Μανουσάκης, Ιωάννου

Από τη βράβευση

Το Γραφείο Παροχής Κοινωνικών Υποστηρικτικών Υπηρεσιών του Δήμου Οροπεδίου Λασιθίου βραβεύτηκε στο Πανελλήνιο Συνέδριο των γραφείων Κ.Υ.Υ στο Δημαρχιακό Μέγαρο του Δήμου Αμαρουσίου Αττικής καθώς συγκαταλέχτηκε στα 25 καλύτερα γραφεία που ξεχώρισαν στο σύνολο των 148 και άνω που λειτουργούν σε όλη την Ελλάδα.

Η βράβευση έγινε από την Πρόεδρο του Οργανισμού Πρόνοιας και Διευθύντρια του Ι.Κ.Α Αμαρουσίου κα Αικατερίνη Ιωάννου. Ανάμεσα στους ομιλητές του Πανελλήνιου Συνεδρίου, με θέμα: «Τα γραφεία Κ.Υ.Υ στο πλαίσιο του Ε.Π. <Υγεία-Πρόνοια> και η συμβολή της Τοπικής Αυτοδιοίκησης στην Πολιτική της Κοινωνικής Αλληλεγγύης», ήταν και ο υπεύθυνος του γραφείου του Δήμου Οροπεδίου Λασιθίου κ. Ηρακλής Μανουσάκης, ο οποίος ανέλυσε την θεματική ενότητα: «Βοηθώντας στην ανεύρεση εργασίας», παρουσιάζοντας τις πρακτικές που έχουν εφαρμοστεί στο γραφείο.
«Πρόκειται για μια σημαντική διάκριση που ασφαλώς μας ικανοποιεί, αφού στόχος της δημοτικής αρχής είναι να στηρίξει τον τομέα της κοινωνικής πολιτικής που θεωρούμε ότι είναι ιδιαίτερα κρίσιμος για το Οροπέδιο Λασιθίου. Τόσο το πρόγραμμα «Βοήθεια στο Σπίτι» που απευθύνεται στην τρίτη ηλικία, όσο και το Γραφείο Υποστηρικτικών Κοινωνικών Υπηρεσιών που απευθύνεται κυρίως σε ανέργους και νέους, διαδραματίζουν ένα σημαντικό ρόλο για την τοπική κοινωνία. Στόχος μας είναι οι κάτοικοι του Οροπεδίου να έχουν παροχές που δικαιούνται και ίσες ευκαιρίες όπως εκείνες που συνήθως απολαμβάνουν οι κάτοικοι των αστικών κέντρων», δήλωσε ο Δήμαρχος κ. Γιώργος Μηλιαράς.
Να σημειωθεί ότι το Γραφείο λειτουργεί από τον Ιανουάριο του 2007 και στελεχώνεται από ένα μόλις κοινωνικό επιστήμονα. Δημιουργήθηκε με σκοπό την ανάπτυξη πρωτοβάθμιας κοινωνικής φροντίδας σε τοπικό επίπεδο μέσω της ενίσχυσης και αναβάθμισης υποστηρικτικών ενεργειών οι οποίες απευθύνονται σε άτομα αποκλεισμένα ή απειλούμενα με κοινωνικό ή οικονομικό αποκλεισμό.
Η βράβευση έγινε γιατί το Κ.Υ.Υ. Οροπεδίου Λασιθίου κατάφερε να διακριθεί για τη σωστή οργάνωση, τη λειτουργία του, τις σημαντικές ενέργειες και πρωτοβουλίες που ανέλαβε για την υποστήριξη ευπαθών κοινωνικών ομάδων σε μια ορεινή και μειονεκτική περιοχή όπως είναι το Οροπέδιο Λασιθίου. Συγκεκριμένα στα δύο χρόνια λειτουργίας του 378 άτομα αξιοποίησαν την βοήθεια του γραφείου αναζητώντας εργασία. Τα περισσότερα από αυτά τα άτομα κατάφεραν να κερδίσουν μια θέση στην αγορά εργασίας. Παράλληλα ενημερώθηκαν για επιδοτούμενα προγράμματα ανέργων και εργαζομένων, για προγράμματα εκμάθησης ηλεκτρονικών υπολογιστών αλλά και για συμβουλευτική υποστήριξη σε θέματα κοινωνικής ένταξης.
Στο Γραφείο απευθύνθηκαν κυρίως άνεργοι νέοι, νεαρές άνεργες μητέρες, άνεργοι που έχουν ξεπεράσει το 45ο έτος της ηλικίας τους και πολλοί αλλοδαποί που αναζήτησαν δουλειά μέσω του ΚΥΥ. Αρκετοί ήταν οι δημότες γειτονικών περιοχών που ζήτησαν τη βοήθεια του γραφείου και κατάφεραν να βρουν δουλειά κοντά στον τόπο κατοικίας τους.
Το Γραφείο λειτουργεί έχοντας δημιουργήσει μία «δεξαμενή απασχόλησης». Πρόκειται για μια ολοκληρωμένη βάση δεδομένων με τα στοιχεία όλων των ενδιαφερομένων που απευθύνονται σε αυτό για ανεύρεση εργασίας. Στο πλαίσιο αυτό ο υπεύθυνος του γραφείου σε τακτά χρονικά διαστήματα έχει επαφή με τις επιχειρήσεις που ασχολούνται κυρίως με τον τουρισμό και τον αγροτικό τομέα στο Οροπέδιο Λασιθίου, γίνεται καταγραφή των αναγκών που έχει σε προσωπικό κάθε επιχείρηση και στη συνέχεια ενημερώνονται οι ενδιαφερόμενοι άνεργοι προκειμένου – ανάλογα με τις δυνατότητες τους – να καλύψουν τις θέσεις που υπάρχουν.
Το Γραφείο λειτουργεί υποστηρικτικά και στις εθελοντικές αιμοδοσίες που διοργανώνονται μαζί με το πρόγραμμα «Βοήθεια στο Σπίτι» και τη Δημοτική Επιχείρηση «Δίας» ενισχύοντας την τράπεζα αίματος του Δήμου Οροπεδίου Λασιθίου. Η έδρα του βρίσκεται στα γραφεία της Δημοτικής Επιχείρησης στο Ψυχρό.

Από τον Δήμο Οροπεδίου Λασιθίου

Print Friendly, PDF & Email

Από manos