ΑκροατήριοΤα παραρτήματα Κρήτης του Γεωτεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδας & του συλλόγου Ελλήνων Γεωλόγων οργάνωσαν ημερίδα με θέμα «Ορθολογική Διαχείριση & Μέτρα Προστασίας της Παρκτιας Ζώνης και του Θαλάσσιου Περιβάλλοντος Κόλπου Ελούντας» στο Πόρτο Ελούντα.

Την ημερίδα ξεκίνησε ο αναπληρωτής Καθηγητής θαλ. Οικολογίας Παν/μίου Κρήτης κ. Γιάννης Καρακάσης, ο οποίος μίλησε για το «Θαλάσσιο Οικοσύστημα κόλπου Ελούντας».
Ο ακτομηχανικός κ. Α. Προσπαθόπουλος, παρουσίασε το «Ανθρωπογενείς παρεμβάσεις στις ακτές και επιπτώσεις: Παραδείγματα από τον ελληνικό χώρο», στο οποίο συνεργάστηκε και ο ερευνητής Ινστιτούτου Ωκεανογραφίας ΕΛΚΕΘΕ κ. Χρήστος Αναγνώστου.
Ενώ ο κ. Αντώνης Χουρδάκης, αρχιτέκτονας Μηχανικός, Πολεοδόμος – Μελετητής μίλησε για την «Ειδική χωροταξική μελέτη Κόλπου Ελούντας».
Από τους εισηγητέςΗ μελέτη αυτή ανατέθηκε το 1999 από τη Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Λασιθίου και αφορά 1200 μέτρα ζώνης πλάτους από τις ακτές του κόλπου Ελούντας. Η μελέτη αφορά – μεταξύ άλλων- την προστασία περιβάλλοντος, τη σωστή διαχείριση φυσικού χώρου, την προστασία φυσικού τοπίου κ.ά. Η μελέτη, που αναμένεται να ολοκληρωθεί σε 5 στάδια, βρίσκεται τώρα στο 4ο στάδιο. Στην Ελούντα θα πρέπει να οριοθετηθούν και να υπάρξει περιορισμός και προστατευμένες ζώνες, για να προστατευθούν όλοι.
«…να πάμε τώρα σε περιοχές που προτείνονται για οικιστική ανάπτυξη. Να προταθούν ζώνες οικιστικής κατοικίας, αυτή είναι η μόνη δυνατότητα που υπάρχει. Τέτοιες ζώνες, που στην περιοχή έουν πολύ μεγάλη ζήτηση για παραθεριστική κατοικία. ¶λλωστε το 80% των ξενοδοχειακών κλινών στην περιοχή είναι 4ης και 5ης κατηγορίας, κάτι το οποίο δηλώνει και την ποιότητα που θα πρέπει να διατηρηθεί , υπάρχουν δηλαδή τουριστικές κλίνες υψηλών κατηγοριών σε πάρα πολύ μεγάλο βαθμό, πράγμα που σημαίνει ότι έχουμε πολύ μεγάλη συγκέντρωση εδώ» ανέφερε ο κ. Χουρδάκης.

Την σκυτάλη παρέλαβε ο κ. Κωστής Μαυρικάκης, πολιτικός μηχανικός ΤΕΕ/ΤΑΚ Ν.Ε. Λασιθίου με το «Το χερσαίο παράκτιο περιβάλλον Κόρφου Ελούντας, το ανθρωπογενές περιβάλλον του και προϋποθέσεις – προτάσεις για μία βιώσιμη αειφορική ανάπτυξη».
Τέλος οι «Προτάσεις για άμεσα μέτρα αντιμετώπισης των προβλημάτων κόλπου Ελούντας» με τον κ. Γιώργο Τίγκιλη, Βιολόγο – Ιχθυολόγο, ΓΕΩΤΕΕ/Παρ. Κρήτης

Αφορμή για την ημερίδα αυτή ήταν και είναι η απαίτηση επαγγελματιών και ερασιτεχνών αλιέων, ευαίσθητων κατοίκων της περιοχής, οι οποίοι ζητούσαν πολύ καιρό τώρα τη λήψη μέτρων προστασίας της ιδιαίτερης υδρόβιας πανίδας αλλά και την προστασία της ευρύτερης περιοχής από αυθαίρετες ενέργειες που συνέβααν στην υποβάθμιση του περιβάλλοντος της περιοχής (θαλάσσιου και χερσαίου). Είναι χαρακτηριστικό ότι ένα σημαντικό μέρος της περιοχής (Σπιναλόγκα κ.ά.) έχουν χαρακτηριστεί από το Υπουργείο Πολιτισμού ως αρχαιολογική ζώνη και ιδιαίτερου φυσικού κάλλους.
Η ευρύτερη περιοχή μοάζει με λιμνοθαλάσσιο οικοσύστημα.
Όμως η περιοχή η τεράστια τουριστική και οικοδομική ανάπτυξη έχει λάβει τεράστιες διαστάσεις με δυσάρεστα αποτελέσματα όπως:
  • να γίνονται άλλοτε αυθαίρετα κι άλλοτε νόμιμα άλλα κακοσχεδιασμένα, για παράδειγμα πολλά λιμενικά έργα έχουν αρχίσει να επηρεάζουν την υδρογραφία και ωκεανογραφία του κόρφου.
  • η συστηματική και εντατική αλιεία να υποβαθμίζει σημαντικά τα αλιευτικά αποθέματα και την υποθαλάσσια βλάστηση της ευρύτερης περιοχής του κόλπου Μεραμπέλου.
  • να παρατηρείται έντονη κίνηση πάσης φύσεως πλωτών μέσων που έχουν επίσης υποβαθμίσει το θαλάσσιο περιβάλλον του κόρφου.

Είναι λοιπόν επιτακτική η συνεργασία όλων των αρμόδιων φορέων για την εξεύρεση ενός κοινά αποδεκτού Διαχειριστικού Σχεδίου.

Την ημερίδα στήριξε η Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Λασιθίου και ο Δήμος Αγίου Νικολάου και με τη συνεργασία του ΤΕΕ ΤΜ. Ανατολ. Κρήτης (Επιτροπή Λασιθίου).

Print Friendly, PDF & Email

Από manos