ΓΕΛ Νεάπολης, Βυζαντινή αρχόντισσα

«Τα τείχη τα δαντελωτά κορώνα σου| Την Εγνατία οδό φορείς για ζώνη σου/…Με πόρπη σκαλιστή πανάρχαια του Γαλερίου την Πύλη…, Του Μεγαλέξανδρου πλανιέται το όραμα| του Παύλου η φωτεινή πορεία| ο Πύργος ο Λευκός σου υψώνεται με τον βαρύ της ιστορίας μανδύα. Θεσσαλονίκη!  Προμαχώνα, Ελλάδα μας.| Αρχόντισσα Βυζαντινή Κυρά μας| Λικνίζεις στοργικά τα πεπρωμένα μας και τα όνειρά μας».

Χρυσάνθη Ζιτσαία, ποιήτρια

Τη νύμφη του Θερμαϊκού επισκέφτηκαν οι μαθητές της Β τάξης του ΓΕΛ Νεάπολης από τις 5/4/2019 έως τις 8/4/2019 στo πλαίσιο  της βυζαντινής ιστορίας.

Το ταξίδι στην συμπρωτεύουσα ξεκίνησε από το Κέντρο Διάδοσης Επιστημών και Μουσείο Τεχνολογίας ΝΟΗΣΙΣ, όπου οι μαθητές παρακολούθησαν εκπαιδευτικό πρόγραμμα στο πλανητάριο με θέμα  τον εξωγήινο κόσμο και διαπίστωσαν ότι η Γη δεν είναι κάτι ξεχωριστό στο σύμπαν, αλλά ότι υπάρχει μια τεράστια ποικιλία από διαφορετικούς κόσμους στους οποίους ταξιδεύουμε με την περιέργεια, την ευρηματικότητα και τη φαντασία μας.

Το ίδιο βράδυ παρακολούθησαν τη θεατρική  παράσταση «Πυρκαγιές» στο Βασιλικό Θέατρο, όπου βίωσαν μια συγκλονιστική εμπειρία με τη μοναδική ερμηνεία των ηθοποιών σε ένα σκληρό αλλά ταυτόχρονα και ανθρώπινο δράμα που τους παρέσυρε στη δίνη της ιστορίας. Επιπλέον, περιηγήθηκαν  στην έκθεση θεατρικών κουστουμιών που υπάρχει στο χώρο.

Την επόμενη μέρα ταξίδεψαν ως τις Πρέσπες, όπου με τη βοήθεια του περιβαλλοντικού κέντρου ξεναγήθηκαν στο Νερόμυλο και στον Άγιο Γερμανό.  

Στην περιήγησή τους μαγεύτηκαν από τις αποικίες των αργυροπελεκάνων και γενικότερα από τον υδροβιότοπο της περιοχής. Μοναδική εμπειρία αποτέλεσε η επίσκεψη στο νησάκι του Αγίου Αχιλλείου. H αίσθηση ενός διασυνοριακού τόπου αποτέλεσε αφορμή για συζήτηση και προβληματισμό.  Η μέρα τελείωσε με απογευματινή βόλτα στη λίμνη της όμορφης  Καστοριάς.

Την Κυριακή ξεναγήθηκαν στο Βυζαντινό Μουσείο και περιηγήθηκαν στα βυζαντινά μνημεία της πόλης (Αγ. Δημήτριος, Ροτόντα, Αγ. Σοφία, Αχειροποίητος, κ.ά ), ταξιδεύοντας έτσι, έστω και νοερά, στη ένδοξη βυζαντινή εποχή και τη μοναδική τέχνη της.

Μια ξεχωριστή εμπειρία τους περίμενε τη Δευτέρα το πρωί στην ΕΡΤ 3. Ήταν μια βιωματική, πολύ ενδιαφέρουσα ξενάγηση, όπου οι μαθητές όχι μόνο παρακολούθησαν ζωντανά την πρωινή εκπομπή  «ΕπιΚοινωνία» με την Δώρα Αυγέρη αλλά ήρθαν σε άμεση επαφή με το χώρο των τεχνικών και των δημοσιογράφων με βιωματικό τρόπο.

ΓΕΛ Νεάπολης, Βυζαντινή αρχόντισσα

Η “Βυζαντινή Αυτοκρατόρισσα”, η όμορφη Θεσσαλονίκη αποτέλεσε ένα μικρό θησαυρό, μια ωραία απόδραση για τους μαθητές μας,  ένα ταξίδι στο χρόνο κυρίως από τα βυζαντινά χρόνια ως σήμερα. Έχοντας μια συνεχή παρουσία πολλών αιώνων και διαδραματίζοντας σημαντικό ρόλο στην περιοχή των Βαλκανίων, η πόλη είναι τόπος πολιτισμικής σύγκλησης διαφόρων εθνοτήτων, που συμπληρώνουν το παζλ του κοσμοπολιτισμού που πάντα διέθετε. 

Οι μαθητές επέστρεψαν ενθουσιασμένοι, προβληματισμένοι και σίγουρα γεμάτοι εμπειρίες! «Κι αν είναι τώρα λίγο μακριά της, πάντα θα τη θυμούνται και θα νοσταλγούν πότε με τον καιρό κοντά της θα βρεθούν».

Οι συνοδοί καθηγητές

Αντωνία Κυπριωτάκη

Χρυσούλα Πατεράκη

Γιώργος Τσιχλής

Print Friendly, PDF & Email

Από giorgos