Λίγο πριν την απονομήΤον Σταυρό του Αποστόλου και Ευαγγελιστού Μάρκου απένειμε σήμερα ο Πάπας και Πατριάρχης Αλεξανδρείας κ. Θεόδωρος στον Γ. Γ της Περιφέρειας Κρήτης κ. Σεραφείμ Τσόκα, κατά την διάρκεια μιας σεμνή τελετής, παρουσία του υφυπουργού Τουριστικής Ανάπτυξης κ. Α. Λιάσκου.
Ο κ. Θεόδωρος απευθυνόμενος στον Γ.Γ τόνισε την πολύπλευρη προσφορά του και την στήριξη του στο Πατριαρχείο και υπογράμμισε ότι «τιμώντες την τε άλλην αρετήν και τας προς την πατρίδαν ημν υπηρεσίας του Γ.Γ της Περιφέρειας Κρήτης απονέμομεν αυτώ το τιμιον σταυρόν του Αποστόλου και Ευαγγελιστού μάρκου ως δείγμα ορατον της Αποστολικής ευλογίας.»

Είναι ένα παράσημο, είπε ο κ. Θεόδωρος , το οποίο θέσπισε ένας Κρητικός Πατριάρχης από την Αγκάραθο ο Μελέτιος ο Πηγάς, στο ίδιο Μοναστήρι ανήκω και εγώ, και το επανέφερε πάλι στο Πατριαρχείο μας ένας άλλος μεγάλος Κρητικός Πατριάρχης, ο Μελέτιος Μεταξάκης. Και κάθε φορά κ. Γενικέ που θα φοράτε αυτόν τον τίμιο Σταυρό να θυμάστε το Ιεραποστολικό Πατριαρχείο μας με την ένδοξη ιστορία του.
Εμφανώς συγκινημένος ο Γ.Γ της Περιφέρειας ευχαρίστησε τον Πατριάρχη επισημαίνοντας ότι «είναι πάντα μεγάλη μας χαρά να σας έχουμε εδώ αλλά είναι πολύ μεγαλύτερη τιμή να σας έχουμε Πατριάρχη Αλεξανδρείας. Να είστε σίγουρος πόσθεσε, ότι ερμηνεύοντας απλώς τα αισθήματα του κρητικού λαού θα είμαστε πάντα δίπλα σας».
Από την πλευρά του ο υφυπουργός Τουριστικής Ανάπτυξης κ. Λιάσκος συνεχάρη τον κ. Τσόκα, τονίζοντας ότι πρόκειται για ξεχωριστή απονομή, και προσθέτοντας ότι το συγκεριμένο μετάλλιο είναι μία ύψιστη αναγνώριση και το φόρεσαν μεγάλοι άνδρες της πατρίδας μας, ήρωες του Β Παγκοσμίου Πολέμου.
 
Μετά την απονομή έγιναν οι παρακάτω δηλώσεις:
 
Πατριάρχης: Χαρομαι πάρα πολύ που βρίσκομαι και πάλι για λίγες ημέρες στο αγαπημένο μου νησί που με γέννησε, που με ανέθρεψε και ξεκίνησα από δω για να υπηρετήσω την εκκλησία και την πατρίδα μου. Χαίρομαι διότι μου δίνεται η ευκαιρία να βρεθώ πάλι στην Περιφέρεια Κρήτης και να συναντήσω τον Γ.Γ ένα εκλεκτό φίλο. Θεωρώ επίσης μεγάλη ευλογία από το Θεό και συγκυρία που είναι εδώ και ο κ. Υπουργός Τουρισμού, αγαπητός φίλος, και θα δώσουμε το ραντεβού στην Αλεξάνδρεια, που είναι μία τόσο όμορφη πόλη, μοιάζει με τη Θεσσαλονίκη, που μας ενώνει δεν μας χωρίζει το Λιβυκό πέλαγος, και κάνουμε μεγάλες προσπάθειες ώστε να ετοιμαστούν τα κτίρια που έχουμε, όπως είναι το Πατριαρχικό Μέγαρο που θα στεγάσει τις χιλιάδες βιβλία και τα χειρόγραφα, τα Πτολεμαιακά υπόγεια που θα στεγάσουν το Μουσείο του Πατριαρχείου.
Χαίρομαι δε διότι στο κτίριο στην Ηλιούπολη του Καίρου, όπου πριν λίγο καιρό είχε έρθει και ο κ. Αβραμόπουλος, θα γίνει, όπως εξαγγείλατε η Σχολή Τουριστικών Επαγγελμάτων, πράγμα το οποίο θα βοηθήσει πάρα πολύ τις σχέσεις μεταξύ Αιγύπτου και Ελλάδας. Αυτό επίσης που θα μας δώσει μεγάλη χαρά, δύναμη και ενίσυση είναι αυτό που παρακάλεσα τον κ. Γενικό, το καράβι που θα ενώσει την Αλεξάνδρεια με την Κρήτη, με τον Πειραιά. Μας ενώνει άλλωστε ο Μινωικός με τον Αιγυπτιακό πολιτισμό και θα μπορέσουν έτσι να αναπτυχθούν οι εμπορικές μας σχέσεις.
Σήμερα αγαπητέ κ. Γενικέ θα ήθελα να σας δώσω και κάτι από το Πατριαρχείο, να σας τιμήσω με το Σταυρό του Αποστόλου και Ευαγγελιστού Μάρκου. Είναι ένα παράσημο, το οποίο θέσπισε ένας Κρητικός Πατριάρχης από την Αγκάραθο ο Μελέτιος ο Πηγάς, στο ίδιο Μοναστήρι ανήκω και εγώ, και το επανέφερε πάλι στο Πατριαρχείο μας ένας άλλος μεγάλος Κρητικός Πατριάρχης, ο Μελέτιος Μεταξάκης. Και κάθε φορά κ. Γενικές που θα φοράτε αυτόν τον τίμιο Σταυρό να θυμάστε το Ιεραποστολικό Πατριαρχείο μας με την ένδοξη ιστορία του. Δίπλα όμως ακριβώς θα δείτε και την άλλη λέξη, και Πάσης Αφρικής, που είναι τ ελπιδοφόρο μέλλον, η Ιεραποστολή.
Μετά από λίγο καιρό φεύγω για την Τανζανία, την Κένυα, το Βόρειο Καμερούν, χθες μιλούσα με τον Μητροπολίτη της Νιγηρίας, όπου υπάρχουν μεγάλα προβλήματα με πλημμύρες και ετοιμάζεται μία τεράστια ανθρωπιστική βοήθεια για τ παιδιά εκεί που διψούν για ψωμί, ειρήνη, δικαιοσύνη. Είναι μεγάλη ευλογία δε που είναι εδώ μαζί μας και η σύζυγος αλλά και οι γονείς του κ. Γενικού Γραμματέα, στους οποίους θέλω να δώσω θερμά συγχαρητήρια για το παιδί που προσφέρετε στην πατρίδα μας και στην κοινωνία.
 
