Γεωπάρκο Σητείας, Παγκόσμιο Γεωπάρκο της UNESCO
Γεωπάρκο Σητείας, Παγκόσμιο Γεωπάρκο της UNESCO

Την Παρασκευή 26  Φεβρουαρίου πραγματοποιήθηκε στη Σητεία η Ημερίδα με θέμα: «Γεωπάρκο Σητείας, Παγκόσμιο Γεωπάρκο της UNESCO. Μοχλός ανάπτυξης  της τοπικής οικονομίας και του εναλλακτικού τουρισμού. Παραδείγματα από άλλα Ελληνικά & Παγκόσμια Γεωπάρκα», και το Σάββατο 27 Φεβρουαρίου ακολούθησε ξενάγηση στους σημαντικότερους Γεώτοπους του Γεωπάρκου Σητείας.

Το διήμερο αυτό  οργανώθηκε από τον Οργανισμό Ανάπτυξης Σητείας , τον ΔΟΚΑΣ και τον Δήμο Σητείας.

Στην Ημερίδα δόθηκε η ευκαιρία στο κοινό να ενημερωθεί για το νέο παγκόσμιο  πρόγραμμα της UNESCO για τα Γεωπάρκα και τη σημασία τους για τις τοπικές κοινωνίες και να γνωρίσει τα Γεωπάρκα της Ελλάδας, την οργάνωση και τα οφέλη των περιοχών αυτών από την ένταξη τους στο  Παγκόσμιο δίκτυο Γεωπάρκων της UNESCO.

Παραβρέθηκαν και παρουσίασαν τις εισηγήσεις τους εκπρόσωποι από τα Γεωπάρκα της Ελλάδας (Γεωπάρκα Βίκου – Αώου, Ψηλορείτη, Λέσβου) και του εξωτερικού (Γεωπάρκο Τροόδους Κύπρου και Vulkaneifel Γερμανίας), όπου μετέφεραν την εμπειρία της λειτουργίας και της οργάνωσης των δικών τους Γεωπάρκων, και πως οι περιοχές αυτές αναπτύχθηκαν μετά την ένταξη τους στο Ευρωπαϊκό και Παγκόσμιο Δίκτυο. Οι ενδιαφέρουσες εισηγήσεις κράτησαν καθηλωμένους όσους βρέθηκαν στο Πολύκεντρο για περίπου 6 ώρες, δείγμα του ενδιαφέροντος ενός  μεγάλου μέρους της τοπικής κοινωνίας σε αυτή την σπουδαία αναγνώριση της Σητείας και του παγκόσμιου Γεωπάρκου της.

Στην Ημερίδα παραβρέθηκαν και απηύθυναν χαιρετισμό ο Δήμαρχος Σητείας κ. Πατεράκης, η Αντιπεριφερειάρχης Λασιθίου κα Πελαγία Πετράκη, ο βουλευτής Λασιθίου κ. Μανώλης Θραψανιώτης και ο Πανοσιολογιότατος Ηγούμενος της Μονής Τοπλού κ.κ. Φιλόθεος ο οποίος μετέφερε μήνυμα του Μητροπολίτη Ιεραπύτνης και Σητείας κ.κ. Ευγένιου. Μηνύματα επίσης έστειλαν ο βουλευτής Λασιθίου κ. Γ. Πλακιωτάκης, o Μητροπολίτης Πέτρας και Χερρονήσου κ.κ. Γεράσιμος και ο Πρόεδρος Εταιρείας Γραμμάτων και Τεχνών Ανατολικής Κρήτης.

Γεωπάρκο Σητείας, Παγκόσμιο Γεωπάρκο της UNESCO
Γεωπάρκο Σητείας, Παγκόσμιο Γεωπάρκο της UNESCO

Θέλουμε να εκφράσουμε τις ευχαριστίες μας προς όλους όσους παρακολούθησαν την Ημερίδα και κυρίως προς τους εισηγητές οι οποίοι ταξίδεψαν στην Σητεία και μας τίμησαν με την παρουσία τους και συγκεκριμένα στην κα Κλέλια Βασιλείου, Διευθύντρια Αναπτυξιακής Εταιρείας Τροόδους Κύπρου, τον Δρ. Ευθύμιο Τσιολάκη από το Τμήμα Γεωλογικής Επισκόπησης Κύπρου, την κα Ειρήνη Θεοδοσίου, Πρ. Επιτροπής Διατήρησης της Γεωλογικής Κληρονομιάς  ΕΓΕ, την κα Σοφία Τσαντιράκη Υπεύθυνη της Περιβαλλοντικής Ομάδας του ΚΠΕ Ιεράπετρας, τον Δρ. Χαράλαμπο Φασουλά από το ΜΦΙΚ, Συντονιστή Ελληνικού Φόρουμ Γεωπάρκων και Αντιπρόεδρο Επιτροπή Διαχείρισης Γεωπάρκου Ψηλορείτη, τον κ. Παναγιώτη Πάσχο, Δρ Γεωλόγο Ι.Γ.Μ.Ε. Επιστ. συνεργάτη Γεωπάρκου Βίκου Αώου, τον κ. Χαρητάκη Παπαιωάννου, βιολόγο Γεωπάρκου Βίκου – Αώου, στέλεχος της Αναπτυξιακής Ηπείρου Α.Ε., τον κ. Καλούστ  Παραγκαμιάν, Βιολόγο, Διευθυντή Ινστιτούτου Σπηλαιολογικών Ερευνών Ελλάδας (ΙΝΣΠΕΕ), τον κ. Σπύρο Σταρίδα, Γεωλόγο MSc, Χαρτογράφο, GIS & Web GIS Specialist, τον κ. Ηλία Βαλιάκο, Γεωλόγο Μουσείου Φυσικής  Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου, τον κ. Δημήτρη Παττακό, Διευθυντή του «ΑΚΟΜΜ Ψηλορείτης Α.Α.Ε. Ο.Τ.Α.». Ιδιαίτερα δε ευχαριστούμε τον Πρόεδρο του GGN Association, συντονιστή του EGN και Διευθυντή του Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου κ. Νίκο Ζούρο, καθώς και τον Dr.Schüller, Andreas Josef Διευθυντή του Γεωπάρκου Vulkaneifel της Γερμανίας  που έκανε ένα μεγάλο ταξίδι και μας τίμησε με την παρουσία του.

Για τον Ο.Α.Σ.  Α.Α.Ε.  Ο.Τ.Α.

Πατεράκης Θεόδωρος

Πρόεδρος Δ.Σ.

Print Friendly, PDF & Email

Από giorgos