Μανόλης Μιλτ. ΠαπαδάκηςΣτην κατάμεστη από κόσμο νέα αίθουσα εκδηλώσεων του Δήμου Ιεράπετρας, πραγματοποιήθηκε την Κυριακή 30 Ιανουαρίου, η προγραμματισμένη εκδήλωση τιμής και μνήμης των Γυμνασιαρχών Γρηγορίου Μουτσάκη και Παύλου Πάγκαλου, στο πλαίσιο της εορτής των Τριών Ιεραρχών.

Ο ομιλητής Μανόλης Μιλτ. Παπαδάκης, φιλόλογος και συγγραφέας, ανάστησε στην οθόνη της ψυχής μας τούς δύο αυτούς παλιούς δασκάλους της Ιεράπετρας, καθώς και την εποχή τους, με τρόπο πρωτότυπο και εντυπωσιακό, στηριγμένος σε πλούσιο αρχειακό υλικό, έντυπα και φωτογραφίες.

Η συγκίνηση περίσσεψε στο ακροατήριο, που περιελάμβανε πολλούς μαθητές τους.

Μέσα από την ομιλία πέρασαν αν κινηματογραφική ταινία όλα τα σημαντικά γεγονότα της πατρίδας μας: Κρητικοί αγώνες για την απελευθέρωση της Κρήτης από τους Τούρκους, Βαλκανικοί πόλεμοι, Μικρασιατική εκστρατεία, γερμανική κατοχή, απελευθέρωση και μετεμφυλιακή περίοδος και παρουσιάστηκε η συμμετοχή των τιωμένων.

Έγινε, επίσης ,αναφορά σε πρόσωπα και γεγονότα της Ιεράπετρας εκείνης της εποχής.

Την εκδήλωση πλαισίωσε η χορωδία του Δήμου, που απέδωσε με επιτυχία τραγούδια των σχολικών εκδηλώσεων εκείνων των χρόνων.

Δημητρομανωλάκη και ΧορωδίαΤην εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους ο Μητροπολίτης Ιεραπύτνης και Σητείας κ.κ. Ευγένιος, Ιερείς, ο Βουλευτής Λασιθίου κ. Γιάννης Πλακιωτάκης, ο Αντινομάρχης κ. Σήφης Αναστασάκης, ο Δ/ντής Β/θμιας Εκπ/σης κ. Γιώργος Βασιλάκης, ο Δ/ντής Α/θμιας Εκπ/σης κ. Κώστας Σολυδάκης, ο Προϊστάμενος του Γραφείου Α/θμιας Εκπ/σης Ιεράπετρας κ. Σπύρος Μελεσανάκης, ο πολιτευτής Λασιθίου κ. Γιάννης Πευκιανάκης, πολλοί εκπαιδευτικοί και πλήθος κόσμου. Χαιρετισμό απέστειλε ο Βουλευτής Λασιθίου κ. Μιχάλης Καρχιμάκης.

Την εκδήλωση έκλεισε ο Δήμαρχος κ. Νίκος Χριστοφακάκης, ο οποίος αναφρθηκε με σεβασμό στη μνήμη των δύο Γυμνασιαρχών, απένειμε τιμητικές πλακέτες στις οικογένειές τους, τίμησε τον εκλεκτό ομιλητή και δάσκαλο της Ιεράπετρας κ. Μανώλη Μιλτ. Παπαδάκη και ευχαρίστησε όλους που παραβρέθηκαν στην επιτυχημένη αυτή εκδήλωση του Δήμου, που με απόφασή του το Δημοτικό Συμβούλιο έχει ορίσει να τιμάται η μνήμη καταξιωμένων εκπαιδευτικών της Ιεράπετρας κατά την ημέρα της εορτής των Τριών Ιεραρχών.

Print Friendly, PDF & Email

Από manos