Γιάννης ΠλακιωτάκηςΓια το "Που βρίσκονται" τα τμήματα προς κατασκευή του Βόρειου Οδικού Αξονα στο Λασιθι, πληροφορεί με ανακοίνωση του ο Βουλευτής Λασιθίου, Γιάννης Πλακιωτάκης.

Μετά το θόρυβο που ξέσπασε τις τελευταίες ημέρες σχετικά με τα 2 τμήματα του Β.Ο.Α.Κ. που είχαν δημοπρατηθεί χωρίς όμως να προχωρεί η κατασκευή τους θεωρώ – ότι μετά και τις τελευταίες εξελίξεις – θα πρέπει να ενημερωθούν οι πολίτες του Νομού για το τι μέλλει γενέσθαι προκείμενου να μη δμιουργείται ανησυχία λόγω της κινδυνολογίας που δυστυχώς επιχειρούν κάποιοι.

Σε ότι αφορά το τμήμα 9 χλμ. Αγιος Νικόλαος – Καλό Χωριό πρόσφατα κατετέθησαν δύο προσφυγές κατά το στάδιο της κατακύρωσης του διαγωνισμού στον προσωρινό μειοδότη ο οποίος είχε προύψει από τις διαδικασίες (ΤΕΡΝΑ Α.Τ.Κ.). Μετά απ’ αυτή την εξέλιξη η αναθέτουσα αρχή αποφάσισε την ανάκληση της διακήρυξης του διαγωνισμού της 10ης Μαρτίου. Αυτό πολύ απλά σημαίνει ότι το έργο θα επαναδημοπρατηθεί. Η εξέλιξη αυτή όμως μόνο θετική μπορεί να χαρακτηριστεί, άσχεα αν αβίαστα και επιπόλαια ορισμένοι βιάστηκαν να την παρουσιάσουν ως «ταφόπλακα» του έργου.

Μετά τις προσφυγές, θα ακολουθούσαν δικαστικές διαμάχες οι οποίες ενδεχομένως θα έφταναν και στο Σ.τ.Ε., με αποτέλεσμα να περάσουν πολλοί μήνες έως ότου ξεκαθαρίσει το τοπίο. Τώρα το έργο θα επαναπροκηρυχθεί στις αρχές Φεβρουαρίου και λογικά ο διαγωνισμός τοποθετείται χρονικά από τις 20 Μαρτίου έως τις 10 Απριλίου του 2005. Βεβαίως και με την επαναδημοπράτηση υπάρχει πάντα ο κίνδυνος των ενστάσεων. Η κατάργηση όμως των 2 σταδίων αξιολόγησης και οι διαδικασίες του νέου νόμου καθιστούν λιγότερο πιθανή την υποβολή ενστάσεων και «τρέχουν» τις διαδικασίες. Πάν δεν υπάρξουν ενστάσεις ο εργολάβος μπορεί να εγκατασταθεί μέσα στο καλοκαίρι.. Όποια προβλήματα όμως και να υπάρξουν θα λυθούν γρηγορότερα, άρα ο φόβος ότι δε θα «προκάουμε» το Γ’ Κ.Π.Σ. είναι υπαρκτός και κατανοητός» αλλά θα ήταν πολύ μεγαλύτερος αν δεν πηγαίναμε σε επαναδημοπράτηση.

Απ’ ότι φαίνεται ίδια θα είναι η εξέλιξη και στο κομμάτι «Αυχήν Αγκαθιάς -Χαμέζι». Παρ΄ότι η δημοπράτηση έγινε έξι μήνες νωρίτερα εκκρεμεί ακόα το άνοιγμα των οικονομικών προσφορών και η επιλογή της βέλτιστης προσφοράς. Ακόμα δε αναμένεται η έκδοση απόφασης επί αιτήσεως ακύρωσης στο Σ.τ.Ε.. Εδώ τα προβλήματα είναι μεγαλύτερα λόγω του τύπου που επιλέχθηκε, δηλαδή μελέτη -κατασκευή,

Ο Β.Ο.Α. είναι για το Νομό Λασιθίου έργο πνοής. Καλώ όλους τους εκπροσώπους φορέων, κομμάτων Τ.Α. κλπ. να συνεργαστούμε όλοι μαζί, αφήνοντας κατά μέρος τις κινδυνολογίες και τις μικροκομματικές σκοπιμότητες. Γι’ αυτό το λόγο άλλωστε δεν θα αναφερθώ στο παρελθόν. Θα πρέπει όμως κάποιοι να αποβάλλουν τις μικρότητες, να εγκαταλείψουν την κινδυνολογία και να συνεργαστούν για την πρόοδο του τόπου μας.

Print Friendly, PDF & Email

Από manos