ο πρόεδρος του ΚΤΕΛ Ηρακλείου-Λασιθίου κ. Γιώργος Καλιτσουνάκης τόνισε τη σημασία που έχει για το ΚΤΕΛ η συμμετοχή του σε αυτό το πρόγραμμα.

Από το ΚΤΕΟ Ηρακλείου, ο κ. Γιώργος Συγγελάκης ανέφερε την εμπειρία του από τη χρήση του Βιονήζελ στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς στο Γκράτς της Αυστρίας ενώ ο κ. Νικόλαος Λιάπης από την ΕΛΙΝΟΙΛ Α..Ε μετέφερε στους παρισταμένους την εμπειρία του από τη χρήση του στην υπόλοιπη Ελλάδα

Στη συνάντηση παραβρέθηκαν ακόμη αντιπρόσωποι από τις Διευθύνσεις Μεταφορών των Νομαρχιών Ηρακλείου και Λασιθίου, από το ΚΤΕΟ Ρεθύμνου και Ιεράπετρας, από το Σύνδεσμο Ιδιοκτητών Συνεργείων Επισκευής Αυτοκινήτων Ηρακλείου καθώς και από το Κέντρο Επαγγελματικής Κατάρτισης του ΟΑΕΔ

Print Friendly, PDF & Email

Από manos