Γ.Γ: Μακαριότατε, με συγκινείτε, ιδιαίτερα και με τα λόγια σας και με τις πράξεις σας. Να ξέρετε ότι είναι πάντα μεγάλη μας χαρά να σας έχουμε εδώ αλλά είναι πολύ μεγαλύτερη τιμή να σας έχουμε Πατριάρχη Αλεξανδρείας. Να είστε σίγουρος ότι ερμηνεύονας απλώς τα αισθήματα του κρητικού λαού θα είμαστε πάντα δίπλα σας. Να πούμε επίσης, ότι θα χρειαστούμε και τη βοήθεια των ΜΜΕ για να προβάλουμε το έργο σας στην Αφρική. Σας ευχαριστώ και σας εύχομαι καλή δύναμη στο δύσκολο έργο σας.
 
Λάσκος: Είχα την εξαιρετική χαρά να βρεθώ μαζί σας σήμερα. Είναι γνωστή η ιστορία του Πατριαρχείου, αλλά ακόμα πιο γνωστή μέσα σε αυτό το μικρό διάστημα η δική σας συνεισφορά σ αυτό το μεγάλο έργο που επιτελείται, και που πράγματι πολύ καλά έχει περιγραφεί από εσάς, όπως και προηγομένως, και τις ενέργειες σας.
Εμείς το Υπουργείο Τουριστικής Ανάπτυξης που επιδιώκουμε να διαμορφώσουμε κοινά προϊόντα με τις χώρες του περίγυρου μας , όπως είναι η Αίγυπτος, επιδιώκουμε την τουριστική συνεργασία, επιδιώκουμε την διαμόρφωση κοινών πακέτω σε υπερπόντιες χώρες, έτσι ώστε να μπορούν πράγματι να απολαμβάνουν περισσότερα μέρη. Προς αυτή την κατεύθυνση, το Υπουργείο Τουριστικής Ανάπτυξης μέσω του υπουργού κ. Αβραμόπουλου αλλά και μια σειρά άλλων δράσεων και συμφωνιών που έχουμε κάνει.
Λυπήθηκα πάρα πολύ για το ατυχές περιστατικό που συνέβη πριν μερικές ημέρες. Πρέπει να ξέρουμε ότι τέτοια περιστατικά όπως και να το κάνουμε επηρεάζουν την τουριστική κίνηση παγκόσμια, αλλά από την άλλη μεριά αναδεικνύεται το πόσο ασφαλής χώρα είναι η πατρίδα μας. Μια χωρά με σύνεση και μ σωστή πολιτική που αποτελεί ένα εξαιρετικό τουριστικό προορισμό.
Εγώ θα ήθελα να σας ευχαριστήσω για την δυνατότητα της επαφής που είχα μαζί σας, βρίσκομαι δυο μέρες στην Κρήτη για διάφορες άλλες εκδηλώσεις και σήμερα είχαμε μια συνεργασία με τον κ. Γενικ Γραμματέα της Περιφέρειας Κρήτης κ. Τσόκα, και να σας πω ότι ήταν πραγματικά κοινωνία η επαφή μαζί σας και να συγχαρώ το φίλο και Γ.Γ για τη ξεχωριστή αυτή απονομή, λέγοντάς του ότι το συγκεκριμένο μετάλλιο είναι μία ύψιστη αναγνώριση, το φόρεσαν μεγάλοι άνδρες της πατρίδας μας, ήωες του Β Παγκοσμίου Πολέμου.
Το Πατριαρχείο λοιπόν έχει τιμήσει ξεχωριστούς ανθρώπους με το συγκεκριμένο μετάλλιο και είναι ξεχωριστή χαρά και για μένα που ένας φίλος και άξιος άνθρωπος ο Γ.Γ της Περιφέρειας, από δω και πέρα θα το φορά και θα το τιμάει και εκείνος καθώς είναι και εκείνος ένας εργατικός άνθρωπος, ένας πατριώτης, και θέλει να προσφέρει και στην Κρήτη κάτι καλύτερο από ότι βρήκε από ότι παρέλαβε.

Print Friendly, PDF & Email

Από manos