Γενικό Λύκειο Νεάπολης, εκπαιδευτικές επισκέψεις
στο τμήμα μαθηματικών του Πανεπιστημίου Κρήτης

Οι μαθητές της  Γ΄ τάξης από το Γενικό Λύκειο Νεάπολης πραγματοποίησαν εκπαιδευτική επίσκεψη στο Πανεπιστήμιο Κρήτης στο Τμήμα Μαθηματικών και Εφαρμοσμένων Μαθηματικών την Παρασκευή 16/12/2016.

Η Υπεύθυνη Δημοσίων Σχέσεων Παναγιώτα Διαμάντη υποδέχτηκε τους μαθητές και τους καθηγητές και έκανε μια πρώτη ενημέρωση σχετικά με το πρόγραμμα που θα ακολουθούσε.

Πρώτος σταθμός ήταν ένα από τα αμφιθέατρα όπου για 15 λεπτά τα παιδιά παρακολούθησαν μάθημα και πήραν μια γεύση από διδασκαλία στο πανεπιστήμιο. Στη συνέχεια  μέσα σε αίθουσα διδασκαλίας έγιναν τρεις ενδιαφέρουσες εισηγήσεις από καθηγητές του Μαθηματικού Τμήματος.

 Στην αρχή ο Επίκουρος Καθηγητής στον Τομέα Άλγεβρας και Γεωμετρίας Χρήστος  Κουρουνιώτης έκανε αναφορά στην ίδρυση, στην πορεία, στην οργάνωση – δομή και λειτουργία του Τμήματος, και παρουσίασε τις βασικές του δραστηριότητες. Ακολούθησε ο Αναπληρωτής Καθηγητής στην Αριθμητική Ανάλυση Παναγιώτης Χατζηπαντελίδης, ο οποίος  έδωσε χαρακτηριστικά παραδείγματα εφαρμογών των Μαθηματικών και εξήγησε πως από τη σύλληψη και την ανάγκη εξέτασης και λύσης ενός προβλήματος περνάμε στη μοντελοποίηση με τη βοήθεια των μαθηματικών. Τέλος, ο Αναπληρωτής Καθηγητής Ευάγγελος Χαρμανδάρης που ασχολείται με  Μαθηματική και υπολογιστική μοντελοποίηση μίλησε για τα Μαθηματικά ως επιστήμη, για τη διαχρονική τους αξία ως «Βασίλισσα των Επιστημών»  και παρουσίασε τις επιδόσεις του Πανεπιστημίου Κρήτης. Οι εισηγήσεις ήταν ιδιαίτερα ενδιαφέρουσες, πράγμα, που αποδείχτηκε  από τις πολλές ερωτήσεις των παιδιών και τον ενθουσιασμό τους τον οποίο άλλωστε διατύπωσαν και στους καθηγητές που έκαναν τις παρουσιάσεις. Ιδιαίτερη εντύπωσε προκάλεσε η παρουσίαση στο τέλος, μετά και από ερωτήσεις, για τη σχέση των μαθηματικών με όλες τις επιστήμες. Ακολούθησε ξενάγηση και περιδιάβαση στους χώρους του μαθηματικού με κατάληξη στην αίθουσα υπολογιστών όπου έγινε αναφορά στα προγράμματα που χρησιμοποιούνται και στις δυνατότητες που έχουν οι φοιτητές.

Η επίσκεψη αυτή υλοποιήθηκε στο πλαίσιο των μαθημάτων της Γ΄ Λυκείου  «Εφαρμογές των Μαθηματικών» όχι απλώς ως μιας επιφανειακής ενημέρωσης των μαθητών μας αλλά του ουσιαστικού προβληματισμού για το μέλλον και τις επιλογές που θα κληθούν σε λίγους μήνες να κάνουν.

Θα θέλαμε να ευχαριστήσουμε θερμά τους προαναφερθέντες καθηγητές και υπευθύνους του τμήματος για τη θερμή φιλοξενία τους, το ενδιαφέρον και την αγάπη που έδειξαν στα παιδιά μας! Και να υπενθυμίσουμε στα παιδιά τους στίχους της Κικής Δημουλά :

«Όνειρο σημαίνει, να μην υπάρχουν σύνορα κι οι βλοσυροί, καχύποπτοι φρουροί τους».

Οι συνοδοί καθηγητές

Γουλιδάκης Γιάννης

Χαβάκης Γιώργος

ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΗ ΕΠΙΣΚΕΨΗ Β ΤΑΞΗΣ ΣΤΟ ΠΡΩΤΟΔΙΚΕΙΟ ΛΑΣΙΘΙΟΥ

Γενικό Λύκειο Νεάπολης, εκπαιδευτικές επισκέψεις
στο Πρωτοδικείο Νεάπολης

Την Παρασκευή ,16/12/2016, πραγματοποιήθηκε δίωρη εκπαιδευτική επίσκεψη της  Β΄ Τάξης  στο Πρωτοδικείο Νεάπολης Λασιθίου στο πλαίσιο του μαθήματος της Πολιτικής Παιδείας.

Ο Πρόεδρος πρωτοδικών κ. Ματζιάρας Άγγελος υποδέχθηκε αρχικά τους μαθητές στην αίθουσα του Ειρηνοδικείου και τους ενημέρωσε για  διαδικαστικά θέματα και για την υπόθεση της δίκης που θα ακολουθούσε.

Στη συνέχεια οι μαθητές μετέβησαν στην Κεντρική Αίθουσα του Δικαστικού  Μεγάρου, όπου παρακολούθησαν αρχικά τη διαδικασία επιλογής των ενόρκων από τους προεπιλεγέντες πολίτες και αμέσως μετά την ακροαματική διαδικασία μιας υπόθεσης  απόπειρας ανθρωποκτονίας. Οι μαθητές είχαν τη δυνατότητα μέσω της ακροαματικής διαδικασίας να καταλάβουν το σπουδαίο και πολύπλοκο ρόλο απονομής της δικαιοσύνης, να συνειδητοποιήσουν τον καταλυτικό ρόλο των ενόρκων ,που εκπροσωπούν την ελληνική κοινωνία και να έχουν άμεση εμπειρία της διαφάνειας της διαδικασίας σε μια αίθουσα με ανοιχτές τις πόρτες της στο κοινό.

Η βιωματική αυτή εμπειρία καθώς και η συζήτηση που ακολούθησε στην τάξη έδειξε τη χρησιμότητα της πληροφόρησης αυτής, γιατί διατυπώθηκαν σημαντικές παρατηρήσεις και απαντήθηκαν απορίες των μαθητών, πράγμα χρήσιμο στην μετέπειτα πορεία τους ως πολίτες.

Ευχαριστούμε θερμά τον Πρόεδρο Πρωτοδικών κ. Μαντζιάρα ΄Αγγελο που μας επέτρεψε να βιώσουμε αυτή την ξεχωριστή εμπειρία και τη γραμματέα κ. Φρουζάκη για την προθυμία της να εξυπηρετήσει το σχολείο μας.

Την επίσκεψη οργάνωσε η διδάσκουσα καθηγήτρια κ. Ανδρουλάκη Αθηνά και συμμετείχαν ως συνοδοί η Διευθύντρια κ. Κωστάκη Μαρία ,  η κ. Συσκάκη Αντωνία , ο κ. Μουζιούρας Δημήτριος και η κ. Κακάμπουρα Χρυσοθέα- Άρτεμις.

Print Friendly, PDF & Email

Από giorgos