ΓΕΛ Νεάπολης επίσκεψη στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Κρήτης
αναμνηστική έξω από το κτίριο του Πανεπιστημίου Κρήτης

Οι μαθητές της  Β΄ τάξης του Γενικού Λυκείου Νεάπολης πραγματοποίησαν εκπαιδευτική επίσκεψη στο Πανεπιστήμιο Κρήτης στη σχολή επιστημών υγείας στο τμήμα Ιατρικής την Τετάρτη 22/2/2017.

Η Γραμματέας της σχολής κ. Μαρία Τσαγκαράκη υποδέχτηκε τους μαθητές και τους καθηγητές και έκανε μια πρώτη ενημέρωση σχετικά με το πρόγραμμα που θα ακολουθούσε.

Στο πρώτο μέρος του προγράμματος οι μαθητές οδηγήθηκαν στην Αίθουσα Πολιτισμού ‘Ι. Τσαμπαρλάκης’ όπου παρακολούθησαν δυο  ενδιαφέρουσες εισηγήσεις από καθηγητές της σχολής.

Αρχικά ο Επίκουρος Καθηγητής κ. Ιωάννης Χαραλαμπόπουλος στον Τομέα της Φαρμακολογίας έκανε αναφορά στην ίδρυση, στην πορεία, στην οργάνωση – δομή και λειτουργία του Τμήματος, και παρουσίασε τις βασικές του δραστηριότητες. Ο καθηγητής ανέφερε ότι το τμήμα της Ιατρικής του Πανεπιστημίου Κρήτης κατέχει την πρώτη θέση ανάμεσα στα ομολογά του στην Ελλάδα με βάση διεθνή κριτήρια. Επιπλέον, τόνισε ότι τα πανεπιστήμια θα πρέπει να γίνουν φορείς ανάπτυξης όπως συμβαίνει στο εξωτερικό.

Ακολούθησε η εισήγηση της Αναπληρώτριας Καθηγήτριας κ.Σοφίας Σχίζα στον Τομέα της Πνευμονολογίας και υπεύθυνη του Ιατρείου Ύπνου στο ΠΑ.Γ.Ν.Η. Το θέμα της εισήγησης ήταν ‘Ο Ύπνος στους Εφήβους’. Η καθηγήτρια αρχικά ανέφερε πως τα εργαστήρια ύπνου δεν είναι μια σύγχρονη ιδέα αφού, οι Πυθαγόρειοι είχαν  δημιουργήσει τα πρώτα εργαστήρια ύπνου τα λεγόμενα ‘Εγκοιμητήρια’. Στη συνέχεια ανέδειξε την αξία του νυχτερινού ύπνου, εξηγώντας τα στάδιά του (REM, nREM) καθώς και τη συσχέτισή του με τα επίπεδα συγκεκριμένων ορμονών όπως η αυξητική ορμόνη, η κορτιζόλη και η μελατονίνη. Στο τέλος έδωσε συγκεκριμένες οδηγίες στους μαθητές όπως το σταθερό ωράριο ύπνου και τη μη χρήση κινητών και tablets λίγο πριν ξαπλώσουν, για να βελτιώσουν την ποιότητα του ύπνου τους.

Στο δεύτερο μέρος οι μαθητές χωρίστηκαν σε δύο ομάδες όπου εναλλάξ, ξεναγήθηκαν στο Εργαστήριο Ανατομίας από την Τεχνικό Εργαστηρίου Ευρυδίκη Κοκκινάκη και στο Μουσείο Ιατρικής (Μουσείο Μ. Δετοράκη) από την κ. Μ. Τσαγκαράκη.

ΓΕΛ Νεάπολης επίσκεψη στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Κρήτης
στο εργαστήριο

Στο Μουσείο Ιατρικής  υποστηρίζεται και προωθείται το εκπαιδευτικό και ερευνητικό έργο του Ιδρύματος, με μία συνεχώς αναπτυσσόμενη συλλογή ποικίλων πληροφοριακών υλικών όπως, ιστορικά ιατρικά βιβλία, ιατρικά και χειρουργικά εργαλεία, παλαιά ιατρικά μηχανήματα, φαρμακευτικά σκεύη, καθώς και πλούσιο φωτογραφικό υλικό.

Στο εργαστήριο Ανατομίας οι μαθητές είχαν την ευκαιρία να δουν πολλά πλαστικά προπλάσματα και συλλογή πραγματικών οστών και να τα επεξεργαστούν από κοντά.

Οι εισηγήσεις και οι ξεναγήσεις ήταν ιδιαίτερα ενδιαφέρουσες, γεγονός,  που αποδείχτηκε  από τις εύστοχες ερωτήσεις των μαθητών μας. Θα θέλαμε να ευχαριστήσουμε θερμά τους προαναφερθέντες για τη θερμή φιλοξενία τους, το ενδιαφέρον και την αγάπη που έδειξαν στους μαθητές μας!

Και να υπενθυμίσουμε τα λόγια της κ. Σχίζα:

«Η Μέρα στηρίζεται στη Νύχτα αλλά και η Νύχτα στηρίζεται στη Μέρα»

Οι συνοδοί καθηγητές:

Γιάννης Γουλιδάκης,

Γιώργος Τσιχλής

Γιώργος Χαβάκης

Print Friendly, PDF & Email

Από giorgos